«Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριώ χρονώ

Που θα ‘θελα να σε υιοθετήσω…»

Οδυσσέας Ελύτης, Μικρή Πράσινη Θάλασσα

Εικοσιπέντε από τους σημαντικότερους εν ζωή εικαστικούς ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια έκθεση που αναφέρεται σε ό,τι μας ενώνει: τη θάλασσα. Ο κατάλογος των όσων συμμετέχουν στην έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο 30 Ιουλίου στη Σύρο είναι μακρύς και «βαρύς»: Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, Παύλος, Χρίστος Καράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Νίκος Στεφάνου, Δημήτρης Μυταράς, Κωνσταντίνος Πανιάρας, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Βασίλης Σπεράντζας, Αχιλλέας Δρούγκας, Μιχάλης Μακρουλάκης, Θόδωρος Μανωλίδης, Θεόδωρος Πανταλέων, Δημήτρης Γέρος, Παύλος Σάμιος, Γιάννης Κόττης, Κωστής Γεωργίου, Κώστας Παπανικολάου, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρύσα Βέργη, Μανόλης Χάρος, Μαρία Φιλοπούλου, Αλέξης Βερούκας.

Η μεγάλη ομαδική έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων έχει το γενικό τίτλο «Θάλασσας τόποι». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ερμουπολείων 2011 σε διοργάνωση του Oργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού Σύρου στις πέτρινες αποθήκες του 19ου αιώνα. Στην πρωτεύουσα της Σύρου, οι Έλληνες ζωγράφοι δημιούργησαν και παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από το αρχέγονο θέμα της θάλασσας που απασχόλησε την ελληνική ζωγραφική τόσο τον 19ο όσο και τον 20ο αιώνα. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στο Γιώργο Αλτουβά, ενώ η επιμέλεια των κειμένων του δίγλωσσου είναι της Ίριδος Κρητικού.

Πως, όμως, προσεγγίζουν τη θάλασσα οι συμμετέχοντες στην έκθεση; Οι 25 εικαστικοί συμμετέχοντες, το έργο των οποίων είναι στενά συνδεδεμένο με τη θάλασσα, ενώ πολλοί από τους οποίους έχουν φιλοξενηθεί με αναδρομική τους έκθεση στον ίδιο χώρο και στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού στο παρελθόν, παρουσιάζουν μια ποικιλότητα ως προς την εικαστική γλώσσα, τη γραφή, τα μέσα και την τεχνική, σημειώνει η κριτικός τέχνης Ίρις Κρητικού και συνεχίζει: Η θάλασσα ως κεντρική ουσία του έργου τους, συγκροτείται υπό την προϋπόθεση ενός νέου κάθε φορά βλέμματος, ενός καινούριου ευρήματος, ενός πρωτότυπου και ρέοντος λεξιλογίου που οδηγεί σε πολυσχιδείς δυνητικούς συνειρμούς για το υγρό κυανό σύμπαν που μας περιβάλλει

«Θάλασσας Τόποι »
Πινακοθήκη Κυκλάδων
30 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2011
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-13.30 και 18.30-22.00 (εκτός Δευτέρας πρωί )