Κανούργια τροφή στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έδωσαν μετά τη συνέντευξη του κ. Κ. Σημίτη στο «Βήμα της Κυριακής» οι δηλώσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ αλλά ξένων παραγόντων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για τον λόγο αυτό απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ωστόσο, το θέμα κυριάρχησε στην επικαιρότητα και ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει στροφή και να σκληρύνει τη στάση της σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση.

Οπως δήλωσε τη Μεγάλη Δευτέρα (18 Απριλίου) ο κ. Γ. Πεταλωτής, «ο κ. Σημίτης υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας. Ηταν πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει διαφορετική άποψη. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση και στην υλοποίηση των στόχων μας. Ως κυβέρνηση, έχουμε ισχυρή απόφαση και πάνω σ’ αυτή προχωράμε: Απορρίπτουμε την αναδιάρθρωση». Ως την Κυριακή όμως η επίσημη θέση ήταν ότι η κυβέρνηση θεωρεί βλαβερή τη συζήτηση για τη χώρα.

Η παρέμβαση Σημίτη δίχασε την κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση είναι μια κακή συζήτηση και ότι ο κ. Σημίτης έχει τις απόψεις του και αυτές εξέφρασε. Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε και ο κ. Χ. Καστανίδης ο οποίος σημείωσε: «Ο πρώην πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της άποψής του. Θεωρώ ότι ο ίδιος υπέδειξε και τη λύση. Οτι αυτά τα πράγματα αποτελούν μια συμβουλή ή μία συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει κατ’ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό. Οταν συζητούμε για εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή».

Ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης, αντιθέτως, είπε ότι τιμά τον κ. Σημίτη και ότι για να κάνει αυτή την τοποθέτηση θα υπάρχουν κάποια πράγματα που έχει υπόψη του.

Και άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ, βουλευτές αλλά και υπουργοί, έλεγαν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι ασφαλώς δεν μπορεί η κυβέρνηση να συζητεί δημοσίως ένα τέτοιο θέμα αλλά επειδή το συζητούν όλοι οι άλλοι, και μάλιστα εκτός Ελλάδας, αν επικρατήσει η σκληρή γραμμή της απόρριψης της αναδιάρθρωσης ενδεχομένως να αυτοεγκλωβιστεί σε μια πολιτικά αδιέξοδη στάση.

«Το μόνο που χρειάζεται σήμερα είναι η σοβαρότητα. Να χαλαρώσουν όλοι στο ΠαΣοΚ πρώην και νυν και να σταματήσουν να διαπληκτίζονται δημόσια», δηλώνει η βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Χρύσα Αράπογλου αναφερόμενη στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανάγκη ή όχι της αναδιάρθρωσης.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γ. Φλωρίδης δηλώνει για το θέμα της αναδιάρθρωσης: «το ζήτημα ασφαλώς δεν είναι ταμπού και δεν προσφέρεται για άναρχη συζήτηση». Όπως είπε και στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, «πέρα από την τεχνική διάσταση του ζητήματος, αν θα είναι χρονική κεφαλαιακή ή και τα δύο, υπάρχει και η μείζον πολιτική διάσταση που είναι ποιοί και πώς και πότε. Έχει νόημα μόνον όταν οφειλέτης ανακτά αξιοπιστία και αποδεικτική νέα δυνατότητα φερεγγυότητας των υποχρεώσεών του».