Το φιλικό της Ελλάδας με αντίπαλο την Πολωνία δεν θα μείνει στη μνήμη του κοινού για το θέαμα που προσέφερε σε αυτούς που το παρακολούθησαν. Ο μόνος που θα το θυμάται είναι ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ, που τελείωσε τη διεθνή του καριέρα. Ευκαιρία για πειράματα ήταν το ματς για τον Φερνάντο Σάντος

Ο Πορτογάλος τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δοκίμασε νέα πρόσωπα σε σχέση με τον αγώνα του Σαββάτου (26/03) στη Μάλτα, αλλά οι επιλογές του δεν τον δικαίωσαν. Όχι γιατί δεν είχαν διάθεση οι διεθνείς, απλά φάνηκε πως δεν υπήρχε η κατάλληλη «χημεία» μεταξύ τους. Λογικό, όταν σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι άλλαξαν οι οκτώ από τους ένδεκα βασικούς. Μόνο οι Αβραάμ Παπαδόπουλος, Καραγκούνης και Σαμαράς ήταν κοινή συνισταμένη.

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης κύλησαν σε πολύ αργούς ρυθμούς, με την πρώτη καλή φάση να είναι για τους Πολωνούς. Η ομάδα του Σμούντα απείλησε στο 21΄ τον Χαλκιά με τον Λεβαντόφσκι να σουτάρει και ο Παπαδόπουλος να προλαβαίνει τελευταία στιγμή πάνω στη γραμμή, ενώ έξι λεπτά αργότερα, οι φιλοξενούμενοι συνδυάστηκαν ωραία με τη μπάλα να φτάνει στον Ομπράνιακ, που με σουτ έστειλε τη μπάλα μόλις πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.

Από τη μεριά της η Εθνική έφτασε μια «ανάσα» από το 1-0 στο 42΄ όταν από κάθετη πάσα του Κονέ, ο Μήτρογλου πλάσαρε τον Σαντομιέρσκι με τον τελευταίο να αποκρούει με τα πόδια. Επίσης, είχε «εκλάμψεις» με τον Καφέ στο 25’, το 26’ και το 44’ να προσπαθεί να γίνει απειλητικός, αλλά να μην τα καταφέρνει, τον Κονέ στο 31’ να μην τα καταφέρνει σε σουτ-λόμπα και τον Μήτρογλου (ξανά) στο 10’ να δοκιμάζει τα ρεφλέξ τον Σαντομιέρσκι.

Ίδια παρέμεινε η εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο με τους Πολωνούς να πιέζουν. Μόλις στο 47’ ο Λεβαντόφσκι βγήκε τετ-α-τετ με τον Χαλκία έπειτα από λάθος του Λαγού, προσπάθησε ντριπλάρει τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, ο οποίος έπεσε στα πόδια του Πολωνού επιθετικού και έδιωξε τη μπάλα με τα πόδια. Οι φιλοξενούμενοι είχαν καλύτερο ρυθμό, αλλά σε κανένα άλλο σημείο δεν κατάφεραν να γίνουν το ίδιο απειλητικοί.

Αντίθετα, η μοναδικές απειλές που δημιούργησαν οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος ήταν ένα σουτ του Κονέ στο 54΄, το οποίο όμως πέρασε αρκετά άουτ και μια λάθος προβολή του Βύντρα (κλασικά) στα… χασομέρια. Πάντως, ακόμη και έτσι, η Γαλανόλευκη έδειξε πως αποκτά χαρακτήρα ομάδας που μέχρι και το τέλος δεν μπορείς να την ξεγράψεις. Ίσως, το δεύτερο θετικό που βγήκε από το ματς, μαζί με τη διάθεση που έδειξαν παίκτες σαν τον Κονέ, τον Φετφατζίφη και τον Καφέ.

Οσο για τους Πολωνούς, μπορούν να μείνουν ικανοποιημένοι από την εμφάνιση των νέων παικτών που προσπαθεί να βάλει σιγά-σιγά στις τάξης της ο Φράντσισλακ Σμούντα. Εκ των πραγμάτων βέβαια, καθώς βλέπει παίκτες σαν τον Ζεβλάκοφ να μην μπορεί να τους υπολογίζει πλέον, λόγω ηλικίας. Ο πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού ήταν το πρόσωπο του αγώνα, καθώς με αυτό το ματς τελείωσε μια διεθνή καριέρα 102 παιχνιδιών. Ρέκορντμαν συμμετοχών για τη χώρα του.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Λαγός, Μώρας, Σαμαράς (77΄ Τοροσίδης), Α. Παπαδόπουλος, Μήτρογλου (58΄ Νίνης), Καραγκούνης (73΄ Κατσουράνης), Βύντρα, Κονέ (66΄ Λυμπερόπουλος), Καφές, Φετφατζίδης (78΄ Σαλπιγγίδης).
ΠΟΛΩΝΙΑ (Φράντσιζεκ Σμούντα): Σαντομιέρσκι, Σάντλοκ, Γκλοβάσκι, Ζεβλάκοφ (62΄ Γιοντλόβιετς), Μπίστσεκ, Ντούντκα, Πέτσκο (76΄ Γκροσίτσκι), Μπλαζικόφσκι, Μιερζεγιέφσκι (46΄ Μουράφσκι), Ομπράνιακ (83΄ Γκερέιρο), Λεβαντόφσκι (83΄ Κούχαρτσουκ).

Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)
Κίτρινες: Λυμπερόπουλος-Πέτσκο, Μιερζεγιέφσκι,
Κόκκινη: