Η αραβική κουλτούρα και η αποικιοκρατία συναντώνται σε ένα εξωτικό νησί στα ανοιχτά της Αφρικής.

Για τους περισσότερους δυτικούς επισκέπτες το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ζανζιβάρης είναι η πρωτεύουσα Στόουν Τάουν, με τα παλιά πέτρινα σπίτια και την παραδοσιακή σουαχίλι ατμόσφαιρα. Για άλλους είναι οι τροπικές παραλίες, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, το ψάρεμα και οι καταδύσεις.

Υστερα υπάρχουν και οι ευωδιαστές φυτείες μπαχαρικών, τα κοπάδια δελφινιών στα ανοιχτά του Κιζιμκάζι και μια ακμάζουσα κοινωνία πιθήκων στο προστατευμένο δάσος Τζοζάνι. Και όλα αυτά σε ένα νησί, που απέχει 35 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τανζανίας.

{{{ map }}}

Τρία σημαντικά αξιοθέατα
Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται επισήμως Ζανζιμπάρ Σίτι, αλλά όλοι εδώ την αποκαλούν Στόουν Τάουν, καθώς είναι η μοναδική πόλη στο νησί που τα σπίτια της είναι χτισμένα από ηφαιστειογενή ή κοραλλιογενή πέτρα. Καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας σε αυτή είναι οι Κήποι Φοροντανί, το μακρόστενο άλσος ανάμεσα στον αιγιαλό και στη λεωφόρο Μιζινγκάνι.

Εδώ, σε κοντινή απόσταση ανάμεσά τους, βρίσκονται τα τρία σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης. Το Παλάτι του Σουλτάνου, τώρα διαμορφωμένο σε ιστορικό-λαογραφικό μουσείο, το φανταχτερό Μπεΐτ Αλ Ατζίμπ (Οίκος των θαυμάτων), που φιλοξένησε την έδρα της Βρετανικής Υπατης Αρμοστίας, και το παλιό αραβικό οχυρό που χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον σουλτάνο του Ομάν για να αντιμετωπίσει τον πορτογαλικό ναυτικό κίνδυνο.

Ιστορία
Η Ζανζιβάρη αποτέλεσε σημαντικό σταθμό του εμπορίου ανάμεσα στην Αφρική, στην Αραβία, στην Περσία και στην Ινδία, για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Δούλοι, ελεφαντόδοντο και μπαχαρικά ήταν τα βασικότερα διακινούμενα αγαθά. Τον 10ο αιώνα Πέρσες από την επαρχία Σιράζ ίδρυσαν εμπορική αποικία και τον 15ο αιώνα, μετά τον περίπλου της Αφρικής από τον Βάσκο ντα Γκάμα, η θαλασσοκράτειρα Πορτογαλία δημιούργησε στο νησί μόνιμη ναυτική βάση. Στα τέλη του 17ου αιώνα ο σουλτάνος του Ομάν έδιωξε τους Πορτογάλους και προσάρτησε το νησί στο κράτος του. Μάλιστα, μετέφερε εδώ την πρωτεύουσά του, εγκαινιάζοντας την πρώτη περίοδο ακμής της Στόουν Τάουν.

Τον 19ο αιώνα έφτασαν στη Ζανζιβάρη οι άγγλοι αποικιοκράτες: από εδώ οργάνωσαν τις αποστολές τους στην ηπειρωτική Αφρική οι εξερευνητές Λίβινγκστον και Σπικ. Η νησιωτική χώρα παρέμεινε προτεκτοράτο της Βρετανίας ως τον Δεκέμβριο του 1964. Ακολούθησε μια αιματηρή επανάσταση, η οποία εκθρόνισε τον σουλτάνο και εξεδίωξε τους περισσότερους κατοίκους αραβικής, περσικής και ινδικής καταγωγής. Την ίδια χρονιά η Ζανζιβάρη ενώθηκε με το απέναντι απελευθερωμένο προτεκτοράτο της Ταγκανίκας για να αποτελέσουν μαζί την Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.

Τι άλλο θα δείτε
Από το εμπόριο δούλων, που κάποτε αποτελούσε τη σημαντικότερη πρόσοδο για το νησί, έχουν απομείνει ελάχιστα μόνο λείψανα των άθλιων κοιτώνων όπου στοίβαζαν τους αλυσοδεμένους σκλάβους, προτού καταλήξουν στα παζάρια της Ανατολής. Τέτοια ερείπια υπάρχουν στη θέση Μτόνι, του οικισμού Μαχαρούμπι, καθώς και στο κοραλλιογενές σπήλαιο Μανγκαπουάνι, 20 χλμ. βόρεια της Στόουν Τάουν.

Οι σημαντικότερες από τις θεματικές περιηγήσεις στο νησί είναι οι ημερήσιες εκδρομές σε φυτείες μπαχαρικών που οργανώνουν τοπικά πρακτορεία. Η χλωρίδα τους μοιάζει πολύ με εκείνη της ζούγκλας, μόνο που ανάμεσα στις μπανανιές, στις παπάγιες και στα θεόρατα δέντρα μπαομπάμπ φυτρώνουν, σχεδόν σε άγρια μορφή, ποικιλίες κανέλας, μοσχοκάρυδου και γαρίφαλου, που είναι και το σημαντικότερο εξαγώγιμο μπαχαρικό.

Στο ΝΔ άκρο του νησιού βρίσκεται ο παραλιακός οικισμός Κιζιμκάζι. Η κορυφαία ατραξιόν του είναι τα δελφίνια που φτάνουν ως τα ρηχά νερά, χωρίς να φοβούνται τη γειτνίαση με τους ανθρώπους. Απαντώνται σε δύο γένη, το βραχύρυγχο δελφίνι και το ρινοδέλφινο, και μπορείτε να τα πλησιάσετε με σκάφος ή, αν είστε τυχεροί, ακόμη και κολυμπώντας. Ωστόσο δεν είναι πάντα εκεί και καλό είναι, προτού πάτε, να συμβουλευτείτε το δελτίο καιρού.
Ημερήσιες εξορμήσεις προς το Κιζιμκάζι οργανώνονται από ταξιδιωτικά γραφεία στη Στόουν Τάουν, με κόστος που κυμαίνεται από 25 ως 100 δολάρια, αν περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση.

Το δάσος Τζοζάνι
Είκοσι χιλιόμετρα βορειότερα, στον δρόμο του γυρισμού για Στόουν Τάουν, θα συναντήσετε το τελευταίο εναπομείναν κομμάτι τροπικού δάσους που σκέπαζε κάποτε την ενδοχώρα. Ονομάζεται Τζοζάνι και έχει ειδικές πεζοπορικές διαδρομές – για να τις ακολουθήσετε, πρέπει να συνοδεύεστε από αρμόδιο υπάλληλο του δασαρχείου. Εδώ ζει σε μεγάλους αριθμούς το προστατευμένο από διεθνείς συμβάσεις είδος πιθήκου ρεντ κολόμπους με τις υπέροχες ερυθρές και μπλε αποχρώσεις στο τρίχωμά του.

Παρ’ ότι πλησιάζουν άφοβα τον άνθρωπο, απαγορεύεται να τους ταΐσετε. Εξίσου απαράδεκτο είναι να φοράτε δαχτυλίδια ή άλλα αστραφτερά κοσμήματα: οι κραυγές της ανύποπτης κυρίας για τον χρυσό σταυρό που της άρπαξε από τον λαιμό ένα νεαρό πιθηκάκι δεν ταίριαζαν καθόλου με τους εξωτικούς ήχους του δάσους.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Από το Νταρ Ες Σαλάαμ η πτήση διαρκεί μισή ώρα εξαιτίας της χαμηλής ταχύτητας των αεροσκαφών και κοστίζει περίπου 60 δολάρια. Μην ξαφνιαστείτε αν ο πιλότος σάς σηκώσει από την αριθμημένη θέση σας και σας βάλει να καθήσετε κάπου αλλού: τα 12θέσια ελικοφόρα που πετάνε ως εδώ (Zanair, Precision Air και Air Tanzania) είναι τόσο μικρά, που το ανθρώπινο βάρος μετράει όσο σε μια βάρκα.

Αν δεν είστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, πυκνά δρομολόγια από φεριμπότ, υδροπτέρυγα και καταμαράν αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Νταρ Ες Σαλάαμ. Το ταξίδι, ανάλογα με την τεχνολογία του σκάφους, διαρκεί από 90 λεπτά ως 4 ώρες.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Zanzibar Serena Inn
(Shangani Rd, τηλ. 00255 24 2232 306). Το διαμάντι της Στόουν Τάουν. Παραθαλάσσιο, με δύο πτέρυγες που συνδυάζουν τις υψηλού επιπέδου ανέσεις με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα της Ζανζιβάρης.
Tembo Hotel (Shangani Rd, τηλ. 00255 24 2233 005). Με πολύ καλό εστιατόριο, πισίνα και άπλετη θέα προς τη θάλασσα από τα μεγάλα μπαλκόνια των 36 δωματίων του. Αρχικά χτίστηκε ως εξοχική κατοικία ενός σεΐχη από το Ομάν.
Mazson’s Hotel (Kenyatta Rd, τηλ. 00255 24 2233 062). Στην καρδιά της Στόουν Τάουν, πρωτολειτούργησε στις αρχές του 20ού αιώνα και ανακαινίστηκε πρόσφατα, διατηρώντας το αποικιακό στυλ του.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Monsoon (Forodhani Gardens, τηλ. 00255 747 411 362). Στην πόρτα βγάζετε τα παπούτσια σας για να περπατήσετε επάνω σε παχιά χαλιά και κιλίμια. Στους σοφράδες σερβίρεται τοπική και μεσογειακή κουζίνα και μετά το τέλος του γεύματος το κατάστημα κερνάει αρωματικούς ναργιλέδες.
Old Arab Fort (Arab Fort, τηλ. 00255 744 278 737). Με είσοδο 12 δολάρια το άτομο και όσες επισκέψεις θέλετε στον τεράστιο μπουφέ του και στο μπάρμπεκιου. Τρεις φορές την εβδομάδα φιλοξενεί παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.
Fisherman (Shangani Rd, τηλ. 00255 24 2233 658). Θαλασσινά του Ινδικού Ωκεανού και ντόπια κρέατα στη σχάρα.