Τα μάθατε τα νέα;

Για να αναλάβει ένας εργολάβος δημόσιο έργο θα περνά από ανεξάρτητη αρχή, όπως το ΑΣΕΠ. Ωχ… Αυτά είναι ωραία σε θεωρητικό επίπεδο και επιδοκιμάζουμε το υπουργείο Υποδομών για την ιδέα. Επιδίωξη του κ. Δ. Ρέππα να ιδρύσει έναν νέο φορέα που θα προκηρύσσει τις μελέτες των δημοσίων έργων, θα διενεργεί τους διαγωνισμούς και θα παρακολουθεί την κατασκευή τους. Στόχος είναι η διαφάνεια, η καλύτερη ποιότητα, η καλύτερη τιμή και ο καλύτερος χρόνος κατασκευής.

Για να αναλάβει ένας εργολάβος δημόσιο έργο θα περνά από ανεξάρτητη αρχή, όπως το ΑΣΕΠ. Ωχ… Αυτά είναι ωραία σε θεωρητικό επίπεδο και επιδοκιμάζουμε το υπουργείο Υποδομών για την ιδέα. Επιδίωξη του κ. Δ. Ρέππα να ιδρύσει έναν νέο φορέα που θα προκηρύσσει τις μελέτες των δημοσίων έργων, θα διενεργεί τους διαγωνισμούς και θα παρακολουθεί την κατασκευή τους.

Στόχος είναι η διαφάνεια, η καλύτερη ποιότητα, η καλύτερη τιμή και ο καλύτερος χρόνος κατασκευής.

Ελπίζουμε η Ανεξάρτητη Αρχή Εργολαβιών (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) να είναι εξίσου αποτελεσματική με το ΑΣΕΠ. Το μόνο που φοβόμαστε είναι μήπως οι κατασκευαστές προβλέψουν ακόμη μεγαλύτερα παράθυρα στο οικοδόμημα. Οπως με τους διορισμούς στο Δημόσιο που γίνονται συχνά με φωτογραφικές προκηρύξεις, και τα κρίσιμα μόρια μαζεύονται ρουσφετολογικά. Οι παρακάμψεις είναι ένα ακόμη ζήτημα και όλα αυτά μαζί θέτουν εν αμφιβόλω μια διαδικασία που ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις.

Για αναγνώστες με αερόσολες: Για περισσότερα από 10 χρόνια δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή αθλητικών υποδημάτων, ενώ στο ράψιμο της αθλητικής φόρμας παρατηρείται πτώση. Τούτο προκύπτει από μελέτη της ΙCΑΡ Group. Καθώς διακατέχομαι από το πάθος του αθλητικού παπουτσιού, σας παραπέμπω στο ευαγγέλιο του είδους, στο λεύκωμα με τίτλο «Sneakers, Size isn΄t everything» (εκδόσεις Βooth Clibborn). Η έκδοση θα σας ξεναγήσει στην ιστορία των παπουτσιών που αποκαλούσαμε Σπορτέξ στο Ελλαδέξ (διατύπωση του Γ. Σεφέρη).

Η ιστορία των αθλητικών παπουτσιών είναι εξόχως ενδιαφέρουσα. Το πιο ωραίο κομμάτι αφορά τα μοντέλα που σχεδίασαν δύο αδέλφια στην κωμόπολη Χερζογκενάουραχ της Βαυαρίας πριν από 85 χρόνια. Είναι να το έχει η μοίρα σου: ο Αντολφ Ντάσλερ ίδρυσε την Αdidas, ο Ρούντολφ την Ρuma. Δεν κατάλαβα αν οι βιομήχανοι έχουν χαρεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, αν καταπίνουν τη νέα κυβέρνηση σαν μουρουνόλαδο ή έχουν βάλει πλερέζα. Η χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών είναι σαν ποιητικό κείμενο, προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις. Αντιγράφω ένα σημείο: «Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με τις κατευθύνσεις των προγραμματικών δηλώσεων- που βρίσκονται άλλωστε σε αντιστοιχία με το οικονομικό πλαίσιο αναφοράς του ΣΕΒ, ωστόσο οι στόχοι δεν είναι όλοι συμβατοί μεταξύ τους- κάτι που σίγουρα θα επισημανθεί από την ΕΕ και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Τη μεταφορά της αρμοδιότητας του πολιτικού ασύλου από την Αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών, την πρόσληψη στα αστυνομικά τμήματα μεταναστών που θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους αλλοδαπούς, τη σύσταση Ειδικού Γραφείου Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και την τιμωρία όσων αστυνομικών «υποθάλπουν φασιστικά στοιχεία» ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ιδού απόσπασμα της δήλωσης: «Θέλουμε Αστυνομία αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εγκλήματος, φιλική με τους πολίτες, παρούσα στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, στην ύπαιθρο. Και ταυτόχρονα Αστυνομία με σοβαρότητα και επαγγελματισμό».

Τι θα κάνει η φιλική αστυνομία με όσους θέλουν να επιβάλουν το δικό τους μπουκά ροντας σε δημόσια κτίρια; Συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου με αίτημα την απελευθέρωση των ομοϊδεατών τους που συνελήφθησαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη Νίκαια. Ολα αυτά τα άτομα έχουν γίνει πολύ κουραστικά.

Ρεζίλι γίναμε στην Ευρώπη εξαιτίας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Εγινε έλεγχος για τα έργα στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Τι βρήκαν: κομπιούτερ σε κουτιά, χρηματοδοτήσεις για ανύπαρκτους συνοριακούς σταθμούς, μεθοριακά περάσματα που κατέληξαν σε ιδιώτες, έργα μηδενικής βιωσιμότητας, κονδύλι για εκπόνηση σύγχρονης νομοθεσίας που διοχετεύθηκε στην ανέγερση κέντρου υποδοχής μεταναστών, δίκυκλα που σκουριάζουν στα γκαράζ. Ελλαδέξ.

Τους Αμερικανούς κάποιες φορές δεν τους καταλαβαίνω. Στήνουν παγίδες προκειμένου να συλλάβουν όποιον παρασυρθεί. Ο Στιούαρτ Ντέιβιντ Νοζέτ, επιστήμονας που εργαζόταν για το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και τη ΝΑSΑ, συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Εκεί όπου δούλευε αμέριμνος χτύπησε το τηλέφωνό του, δήθεν από το Ισραήλ. Ο συνομιλητής ζήτησε πληροφορίες, πρότεινε λάδωμα και ισραηλινό διαβατήριο. Μόλις ο επιστήμονας είπε το «ναι», ο πράκτορας έβγαλε τη μάσκα και είπε: «Σου την έσκασα, είμαι από το FΒΙ». Κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει και στον Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος πήγε αμέριμνα σε κάποια ουρητήρια του Μπέβερλι Χιλς.

Εκεί τον φλέρταρε ένας παίδαρος. Τι να κάνει ο άνθρωπος, υπέπεσε. Μόλις λοιπόν πήγε να γίνει το μπέρδεμα, λέει ο νεαρός:

«Σου την έσκασα, δεν είμαι για τα δόντια σου. Συλλαμβάνεσαι». Εν ολίγοις οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ γίνονται ηθικοί αυτουργοί, εμπνέουν και προκαλούν εγκληματικές συμπεριφορές.

Πολύ το χάρηκα για τον Πολάνσκι.

Δικαστήριο στην Ελβετία απέρριψε έφεση του σκηνοθέτη για απελευθέρωση, φοβούμενο το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη χώρα αν βγει από τη φυλακή. «Σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο, η κράτηση είναι ο κανόνας κατά τη διάρκεια των διαδικασιών έκδοσης» ήταν το σκεπτικό. Κάθε στοιχείο που έρχεται στη δημοσιότητα είναι σε βάρος του. Οχι μόνο βίασε το κοριτσάκι (το 1977) αλλά ήθελε να εξαγοράσει τη σιωπή, δίνοντας 500.000 δολάρια. Οποιος δεν έχει πεισθεί για τα γεγονότα, ας ρίξει μια ματιά στην αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη. Στις φωτογραφίες με Λολίτες, το βλέμμα τα λέει όλα.

Περιττές ήταν οι δηλώσεις του κ. Χ. Καστανίδη για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Θέλω να υποδηλώσω όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και σε πραγματικό περιεχόμενο την πίστη της κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Δηλαδή πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι τα πράγματα; Εκτός αν ο υπουργός Δικαιοσύνης υπονοεί κάτι. Ισως να έπρεπε απλά και μόνο να μιλήσει, εξερχόμενος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επισκέφθηκε χθες.

Εχετε απειληθεί από μηχανάκι που τρέχει σε πεζοδρόμιο ή βρίζετε όσους σταθμεύουν παράνομα; Η Τροχαία θα σας σώσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «καθαρά πεζοδρόμια».

Απορούμε γιατί ανακοινώνουν ότι τις επόμενες μέρες θα κόβουν αυτές τις συγκεκριμένες κλήσεις. Ετσι θα φυλάγονται όλοι και μόλις ανακοινωθεί η επιχείρηση «καθαρές λεωφορειολωρίδες» θα ξαναπαρκάρουν όπου θέλουν. Ελλαδιστάν.

Κύριε διευθυντά

Βρήκα προσωνύμιο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο «Καστανάς», αφού καλείται από την πρώτη ημέρα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Την πρώτη εβδομάδα τού πάσαραν τον κινέζικο δράκο και τους λιμενεργάτες. Τη δεύτερη του πασάρουν τoυς εργαζομένους Stage. Το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να κλείσει το θέμα που αφορά τον εποπτευόμενο ΟΑΕΔ. Το μπέρδεμα προκύπτει επειδή οι εργαζόμενοι Stage απασχολούνται στο Δημόσιο, κάτι που αφορά το υπουργείο Εσωτερικών. Να επισημάνω ότι όποιος πλησιάζει τη φουφού και ενοχλεί τον ψήστη, κινδυνεύει με εγκαύματα.

Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk