Ο ΠΡΩΤΟΣ εκλεγμένος ευρωβουλευτής που δεν πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ο Ασημάκης Φωτήλας, ο οποίος όντας δεύτερος στη λίστα του ΠαΣοΚ στις πρώτες ευρωκάλπες του 1981 μετέσχε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως υφυπουργός Εξωτερικών- αξίωμα στο οποίο δεν συμπλήρωσε τρίμηνο καθώς απελύθη στον… αέρα. Από εκείνη την πρώτη ευρωλίστα του ΠαΣοΚ δύο ακόμη πολιτικοί, οι κκ. Δ. Κουλουριάνος και Α. Γεωργιάδης , που επέστρεψαν στην Αθήνα για να αναλάβουν κυβερνητικά πόστα, δεν… μακροημέρευσαν πολιτικά, αν και ο πρώτος εξελέγη αργότερα ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο δεύτερος όδευσε προς τη ΝΔ.
Στις ευρωεκλογές του 1984, που ήταν η πλέον οξυμμένη εκλογική αναμέτρηση, οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της ΝΔ και του ΚΚΕ- για την πρώτη ο τότε αρχηγός της Ευάγγελος Αβέρωφ και για το δεύτερο ο Γρηγόρης Φαράκος – δεν πήγαν ποτέ στις Βρυξέλλες. Ο Αβέρωφ, άλλωστε, μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα του, παραιτήθηκε από την ηγεσία, ενώ τον Φαράκο αντικατέστησε ο επιλαχών κ. Αλ. Αλαβάνος, ο νυν επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο Ελληνας με τη μεγαλύτερη παραμονή στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο συμπλήρωσε 20 χρόνια και το εγκατέλειψε τον Μάρτιο του 2004 που εκλέχθηκε βουλευτής παραχωρώντας το τρίμηνο που απέμενε στον τωρινό επικεφαλής της λίστας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή.
Δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές της ΝΔ που είχαν ήδη εξαετή ευρωθητεία (είχαν εκλεγεί το 1984) χρησιμοποίησε στον σχηματισμό της κυβέρνησής του τον Απρίλιο του 1990 ο κ. Κ. Μητσοτάκης τοποθετώντας την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου υπουργό Υγείας και τον κ. Τίμο Χριστοδούλου αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Το ενδιαφέρον είναι δε ότι και οι δύο επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, αφού ο κ. Χριστοδούλου ετέθη επικεφαλής στη «γαλάζια» ευρωλίστα το 1994 και η κυρία Γιαννάκου το 1999, χωρίς όμως και πάλι η δεύτερη να ολοκληρώσει τη θητεία της, αφού στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη στην Α΄ Αθηνών.
Επιστροφή στην Αθήνα για δύο «πράσινους» ευρωβουλευτές σήμανε και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 1993 καθώς περιελήφθησαν σε αυτήν ο Διονύσης Λιβανός ως υπουργός Τουρισμού και ο κ. Γ. Ρωμαίος ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. Το ίδιο συνέβη έναν χρόνο αργότερα με τον Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου είχε αντικαταστήσει για λίγο τον κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή για να αναλάβει επίτροπος.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξάλλου ο κ. Κ. Σημίτης όρισε υπουργό Παιδείας τον κ. Π. Ευθυμίου, ο οποίος δεν είχε συμπληρώσει χρόνο στα ευρωπαϊκά έδρανα, στα οποία βρέθηκε το 1999, χρονιά κατά την οποία ο κ. Αλ. Μπαλτάς ακολούθησε την αντίστροφη πορεία παραιτούμενος από την κυβέρνηση και τη Βουλή για να γίνει ευρωβουλευτής.
Η συνέχεια δόθηκε το 2004, όταν ο ως τότε ευρωβουλευτής κ. Χρ. Φώλιας έθεσε υποψηφιότητα στην περιφέρεια των Γρεβενών και εκλεγόμενος εισήλθε στην κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή . Το ίδιο ίσχυσε τρία χρόνια αργότερα με τους κκ. Κ. Χατζηδάκη και Α. Σαμαρά, οι οποίοι εξελέγησαν βουλευτές στη Β΄ Αθηνών και στη Μεσσηνία αντιστοίχως, για να ορκιστούν στη συνέχεια υπουργοί, ο πρώτος άμεσα και ο δεύτερος στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου. Μαζί τους εγκατέλειψαν το Ευρωκοινοβούλιο λόγω της εκλογής τους στο εθνικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης και οι «πράσινοι» κκ. Π. Μπεγλίτης, Ν. Σηφουνάκης και κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , όπως και η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ λίγο αργότερα στο πλαίσιο αναδιάταξης του στελεχικού δυναμικού του κόμματος, κάτι που έχει προκαλέσει συχνές εναλλαγές στην εκπροσώπησή του στην Ευρωβουλή.