Κάθε φορά που ξεσπάει μια υπόθεση διαφθοράς στον τομέα ευθύνης του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδη – όπως εσχάτως με τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή κτλ. – αναδύεται στην επιφάνεια η «πολιτική βεντέτα» που συντηρείται χρόνια τώρα με τον έτερο βουλευτή στον Νομό Κιλκίς κ. Κ. Κιλτίδη. Ο τελευταίος το φέρει βαρέως που «κάποιοι τον θυμούνται κάθε φορά που αντιμετωπίζει πρόβλημα διαφθοράς ο Σάββας» όπως λέει στους κύκλους του. «Βολεύει ορισμένους να ακούγεται το όνομά μου, προφανώς» ισχυρίζεται υπαινισσόμενος ότι ο διαχρονικός αντίπαλός του στον νομό μπορεί και να ευνοεί τέτοιου είδους σενάρια με φόντο την επικείμενη εκλογική «μονομαχία» τους στο Κιλκίς. Γεγονός είναι ότι η αντιπαλότητα που διαπνέει τις πολιτικές σχέσεις τους από το 1996 είναι αδυσώπητη. Και όσο σφίγγει ο κλοιός γύρω από την «καρέκλα» του υπουργού Απασχόλησης θα αποκτά όλο και πιο εχθρικό χαρακτήρα. Οσοι γνωρίζουν τις διαθέσεις τους, προβλέπουν ότι η «κόντρα» ανάμεσά τους θα είναι μέχρις εσχάτων.


Την περασμένη Κυριακή το βράδυ περίπου 2.000 άτομα συνωστίστηκαν στις δύο αίθουσες Αριστοτέλης 1 και 2 του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς της Θεσσαλονίκης για να ακούσουν τον κ. Κιλτίδη να εκθέτει τις θέσεις του νεοϊδρυθέντος ομίλου «πολιτικής αναζήτησης και διαλεκτικής» που φέρει την ονομασία Πρωτοβουλία Συνέχειας και Προοπτικής (με σήμα ένα φύλλο βελανιδιάς). Κάποιοι διερωτήθηκαν «τι γυρεύει ο Κιλτίδης μέσα στον χαμό των ημερών» και ενώ το ντόμινο των αποκαλύψεων γύρω από τις σκοτεινές διαδρομές των «γαλάζιων» ομολόγων καλά κρατεί, δημιουργώντας για άλλη μία φορά ένα ασφυκτικό πλαίσιο γύρω από τον «ορκισμένο εχθρό» του, κ. Τσιτουρίδη. Η ομιλία του ξεκίνησε με μια φράση που είχε πει και στο Κιλκίς προσφάτως και θεωρήθηκε ως υπαινιγμός κατά του συντοπίτη του υπουργού αναζωπυρώνοντας τη «βεντέτα»: «Εγώ καλάμια δεν καβάλησα στη ζωή μου, μόνο μικρός για να παίξω το αλογάκι». Η αλήθεια είναι ότι δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται εδώ και χρόνια στον Νομό Κιλκίς. «Δεν μου συγχώρεσαν ποτέ ότι έσπασα το κατεστημένο που διαφέντευε τις τύχες της περιοχής. Δεν μου το συγχώρεσε η κλειστή αστικοποιημένη «κάστα» του Τσιτουρίδη» λέει συχνά ο κ. Κιλτίδης στις παρέες του.


* Το πεδίο της μάχης


Ο κ. Τσιτουρίδης εξελέγη για πρώτη φορά το 1996, δεύτερος στη σειρά μετά τον κ. Θ. Πασσαλίδη, ενώ το 2000 κατακτά την «πρωτιά» με 17.198 ψήφους και δεύτερο τον κ. Κιλτίδη που πολιτεύεται για πρώτη φορά λαμβάνοντας 14.497 ψήφους. Ολα θα ανατραπούν το 2004 όταν ο κ. Κιλτίδης εκτινάσσεται στην κορυφή με 19.128 ψήφους στέλνοντας στη δεύτερη θέση τον κ. Τσιτουρίδη με 15.019 ψήφους, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να γίνει υπουργός.


Παρά την αντιπαλότητά τους, ο κ. Κιλτίδης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του όταν κάποιοι υπαινίσσονται ότι βρισκόταν πίσω από την αποκάλυψη (Σεπτέμβριος 2004) για τη μετεγγραφή του υιού Τσιτουρίδη από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, έπειτα από μεσολάβηση του υπουργού πατέρα του και η οποία είχε οδηγήσει στην αποπομπή του από την κυβέρνηση. Ο κ. Κιλτίδης έχει να το λέει ότι από τη στεναχώρια του τότε εισήχθη στο νοσοκομείο με στεφανιαίο επεισόδιο, ενώ ως μόνιμος θαμώνας του J.Κ. της πλατείας Κολωνακίου, όταν συναντιέται ενίοτε με τον υιό Τσιτουρίδη, εκείνος σηκώνεται από τη θέση του και συνομιλεί με σεβασμό μαζί του.


Πάντως κανείς δεν παίρνει όρκο ότι ο κ. Κιλτίδης στεναχωρήθηκε το ίδιο και όταν «έσκασε» η υπόθεση των «κουμπάρων» (Σεπτέμβριος 2006), αν και η εξέλιξη αυτή ανέτρεψε τα σχέδια του αντιπάλου να αφήσει το Κιλκίς για να κατέλθει στη Θεσσαλονίκη, όπου διεκδικούσε τον ρόλο του «μακεδονάρχη» της ΝΔ. Αυτή ήταν και η μόνη πιθανότητα να χωρίσουν τα τσανάκια τους, ώστε να επέλθει (κομματική) ειρήνη στην περιοχή. Ο κ. Τσιτουρίδης αν και αποφεύγει, όπως λένε τοπικοί παράγοντες, τα πολλά πολλά με την εκλογική του περιφέρεια, δεν παύει να ενδιαφέρεται για το εκλογικό του μέλλον. Οι βλέψεις και των δύο αφορούν επί της ουσίας την «πρωτιά», καθώς αποκλείεται να μειωθούν με τον νέο εκλογικό νόμο οι έδρες της ΝΔ από δύο σε μία στην τριεδρική περιφέρεια του Κιλκίς, όπως εκτιμούν ορισμένοι. Ετσι όλοι θεωρούν δεδομένο ότι εφόσον η ΝΔ έλθει και πάλι πρώτο κόμμα πανελλαδικά, τότε θα καταλάβει και πάλι τις δύο έδρες.


* Υποσχέσεις για «καυτή» συνέχεια


Ο κ. Τσιτουρίδης μιλώντας προ μηνός στους ετεροδημότες του Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει σαφώς ότι θα επαναδιεκδικήσει την ψήφο τους: «Στις εκλογές που έρχονται θα ζητήσω και πάλι τη στήριξή σας για να συνεχίσουμε» τους είχε πει. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Κιλτίδης μιλώντας σε συνεστίαση στο Κιλκίς είχε πει στους ψηφοφόρους του: «Εγώ δεν σας πρόδωσα και δεν σας πλήγωσα ποτέ» χωρίς να διευκρινίσει ποιοι το έπραξαν. Σε όσους δε τον ρωτούν για την επιρροή του αντιπάλου του στο εκλογικό σώμα, λέει με αινιγματικό χαμόγελο: «Εχει καημούς και πίκρες το Κιλκίς. Και αυτό το κάνει δύσκολη εκλογική περιφέρεια…». Ως εκ τούτου η μάχη αναμένεται να δοθεί μέχρι τελευταίας ρανίδας…


Ο τεχνοκράτης που έγινε υπουργός


Γέννημα-θρέμμα της αστικής κοινωνίας του Κιλκίς, ο 53χρονος σήμερα υπουργός Απασχόλησης είχε διαφορετική διαδρομή από τον κ. Κιλτίδη. Γόνος μιας σχετικά ευκατάστατης οικογένειας, όπως λένε οι Κιλκισιώτες, με πατέρα ΕΛΑΣίτη, ο κ. Τσιτουρίδης αφού σπούδασε Νομικά στην Θεσσαλονίκη (έχει κατηγορηθεί παλαιότερα από τον κ. Κ. Λαλιώτη και προσφάτως από τον κ. Θ. Πάγκαλο για τη στάση του ως φοιτητή την περίοδο της χούντας, απαντώντας «ευτυχώς πορευόμαστε χωρίς να χρειαζόμαστε πιστοποιητικά δημοκρατικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας από κανέναν»), ακολούθησε μια πορεία που ισορροπούσε διαχρονικά ανάμεσα στην καριέρα του τεχνοκράτη και του πολιτικού με υψηλές φιλοδοξίες. Το 1981 με την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία πήγε στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το 1990, οπότε επέστρεψε για να οριστεί περιφερειάρχης Θεσσαλίας από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη (για έναν χρόνο) και ακολούθως για να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας (ως το 1993). Είναι η εποχή που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ «φυλλορροεί» προς την ΠΟΛ.ΑΝ. και ο κ. Τσιτουρίδης αποφασίζει να πολιτευθεί για πρώτη φορά στη γενέτειρα γη του Κιλκίς, παίρνοντας έτσι το νεοδημοκρατικό εκλογικό κοινό του κ. Γ. Συμπιλίδη που είχε «αυτομολήσει» στο κόμμα του κ. Αν. Σαμαρά. Δεν κατάφερε ωστόσο να εκλεγεί. Το 1994 έγινε μέλος της ΚΕ της ΝΔ στηρίζοντας τον κ. Μ. Εβερτ, ενώ έναν χρόνο μετά, επί ΠαΣοΚ, επέστρεψε στα «πάτρια εδάφη» των Βρυξελλών (1995-96). Στη «μονομαχία» Εβερτ – Σουφλιά για την αρχηγία της ΝΔ το 1996 λέγεται ότι στήριξε τον δεύτερο, ενώ ακολούθως πήρε ενεργά μέρος μέσω της ομάδας των «λοχαγών» στην ανάδειξη του νυν πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος (πήρε μέρος στο γνωστό δείπνο του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη κλπ.).


Κ. ΚΙΛΤΙΔΗΣ Από την «4η Αυγούστου» στον κεντρώο χώρο


Γόνος φτωχής αγροτικής οικογενείας, ο 51 ετών βουλευτής έμεινε στα 11 του μόνος στην πόλη του Κιλκίς για να μαθητεύσει στο εξατάξιο γυμνάσιο, ενώ οι γονείς του έπαιρναν τον δρόμο της μετανάστευσης στη Γερμανία. Προσφυγικών καταβολών από την Καππαδοκία, ο νεαρός Κιλτίδης είχε από μαθητής στο προσκεφάλι του το πορτρέτο του Γεώργιου Γρίβα-Διγενή. Αντικομμουνιστής από τα γεννοφάσκια του, καθώς είχε χάσει την περίοδο του Εμφυλίου τους δύο παππούδες του και τη μία γιαγιά του, γαλουχήθηκε με εθνικιστικές ιδέες. Είχε περάσει από την ακροδεξιά κίνηση της «4ης Αυγούστου», ενώ στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε, συμμετείχε στην εθνικιστική Φοιτητική Εθνική Πρωτοπορία ως τη διάλυσή της. Το 1978 προσχώρησε στη ΝΔ. Στα ψηφοδέλτια τον έβαλε ο κ. Μ. Εβερτ, ενώ από το 1998 που γνωρίστηκε με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διατηρεί μαζί της μια στενή πολιτική φιλία (κάποιοι τον αποκαλούν «ομαδάρχη της Ντόρας»). Σήμερα δηλώνει «σύγχρονος κεντροδεξιός», τάσσεται κατά «των ελίτ και των αφ’ υψηλού» όπως λέει και επιχειρεί με τον όμιλό του να εκφράσει τον προβληματισμένο «καθαρόαιμο δεξιό» που προσβλέπει στη συνέχεια της παράταξης. «Η σύγχρονη Κεντροδεξιά πρέπει να έλθει στο προσκήνιο, αλλά και η πολιτική πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο της πολιτικής» έλεγε στο ακροατήριό του. Θιασώτης του Σαρκοζί, δεν δέχεται τον προσδιορισμό «λαϊκή Δεξιά» και δηλώνει κρατιστής σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη και φιλελεύθερος σε ό,τι αφορά την παραγωγική διαδικασία και το εμπόριο. Στο κλίμα των προβληματισμών που έθεσε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της «αφύπνισης» κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες και άλλοι βουλευτές, όπως οι κκ. Ι. Ιωαννίδης, Αν. Αγγελής, Ι. Κουράκος, Μ. Χριστοφιλογιάννης, Αθ. Σκρέκας, Κ. Αγοραστός, Αν. Καρπούζας, Γ. Βαγιωνάς, Π. Αδραχτάς κ.ά.