Η ΑΝΟΔΟΣ των τιμών και η αύξηση του όγκου πωλήσεων χάλυβα επέτρεψαν στον όμιλο της Μπήτρος Συμμετοχική το 2002 να αυξήσει κατά 17% τις πωλήσεις του και κατά 50% τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη του. Θετικά, αλλά πολύ χαμηλά, ιδίως ως ποσοστό των πωλήσεων, ήταν και τα προ φόρων αποτελέσματά του μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2001, που ήταν αρνητικά. Η ουσιαστική κερδοφορία όμως εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο.
Η συνεχιζόμενη ευνοϊκή συγκυρία στην εγχώρια αγορά χάλυβα τονώνει ωστόσο την οργανική κερδοφορία, επιτρέποντας στον όμιλο να κάνει λόγο για «καλύτερες ημέρες» και αναπτυξιακή πορεία.
Τόσο η Μπήτρος Μεταλλουργική όσο και η Μπήτρος – Μεταλιμπέξ, οι εταιρείες δηλαδή που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και εμπορία χάλυβα, βελτίωσαν την οικονομική θέση τους, όπως πληροφορεί εκπρόσωπος του ομίλου. Το μεικτό περιθώριο αυξήθηκε κατά 37%. «Οι παράγοντες που οδήγησαν στην περυσινή ανάκαμψη εξακολουθούν να επηρεάζουν θετικά την πορεία των δύο εταιρειών και μάλιστα σε ακόμη εντονότερο βαθμό εφέτος» αναφέρεται.
Σε αναπτυξιακή τροχιά, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, κινείται και η Μπήτρος – Thyssen, η κοινή εταιρεία της Μπήτρος Συμμετοχική και της Thyssen Materials, που το 2002. Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας ειδικών χαλύβων και αναμένεται να ενισχύσει τα αποτελέσματα του ομίλου το τρέχον έτος.
Μέσω δύο άλλων εταιρειών ο όμιλος το 2002 εκτιμάται ότι ανέπτυξε περαιτέρω τη θέση του στην αγορά των χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος. Η Θώραξ Αντισεισμική υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις της διευρύνοντας την παρουσία της τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα μεγάλα δημόσια έργα, ιδίως στα ολυμπιακά. Επίσης η Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος κατέκτησε ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Αττικής. «Η ζήτηση για χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος έχει εκτοξευθεί» αναφέρεται.
Παράλληλα ο όμιλος αναπτύσσει τις δραστηριότητές του στην αγορά ανάπτυξης ακινήτων μέσω της Μπήτρος Κατασκευαστική, η οποία πέρυσι κατασκεύασε συγκρότημα κατοικιών στη Δραπετσώνα και ξεκίνησε δύο ανάλογα έργα στη Νέα Σμύρνη και στη Χαλκίδα. Το πρώτο εξ αυτών βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ το δεύτερο, που είναι πολύ μεγαλύτερο, εξελίσσεται σταδιακώς και η πρώτη φάση του αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αρχές του 2004. Η ίδια θυγατρική εταιρεία ξεκινά εργασίες για την ανέγερση συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών στη Μύκονο και μελετά την αξιοποίηση νεοαποκτηθείσας έκτασης στο Μαρούσι.
«Οι καρποί της κατασκευαστικής δραστηριότητας έχουν αρχίσει να καταγράφονται στα αποτελέσματα του ομίλου» σημειώνει εκπρόσωπος του ομίλου, προσθέτοντας ότι θετικά κινήθηκε τον χρόνο που πέρασε και η βιομηχανία κατασκευής αμαξωμάτων και τροχαίου υλικού Ν. Κιολεΐδης, στην οποία ο όμιλος συμμετέχει με 22,5%.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της Μπήτρος Συμμετοχική επικεντρώνεται στις δραστηριότητες που αφορούν τους χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος και την ανάπτυξη ακινήτων, με το σκεπτικό ότι «οι δύο αυτοί κλάδοι, ιδίως αυτή την περίοδο, παρουσιάζουν εξαιρετική δυναμική, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και για την προσεχή τριετία τουλάχιστον».



