Τι σημαίνει πραγματικά πολυτέλεια; Eνα τζακούζι με αιθέρια έλαια τριαντάφυλλου Αbsolute μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, δίπλα στο King Size κρεβάτι σας; Eνα ιδανικά ποσαρισμένο αβγό μπένεντικτ και μια βουτυρωμένη φέτα ψωμιού Gold Leaf – του ακριβότερου ψωμιού στον κόσμο, καθώς περιέχει φύλλα χρυσού – με χαβιάρι Βeluga στις 7 το πρωί; Ενα σεντόνι τόσο απαλό και ανάλαφρο που μοιάζει να υφάνθηκε από σύννεφο ή μήπως μια ελαφρά υπόκλιση από τον ρεσεψιονίστ που σε υποδέχεται με το ίδιο τυπικό που θα υποδεχόταν τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη βασίλισσα Καμίλα; Oλα αυτά και άλλα τόσα!
Σε μια εποχή που η αξιολόγηση με αστέρια δεν επαρκεί για να περιγράψει την εμπειρία, τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου λειτουργούν πέρα από το αναμενόμενο, σαν να χτίστηκαν με πρόθεση όχι απλώς να φιλοξενήσουν την υψηλή πελατεία τους, αλλά να αναβιώσουν τη σκανδαλωδώς σπάταλη καθημερινότητα των εστεμμένων των περασμένων αιώνων.
Ετσι, δεδομένου ότι όσο περισσότερα αστέρια έχει ένα ξενοδοχείο τόσο το καλύτερο (για εκείνους που αντέχει η τσέπη τους), λειτουργούν πλέον και καταλύματα που αρνούνται να περιοριστούν στο κριτήριο των πέντε αστέρων το οποίο χαρακτήριζε μέχρι πρότινος την απόλυτη πολυτέλεια.
Καλωσορίσατε λοιπόν στον κόσμο των επτά αστέρων! Και ναι, ο όρος «ξενοδοχείο επτά αστέρων» δεν αποτελεί επίσημη κατάταξη από αναγνωρισμένους οργανισμούς και επίσημα συστήματα αξιολόγησης, η μέγιστη επίσημη βαθμολογία που απονέμεται εξακολουθεί να είναι τα πέντε αστέρια.
Ωστόσο, ορισμένα ξενοδοχεία έχουν αυτοχαρακτηριστεί ή έχουν περιγραφεί από τα μέσα ενημέρωσης για λόγους διαφήμισης και marketing ως «επτάστερα» λόγω της εξαιρετικής πολυτέλειας και των εξαιρετικά εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρουν. Μιας αίσθησης τελειότητας και απόλυτης χλιδής που δεν περιγράφεται αλλά βιώνεται.
Στα παλάτια του Περσικού Κόλπου
Το γνωστότερο ξενοδοχείο που θεωρείται πως παρέχει υπηρεσίες επτά αστέρων είναι βεβαίως το Jumeirah Burj Al Arab στο Ντουμπάι. Με σιλουέτα ιστιοφόρου, φτιαγμένο από γυαλί και ατσάλι, δεσπόζει σε ένα τεχνητό νησί του Περσικού Κόλπου και επιδεικνύει με τρόπο εκκωφαντικό την πολυτέλειά του.
Oλα, το λόμπι με τις επιχρυσωμένες κολόνες, τα καλογυαλισμένα μάρμαρα και τον καταρράκτη-σιντριβάνι που χορεύει με μουσική, μέχρι τις διώροφες σουίτες με τους προσωπικούς μπάτλερ αποπνέουν μια αισθητική υπερβολής. Το Skyview Bar στον 27ο όροφο, εκεί που η θέα στο Ντουμπάι είναι ανεμπόδιστη και τα κοκτέιλ σερβίρονται στα πιο ακριβά κρυστάλλινα ποτήρια, ως το Ristorante L’Olivo at Al Mahara, το υποθαλάσσιο εστιατόριο με τον γυάλινο θόλο-ενυδρείο, έρχονται για να συμπληρώσουν την παραμυθένια εμπειρία.

Βαριά, χρυσοποίκιλτη χλιδή στο μπαρ του Emirates Palace Mandarin Oriental στο Αμπου Ντάμπι. Photo Shutterstock
Παρόμοιας αισθητικής, το «επτάστερο» Emirates Palace Mandarin Oriental στο Αμπου Ντάμπι συνδυάζει στην πρόσοψή του με τους καταρράκτες και τους υδάτινους πίδακες την κομψή αραβική αρχιτεκτονική και την κραυγαλέα έπαρση ενός πετρελαιοπαραγωγού εμιράτου. Στο εσωτερικό του, χιλιόμετρα φύλλων χρυσού 24 καρατίων έχουν επιστρατευθεί για να καλύψουν ταβάνια, τοίχους, φλιτζάνια και πιάτα – καθώς και τον διάσημο gold cappuccino που σερβίρεται στο Episodes Café. Το λόμπι με τις μαρμάρινες κολόνες και τους γιγαντιαίους πολυελαίους μοσχομυρίζει oud, τριαντάφυλλο, λιβάνι και πολυτέλεια. Και εδώ οι σουίτες διαθέτουν προσωπικούς μπάτλερ, ενώ μπροστά τους απλώνονται κήποι με τεχνητές λίμνες και μια μεγάλη ιδιωτική παραλία.
Από το Πακιστάν στα Φίτζι
Σχεδιασμένο από το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο WS Atkins, το The Centaurus του Ισλαμαμπάντ στεγάζεται σε ένα συγκρότημα που κατασκευάστηκε με ενεργειακά αποδοτικά υλικά, ενσωματώνοντας προηγμένα συστήματα βιωσιμότητας, όπως τη συλλογή ομβρίων υδάτων. Προσφέρει 350 πολυτελή δωμάτια με πανοραμική θέα στην πρωτεύουσα του Πακιστάν και στα εντυπωσιακά γύρω βουνά. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όπως γκουρμέ εστιατόρια, spa, γυμναστήριο και πισίνες. Στο συγκρότημα που το φιλοξενεί στεγάζεται και μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Λιτότητα και μινιμαλιστική αισθητική στο The Centaurus του Ισλαμαμπάντ.
Ακόμα μεγαλύτερης χλιδής είναι το θέρετρο COMO Laucala Island, χτισμένο στο ειδυλλιακό περιβάλλον των νησιών Φίτζι. Βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό νησί έκτασης 3.200 στρεμμάτων στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους και είναι προσβάσιμο με ιδιωτικό αεροπλάνο ή με ωριαία πτήση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Nadi, το κεντρικό αεροδρόμιο των Φίτζι. Διαθέτει 25 ανεξάρτητες βίλες, σχεδιασμένες με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και με τη χρήση φυσικών υλικών ώστε να μην «προσβάλλουν» στο παραμικρό (έστω, όσο γίνεται) το πανέμορφο φυσικό τοπίο.
Οι υπέρκομψες και υπερπολυτελείς αυτές κατοικίες είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του νησιού, επάνω σε λόφους, μπροστά σε λιμνοθάλασσες, σε παραλίες, μέσα σε τροπικά δάση ή δίπλα στη θάλασσα και διαθέτουν μεταξύ άλλων προσωπικό μπάτλερ και ιδιωτικό όχημα για την εξερεύνηση του τόπου. Στο ξενοδοχείο λειτουργούν πέντε εστιατόρια και μπαρ. Οι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουν ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως ιππασία στην παραλία, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, καγιάκ, γκολφ σε γήπεδο 18 οπών, γιόγκα, μαθήματα γυμναστικής και πεζοπορίες στο τροπικό δάσος.
Το COMO Shambhala Retreat προσφέρει επίσης θεραπείες ευεξίας με φυσικά υλικά, βότανα και αιθέρια έλαια από το νησί, σε πανέμορφες τοποθεσίες μέσα στη φύση. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 5.600 δολάρια ανά διανυκτέρευση, με ελάχιστη παραμονή τα τέσσερα βράδια.
Ασιατική χλιδή
Το Pangu 7 Star Hotel στο Πεκίνο βρίσκεται στο συγκρότημα Pangu Plaza, δίπλα στο Ολυμπιακό Πάρκο, με πανοραμική θέα στο Εθνικό Στάδιο (τη «Φωλιά του Πουλιού») και το Εθνικό Κέντρο Υγρού Στίβου (Water Cube). Σχεδιασμένο από τον διάσημο ταϊβανέζο αρχιτέκτονα Τσου Γουάν Λι – δημιουργό μεταξύ άλλων του εντυπωσιακού Taipei 101 –, το ξενοδοχείο αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος πέντε κτιρίων που σχηματίζουν έναν δράκο, σύμβολο δύναμης αλλά και καλής τύχης στην κινεζική κουλτούρα.
Η εσωτερική διακόσμηση, έργο του καινοτόμου ιταλοβραζιλιάνου ντιζάινερ και αρχιτέκτονα Ricardo Bello Dias, συνδυάζει την παραδοσιακή κινεζική αισθητική με την ευρωπαϊκή αστική πολυτέλεια, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το μάρμαρο, οι υφασμένες από ακριβό μετάξι ταπετσαρίες και τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα από ροδόξυλο. Το ξενοδοχείο διαθέτει περισσότερα από 230 ευρύχωρα δωμάτια, εκ των οποίων τα 140 είναι σουίτες. Στους χώρους του λειτουργούν δύο εστιατόρια που προσφέρουν ασιατική κουζίνα, δύο μπαρ, spa, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, γυμναστήριο και σάουνα.

H εξωτερική άποψη του Signiel Seoul στον Lotte World Tower στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Photo Shutterstock
Και το Signiel Seoul, που βρίσκεται μεταξύ των ορόφων 76-101 στον Lotte World Tower της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας (πρόκειται για το υψηλότερο κτίριο της χώρας), χρησιμοποιεί τον όρο «επτάστερο» για να υποδηλώσει την πολυτέλεια που προσφέρει. Ενδεικτικά, η Royal Suite, που βρίσκεται στον 100ό όροφο, θεωρείται μία από τις πιο ακριβές σουίτες στην Ασία, με την τιμή της να ξεκινά από περίπου 18.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση. Το ξενοδοχείο φιλοξενεί το εστιατόριο STAY, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του διάσημου γάλλου σεφ Γιανίκ Αλενό. Το Bar 81 είναι το υψηλότερο champagne bar στη Νότια Κορέα και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή σαμπάνιας στη μακρινή χώρα.
Ιταλική φινέτσα
Στην Ευρώπη, το TownHouse Galleria στο Μιλάνο, γνωστό και ως Galleria Vik Milano, το 2008, έπειτα από την πιστοποίηση ιδιωτικής εταιρείας αξιολόγησης, διέθετε επτά αστέρια. Και στη δική του περίπτωση, επειδή ως ανώτερος επίσημος χαρακτηρισμός παραμένουν τα πέντε αστέρια, η προσθήκη άλλων δύο αστεριών περισσότερο αφορά τη δημιουργία εντυπώσεων παρά το διαχωρίζει από άλλα υπερπολυτελή και πανάκριβα πεντάστερα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο.
Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο εσωτερικό της εμβληματικής Galleria Vittorio Emanuele II στο κέντρο του «πρωτεύουσας» του ιταλικού Βορρά, απέναντι από τον καθεδρικό ναό και μερικά βήματα από τo εμβληματικό Teatro alla Scala. Κάθε ένα από τα 89 δωμάτια και τις σουίτες του είναι μοναδικά διακοσμημένο με έργα τέχνης από διεθνείς καλλιτέχνες. Οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με την τεχνοτροπία Stucco Veneziano, ενώ στην επίπλωση συνδυάζονται η κλασική με τη μοντέρνα αισθητική.

Aman Canal Grande, το «επτάστερο» της Βενετίας που στεγάζεται στο ιστορικό Palazzo Papadopoli του 16ου αιώνα. Photo Shutterstock
Κατά τα άλλα, δημοσιεύματα θέλουν και το Aman Canal Grande της Βενετίας να είναι «επτάστερο», κατά πολλούς «το πρώτο «επτάστερο» ξενοδοχείο της Ευρώπης». Στεγάζεται στο ιστορικό Palazzo Papadopoli του 16ου αιώνα, στην καρδιά της συνοικίας San Polo, ένα κτίριο στο οποίο φημολογείται ότι διασώζονται οροφογραφίες του Τζανμπατίστα Τιέπολο, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ενοίκους του κτιρίου τον 18ο αιώνα. Το ξενοδοχείο διαθέτει 24 σουίτες, κάποιες εκ των οποίων προσφέρουν θέα στο Μεγάλο Κανάλι. Το Aman Canal Grande φιλοξένησε το 2014 τον γάμο του Τζορτζ Κλούνεϊ και της Αμάλ Αλαμουντίν.