Ηγεσία μακριά από στερεότυπα, αποστειρωμένες πρακτικές και κλειστά περιβάλλοντα προτείνουν τα νέα μοντέλα αποδοτικής διοίκησης, προκειμένου να επιτυγχάνεται η εξέλιξη στα οποιαδήποτε επιχειρηματικά – και όχι μόνο – σχήματα.
Ο καθηγητής του Henley Business School Μπέντζαμιν Λέικερ, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής στο 36ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ (Ενωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαΐου 2025 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα: «The Art of Influence – Unlocking True Leadership», μιλά στο «Βήμα» για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ένας επιτυχημένος ηγέτης που να ξεχωρίζει μέσα από την έμπνευση και την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
Ως ερευνητής και σύμβουλος, πώς βλέπετε τη σχέση ανάμεσα στην καινοτομία και το εργασιακό περιβάλλον; Πόσο επηρεάζει το ένα το άλλο;
«Η έρευνά μας δείχνει σταθερά ότι το εργασιακό περιβάλλον αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που είτε ενισχύουν είτε εμποδίζουν την καινοτομία. Περιβάλλοντα που δίνουν προτεραιότητα στην ψυχολογική ασφάλεια, την αυτονομία και τη διαφορετικότητα στη σκέψη, υπερτερούν συχνά στον τομέα της δημιουργίας νέων ιδεών και λύσεων. Οταν οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να εκφραστούν και υποστηριζόμενοι να αναλάβουν ρίσκα, η δημιουργικότητα ανθίζει. Αντίθετα, άκαμπτες ή ιεραρχικές κουλτούρες καταπνίγουν την καινοτομία από τη ρίζα».
Εχετε ασχοληθεί με την τετραήμερη εργασία. Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της σε επιχειρήσεις; Τι λειτούργησε και τι όχι;
«Μελετήσαμε την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα σε διάφορους τομείς και γεωγραφικές περιοχές, και ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν η βελτίωση τόσο στην ευημερία όσο και στην απόδοση. Η έρευνά μας έδειξε ότι οργανισμοί που εφάρμοσαν την τετραήμερη εβδομάδα – χωρίς μείωση αποδοχών – συχνά είδαν αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση απουσιών και ενισχυμένη δέσμευση των εργαζομένων. Οπου απέτυχε, αυτό οφειλόταν κυρίως σε κακό σχεδιασμό, έλλειψη αναδιάρθρωσης των ροών εργασίας ή απουσία ουσιαστικής στήριξης από την ηγεσία».
Πώς μπορεί ένας ηγέτης να καλλιεργήσει κουλτούρα καινοτομίας χωρίς να καταφύγει σε «buzzwords» ή αποστειρωμένες πολιτικές;
«Στις οργανωτικές μας μελέτες περίπτωσης, διαπιστώσαμε ότι οι ανθεκτικές κουλτούρες καινοτομίας βασίζονται σε τρεις πυλώνες: ηγέτες που δείχνουν ευαλωτότητα, συστήματα που ανταμείβουν τη μάθηση αντί της τελειότητας και ενδυναμωμένες διαλειτουργικές ομάδες. Οι λέξεις-κλειδιά και οι καινοτομικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν – οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν χώρο για πειραματισμό και να δείξουν ότι η ευφυής αποτυχία όχι μόνο γίνεται αποδεκτή αλλά και αναμένεται».
Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν την τετραήμερη εβδομάδα ουτοπική ή απειλή για την παραγωγικότητα;
«Σε όσους θεωρούν την τετραήμερη εβδομάδα ουτοπική ή απειλή για την παραγωγικότητα, θα πρότεινα να ανατρέξουν στα παγκόσμια ευρήματά μας, τα οποία δείχνουν ότι συμβαίνει συχνά το αντίθετο. Η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται απαραίτητα από τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, αλλά από το πόσο καλά αξιοποιείται ο χρόνος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στις μελέτες μας διατήρησαν ή και βελτίωσαν την απόδοσή τους, ενώ ταυτόχρονα επωφελήθηκαν από καλύτερη διατήρηση προσωπικού, ευημερία και συνοχή ομάδων. Δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά είναι πολύ πιο ρεαλιστική απ’ όσο πιστεύεται».
Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, ποια ηγετικά χαρακτηριστικά θεωρείτε απαραίτητα για να επιβιώσει και να καινοτομήσει ένας οργανισμός;
«Η μακροχρόνια έρευνά μας για την ηγεσία μετά την πανδημία ανέδειξε ότι οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες διαθέτουν προσαρμοστικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη και το θάρρος να δρουν μέσα στην αβεβαιότητα. Αυτοί οι ηγέτες ενδυναμώνουν τους άλλους, μαθαίνουν γρήγορα από την ανατροφοδότηση και νιώθουν άνετα σε ασαφή περιβάλλοντα. Σε ταχέως μεταβαλλόμενα πλαίσια, η ικανότητα να ευθυγραμμίζεις ανθρώπους γύρω από έναν ξεκάθαρο σκοπό, ενώ παραμένεις ευέλικτος, είναι βασικό χαρακτηριστικό της καινοτόμου ηγεσίας».
Τι μπορούν να μάθουν οι σημερινοί ηγέτες από τους influencers των social media σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, την αυθεντικότητα και την επιρροή; Υπάρχει κάτι που ζηλεύετε στον τρόπο που «χτίζουν κοινό»;
«Στην έρευνά μας για την επικοινωνία στελεχών, διαπιστώσαμε ότι οι ηγέτες που υιοθετούν χαρακτηριστικά που συναντάμε συχνά σε επιτυχημένους influencers – όπως αυθεντικότητα, συνέπεια και αλληλεπίδραση με το κοινό – τείνουν να χτίζουν ισχυρότερη εμπιστοσύνη με τους εμπλεκόμενους φορείς. Υπάρχουν πολλά θετικά στο πώς οι influencers καλλιεργούν σχέσεις. Οι ηγέτες μπορούν να αντλήσουν έμπνευση υιοθετώντας τη διαφάνεια, την αφήγηση και την άμεση ανταπόκριση, ειδικά σε ψηφιακά και υβριδικά περιβάλλοντα».
Πώς βλέπετε την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της ηγεσίας και της καινοτομίας; Αλλάζει τον ρόλο του ηγέτη ή απλώς τα εργαλεία με τα οποία ηγείται;
«Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την ηγεσία, όχι μόνο ως εργαλείο, αλλά και στον ίδιο τον ρόλο του ηγέτη. Η έρευνά μας δείχνει ότι η ΑΙ ενισχύει τη λήψη αποφάσεων, απλοποιεί τις λειτουργίες και ενισχύει τις δημιουργικές διαδικασίες. Οι πιο προοδευτικοί ηγέτες βλέπουν την ΑΙ ως συνεργάτη – τη χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την ανθρώπινη κρίση και όχι για να την αντικαταστήσουν. Ετσι, η ηγεσία μεταβαίνει από το παραδοσιακό «διατάζω και ελέγχω» σε μια πιο συντονιστική και ερμηνευτική προσέγγιση».