Προτού ξεκινήσετε την ανάγνωση αυτού του κειμένου, καλό θα ήταν να δέσετε τις ζώνες σας. Επίσης, θα βοηθούσε πολύ να κλείσετε τα μάτια –παρόλο που κάτι τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων ασύμβατο με την ίδια τη διαδικασία της ανάγνωσης– ώστε να κάνουμε παρέα ένα ονειρικό ταξίδι έως τη ροδοζαχαρένια παραλία. Εκεί θα συναντήσουμε μια παλιά κοινή γνωστή, τη Ρόζα-Ροζαλία· ποια καλύτερη για να μας ξεναγήσει στο συναρπαστικό κόσμο των ροζέ οίνων και να μοιραστεί μαζί μας οκτώ προτάσεις που εγγυώνται απόλαυση σε κάθε περίσταση;
Προσπερνώντας την παραμυθένια εισαγωγή και φτάνοντας στην απτή και ιστορική πραγματικότητα, ξεκαθαρίζουμε το προφανές: τα ροζέ κρασιά δεν είναι λευκά ή ερυθρά που απλώς έχασαν το δρόμο τους ή ψάχνουν ακόμα και μετά την εμφιάλωση να βρουν τη χρωματική τους ταυτότητα. Αντίθετα, πρόκειται για μια βασική κατηγορία οίνων με βαθιά ιστορικότητα, αμβλύ φάσμα διαφορετικών στυλ και, σε πολλές περιπτώσεις, έντονες και ξεχωριστές προσωπικότητες. Εξάλλου, γυρίζοντας το ρολόι αυτού του φανταστικού ταξιδιού αρκετές δεκαετίες πίσω, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι τα ροζέ κρασιά ήταν συνυφασμένα με την καθημερινότητα και τις γαστρονομικές συνήθειες της Μεσογείου.

Φωτό: Shutterstock
Οι μεικτοί αμπελώνες που κυριαρχούσαν σχεδόν σε όλη τη νότια Ευρώπη καθιστούσαν την παραγωγή των ροζέ ηλίου φαεινότερη. Έτσι, σήμερα έχει κάποιος τη δυνατότητα να δοκιμάσει και να εξερευνήσει μια γκάμα του ροζ με αποχρώσεις που εναλλάσσονται από το απαλό του φλοιού του κρεμμυδιού και των ροδοπέταλων μέχρι το βαθύ της ώριμης φράουλας και των τραγανών κερασιών. Ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις περιστάσεις, ακολουθούν οι οκτώ κορυφαίες ετικέτες που αξίζει να γευτείτε το φετινό καλοκαίρι με κλειστά ή ανοιχτά μάτια.
Roz, Petrakopoulos

Μαυροδάφνη μη αρδευόμενης χειρωνακτικής καλλιέργειας και υψηλής φροντίδας από τον Αγκώνα και τα Χιονάτα στην Κεφαλονιά: αυτή είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί το οινοποιείο για το Roz. Από αυτήν οινοποιείται μόνο το γλεύκος φυσικής ροής, ακολουθώντας ήπιες μεθόδους και πρακτικές, με στόχο το συνδυασμό της έκφρασης του τόπου και της ποικιλίας. Σε κάθε σοδειά, ο φρέσκος οίνος ωριμάζει και σταθεροποιείται με εξάμηνη παραμονή με τις λεπτές οινολάσπες και εμφιαλώνεται αφιλτράριστος για την καλύτερη έκφραση του χαρακτήρα του. Με αυτό τον τρόπο, προκύπτει ένα σύγχρονο κρασί με απαλό ροζ χρώμα και πορτοκαλί ανταύγειες. Το Roz διαθέτει πηγαίο χαρακτήρα πλήθους φρέσκων ερυθρών φρούτων, αιχμηρή εκφραστικότητα και πολύπλευρη επίγευση με βοτανικά και γήινα στοιχεία της ποικιλίας.
Εrose 2024, Κτήμα Βέρρα

Το ανερχόμενο οινοποιείο από την Αχαΐα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ελκυστικό ροζέ κρασί από την ποικιλία Μαυροδάφνη, που έχει άλλωστε ταυτιστεί με τη νοτιοδυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα. Για το όνομά του, επιστράτευσε ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις «Eros» (έρωτας) και «Rosé», κι έτσι γεννήθηκε το Erose, για τη δημιουργία του οποίου χρειάζονται επιμέλεια στη λεπτομέρεια της καλλιέργειας και αυστηρότητα στην επιλογή της πρώτης ύλης. Χαρακτηριστικά που αποτελούν τη βάση για ένα κομψό, σύγχρονο και εκφραστικό ροζέ με σομόν όψη. Αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και ανθών συνδυάζονται σε ένα δροσιστικό κρασί με φρουτώδη και εξωστρεφή επίγευση.
Rosé 2024, Domaine Costa Lazaridi

Εδώ έχουμε ένα ακόμα σύγχρονο κρασί από το διάσημο οινοποιείο της Δράμας. Merlot (60%), Αγιωργίτικο (20%) και Grenache R. (20%) από τον αμπελώνα της Αδριανής συνθέτουν έναν άκρως γοητευτικό και νόστιμο οίνο που κινείται ξεκάθαρα –τόσο χρωματικά όσο και γευστικά– στο στυλ της Προβηγκίας. Ισορροπημένος και εκφραστικός, διαθέτει υψηλή ευκρίνεια αρωμάτων φρέσκων κόκκινων φρούτων όπως η φράουλα και το πετροκέρασο. Στο σύνολό του, είναι ιδιαίτερα κομψός και δροσιστικός, με μια κυματώδη επίγευση φρέσκων μικρών κόκκινων φρούτων και πινελιές γλυκών μπαχαρικών.
RoZen 2024, Karadimos Family

Το ενδογενές Ξινόμαυρο και το διεθνές Syrah (ή Shiraz) από ασβεστούχα εδάφη αναδεικνύονται σε ένα κρασί που μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο για την αμεσότητα και την εκφραστικότητά του, αλλά και για το βάθος και τη δυναμική του. Η οικογένεια Καραδήμου στη Φθιώτιδα επιλέγει από τις δύο εκφραστικές ποικιλίες συγκεκριμένα τσαμπιά που πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις φτιάχνοντας ένα μοντέρνο και γαστρονομικό κρασί που μεταφέρει στα ποτήρια με επιμονή και διάρκεια τα χαρακτηριστικά τόσο των ποικιλιών όσο και του τόπου.
Peplo 2024, Κτήμα Σκούρας

Τρεις διαφορετικές ποικιλίες συνδυάζονται ισόποσα έπειτα από τρεις ανεξάρτητες ζυμώσεις σε τρία διαφορετικά δοχεία οινοπoίησης για τη δημιουργία του εκφραστικού και έντονα κυματώδους Peplo. Το Αγιωργίτικο οινοποιείται σε βαρέλια ακακίας, το Syrah ωριμάζει στις οινολάσπες του σε δεξαμενή ανοξείδωτου χάλυβα και το Μαυροφίλερο σε κεραμικούς αμφορείς, σε συνύπαρξη με τους φλοιούς του, για τέσσερις μήνες. Σε αυτήν τη λεπτομέρεια οφείλει το κρασί το όνομά του καθώς οι φλούδες του Μαυροφίλερου, προκειμένου να εμβαπτίζονται στους αμφορείς και να ελέγχονται, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα-τουλπάνι δίνοντας την αίσθηση της ύπαρξης ενός πέπλου στην κορυφή των κεραμικών δοχείων.
Βam 2024, Κτήμα Αναστασίου

Ένα βαθύχρωμο ροζέ που κινείται πέρα από τα συνηθισμένα. Όνομα και πράγμα, έχει αξιοσημείωτα εκρηκτική αρωματική έκφραση με πληθώρα φρέσκων και ώριμων μικρών κόκκινων φρούτων, νύξεις μπριός και πινελιές μεσογειακών βοτάνων. Δροσιστικό, πλούσιο και χειμαρρώδες, γοητεύει με την ειλικρίνειά του, ιδιαίτερα αν αγαπάτε την ύπαρξη λίγων υπολειμματικών σακχάρων στο ποτήρι σας.
Giuli 2024, Κτήμα Δρούβα

Ο αμπελώνας και το οινοποιείο της οικογένειας Δρούβα βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο της Ηλείας, προορισμό που πρέπει να επισκεφθεί κάθε ανήσυχος οινόφιλος. Και το Giuli αποτελεί μάλλον την πιο επιτυχημένη προσπάθεια του οινοποιείου, που δείχνει πως χρόνο με το χρόνο αποκτά και μια επιπλέον διάσταση στην εκφραστικότητά του. Παράγεται από επιλεγμένα σταφύλια Αγιωργίτικου, με ελάχιστες επεμβάσεις κατά την οινοποίηση, και βρίσκεται στα βαθιά νερά του φάσματος των ροζέ κρασιών. Αρωματικά, ξεδιπλώνει μυρωδιές από κόκκινα φρούτα όπως κεράσι, φράουλα και σμέουρο, με διακριτικές υποστηρικτικές φυτικές νότες. Ένα κρασί δροσιστικό, άμεσο και ειλικρινές.
Μαύρος Κώνος Ροζέ 2024, Σπάνιες Γαίες, Στροφιλιά

To σταφύλι προέρχεται από έναν και μόνο αμπελώνα, στο οροπέδιο της Στυμφαλίας, διαμορφωμένο σε σύστημα Lyra. Έτσι, οι μέτριες προς χαμηλές αποδόσεις ανά πρέμνο, το σχετικά ψυχρό κλίμα της περιοχής και οι σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης προσφέρουν ένα κρασί με απαλό ροζέ χρώμα, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και νότες τριαντάφυλλου και μεσογειακών βοτάνων. Ο συνολικός χαρακτήρας του Μαύρου Κώνου κινείται με χαρακτηριστική φινέτσα και βρίσκεται σε ισορροπία με τη δροσερή, αλλά όχι αιχμηρή οξύτητά του δημιουργώντας μια έντονα φρουτώδη επίγευση.







