Βρίσκεται πίσω από την μπάρα παραπάνω από είκοσι χρόνια, σε μια ασταμάτητη επιτυχημένη κούρσα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της. Σήμερα, η Μαίρη Ταλαιπώρου είναι head brand ambassador της Schweppes για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα αλλά και bar consultant στα ιαπωνικά comfort εστιατόρια Shisan Sushi Bar, στο Black Duck στον κήπο του Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στο Cohen Dinery/Drinkery στην Πειραϊκή και στο Bamboo resto-bar στην Ίο.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε πως η καθημερινότητά της είναι πολύ απαιτητική. Εξάλλου, εκτός από την επαγγελματική της ενασχόληση στα μπαρ, είχε να ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές, οπότε ο πήχης που είχε βάλει στη ζωή της, από τα φοιτητικά της χρόνια ήδη, ήταν πολύ ψηλά. Μεταξύ όλων αυτών και ενώ ξεπερνούσε τις δυσκολίες με χάρη που θα ζήλευε ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, η Μαίρη συχνά καλούνταν να απαντήσει σε υπερ-άκομψες ερωτήσεις, όπως «δεν σκοπεύεις να κάνεις παιδιά, ε;» ή «τι τα θέλεις τα μπαρ και τι εννοείς πως θέλεις να είσαι ανεξάρτητη;». Πολλοί, επίσης, δεν δίσταζαν να της τονίσουν ότι μετά τα 35 «γεροντοκοριάζει» και άλλα πολλά και χαριτωμένα που, αν και φαίνεται να έρχονται από άλλες εποχές, υπάρχουν ακόμη.

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

«Ζούμε σε μια δήθεν προοδευτική, απαίδευτη κοινωνία με σουρεάλ περιτυλίγματα και αβάσιμες γνώμες επί παντός επιστητού. Όλοι εκφέρουν απόψεις χωρίς να καν να μπουν στα παπούτσια αυτού που σχολιάζουν. Και στην τελική, ποιος ζήτησε την άποψή τους; Ευτυχώς, δεν ανήκω στις γυναίκες που, όταν ακούν τέτοιες αθλιότητες, αισθάνονται τύψεις και ενοχές. Δεν ιδρώνει το αφτί μου κι ας μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που από παιδί θυμάμαι τον παππού μου να λέει στους δικούς μου ότι δεν πρέπει να σπουδάσω γιατί οι σπουδές θα με μαγαρίσουν. Η μαμά μου με θωράκισε καλά και με μεγάλωσε έτσι ώστε να είμαι ελεύθερη και να μην επηρεάζομαι από απόψεις τυχαίων. Ξέρω τον εαυτό μου και την ιστορία μου και αυτό μού είναι αρκετό».

Μια γυναίκα, χίλιοι ρόλοι

Η Μαίρη ευτυχώς κατάφερε να κρατήσει τα αφτιά της κλειστά σε όλες τις οπισθοδρομικές απόψεις, αλλά συχνά νιώθει να πνίγεται από όλα εκείνα που η κοινωνία απαιτεί από τις γυναίκες. «Η γυναίκα, από τη στιγμή που θα έρθει στη ζωή, οφείλει να κάνει οικογένεια, να είναι όμορφη, να εργάζεται, αλλά να έχει και το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο. Να είναι αυτή που ουσιαστικά καλλιεργεί τα παιδιά της, να είναι το transfer για την κάθε εξωσχολική τους δραστηριότητα, να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για ό,τι κάνουν εκείνα, λες και μόνη της τα έφερε στον κόσμο. Οφείλει να είναι η τέλεια σύζυγος και εννοείται κουκλάρα, χωρίς περιττά κιλά, για να μην την απατήσει ο άντρας της. Διότι αν συμβεί αυτό, εννοείται ότι εκείνη θα φταίει γιατί δεν φρόντισε την εξωτερική της εμφάνιση. Δεν το συζητώ ότι στη δουλειά της πρέπει να είναι παραπάνω από τέλεια γιατί “έτσι πρέπει”. Η γυναίκα σήμερα είναι μια εξουθενωμένη σούπερ ηρωίδα. Τα κάνει όλα και συμφέρει».

Η μάνα του λόχου

«Μπορεί να μην είμαι μητέρα ακόμη, αλλά τόσα χρόνια στα μπαρ έχω ακούσει πολλές ιστορίες ανθρώπων που μου κατέθεσαν την ψυχή τους». Επιπλέον, ήταν και είναι πάντα κοντά στους συναδέρφους της για ό,τι και αν χρειαστούν. «Είναι γνωστό ότι στο Nikkei, όπου βρισκόμουν για περίπου δέκα χρόνια, ήμουν η μάνα του λόχου. Έτσι με αποκαλούσαν για πλάκα, γιατί πάντα θα έμπαινα στη μέση για ό,τι πρόβλημα προέκυπτε. Είχα πάντα κατανόηση και μπορούσα να καταλάβω και να συμπονέσω. Εξάλλου, ακόμα και η παρασκευή ενός κοκτέιλ είναι μια έκφραση φροντίδας προς το φιλοξενούμενο στο μπαρ όπου δουλεύεις, είναι όμως και έκφραση αγάπης σε αυτό που κάνεις. Γι’ αυτό και έχω επιλέξει το συγκεκριμένο επάγγελμα, επειδή το αγαπώ. Αγαπώ το να περιποιούμαι τους άλλους και αυτή η αγάπη και η περιποίηση εκφράζονται μέσω των ποτών μου».

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Τρία κοκτέιλ για τις γυναίκες

Όταν ζητήσαμε από τη Μαίρη να μας φτιάξει ένα κοκτέιλ που θα μπορούσε να πιει μια γυναίκα -μητέρα ή όχι- στο τέλος της ημέρας για να χαλαρώσει, ενθουσιάστηκε. «Για τις γυναίκες μπορώ να εμπνευστώ τα πάντα, γιατί αξίζουν τα πάντα! Ειδικά οι μανούλες είναι ακούραστες μηχανές και ένας μεγάλος σάκος του μποξ. Όχι ένα, αλλά τρία κοκτέιλ στο τέλος της ημέρας είναι το λιγότερο που τους αξίζει».

Τι μας ετοίμασε:

  • Ένα γλυκόπικρο Americano με τροπικές νότες και πολύ εύκολο στην παρασκευή του!
  • Ένα highball τύπου βότκα τόνικ αρωματισμένο με χαμομήλι και πράσινο μήλο. Χαμηλό αλκοολικά ποτό, γιατί ένα σίγουρα δεν φτάνει.
  • Ένα έντονο ποτό με έτοιμο cold brew cordial cacao που το βρίσκουμε εύκολα σε κάβες για να μη χαθεί χρόνος σε προετοιμασία.

Tropical Americano

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Υλικά για 1 μερίδα

  •  30 ml Italian botanic bitter
  •  20 ml Antica formula vermouth
  •  Ανθρακούχο αναψυκτικό με γεύση tropical fusion
  •  Φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το italian bitter και το βερμούτ σε ένα ποτήρι με πάγο. Απογεμίζουμε με ανθρακούχο αναψυκτικό, γαρνίρουμε με λεμονόφλουδα και σερβίρουμε.

Μυστικό: Υπάρχουν πολλά italian bitters στην αγορά. Οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας. Εγώ χρησιμοποίησα μια εκδοχή βοτανική!

Avant-Garde Duck

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Υλικά για 1 μερίδα

  •  40 ml vodka chamomile
  •  20 ml Apple Sourz
  •  15 χυμό λεμονιού
  •  Ανθρακούχο αναψυκτικό με γεύση fusion
  •  Φρέσκο δυόσμο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα highball ποτήρι με πάγο την αρωματισμένη με χαμομήλι βότκα, το Apple Sourz και το χυμό λεμονιού. Απογεμίζουμε με Schweppes tropical fusion, γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο και σερβίρουμε.

Για τη vodka chamomile: Ρίχνουμε 1 κ.γ. χαμομήλι σε 250 ml βότκα και το αφήνουμε για 2 ώρες να βγάλει τα αρώματά του. Σουρώνουμε στη συνέχεια το μείγμα και το χρησιμοποιούμε στα κοκτέιλ μας.

Cold Brew Martini

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Υλικά για 1 μερίδα

  •  40 ml μαύρο ρούμι
  •  25 ml cold brew cordial cacao (έτοιμο από κάβα)
  •  15 ml Kalhúa
  •  10 ml σιρόπι βανίλιας
  •  20 ml Mozart Strawberry
  •  Κακάο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι με πάγο και χτυπάμε να αναμειχθούν. Σουρώνουμε το κοκτέιλ σε ποτήρι χωρίς προσθήκη πάγου, γαρνίρουμε με κακάο και σερβίρουμε.