Από σήμερα Κυριακή μέχρι την Τρίτη αναμένεται να διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής της G7 στα Βραχώδη Όρη του Καναδά, εκεί όπου θα συναντηθεί ξανά μετά από οκτώ χρόνια με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ύστερα από εκείνη την επεισοδιακή αποχώρησή του, αφού έγινε αποδέκτης πυρών για τους δασμούς που είχε επιβάλλει κατά την πρώτη του θητεία.
Αυτή τη φορά, οι εμπορικές εντάσεις είναι πολύ πιο σοβαρές – ωστόσο οι άλλοι ηγέτες θα επιδιώξουν να επικεντρωθεί σε διαφορετικά πιεστικά ζητήματα, όπως το πώς να αντιμετωπίσουν από κοινού την στρατιωτική απειλή που θέτει η Ρωσία και τη σύγκρουση που έχει φέρει στα πρόθυρα πολέμου το Ισραήλ με το Ιράν.
Η G7 θα επιδιώξει συμφωνία για την επίλυση της διένεξης Ισραήλ-Ιράν
H πολεμική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην επικείμενη διάσκεψη της ομάδας χωρών G7, δήλωσε σήμερα ο γερμανός καγκελάριος. Μάλιστα, ο Φρίντριχ Μερτς προσδιόρισε τέσσερα βασικά σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μελών της Ομάδας των Επτά και θα βοηθήσουν στην επίλυση της διένεξης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Καθώς ετοιμαζόταν να πετάξει για τον Καναδά και τη Σύνοδο Κορυφής, ο Μερτς περιέγραψε αυτά τα τέσσερα σημεία:
- Το Ιράν δεν μπορεί να αναπτύξει ή να κατέχει πυρηνικά όπλα.
- Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι υπαρξιακών απειλών, τις οποίες, σύμφωνα με τον γερμανό καγκελάριο, αντιπροσωπεύει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
- Η σύγκρουση δεν πρέπει να κλιμακωθεί.
- Πρέπει να δημιουργηθεί πεδίο για διπλωματία.
«Θα ήθελα να προσθέσω ότι στη Γερμανία ετοιμαζόμαστε επίσης σε περίπτωση που το Ιράν στοχεύσει ισραηλινούς ή εβραϊκούς στόχους στη χώρα», δήλωσε ο Μερτς στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ημερήσια διάταξη
Σύμφωνα με το Politico, όταν οι ηγέτες θα συναντηθούν αύριο στο πολυτελές ορεινό θέρετρο Κανανάσκις, η πρώτη από τις τέσσερις συνεδρίες τους θα επικεντρωθεί στα φλέγοντα μεταξύ τους εμπορικά ζητήματα, που αφορούν στους δασμούς, καθώς αυτοί θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στις 9 Ιουλίου – καθιστώντας την αυριανή σύνοδο κορυφής, την τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία για να επιτευχθεί μια συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ θα ανοίξει την συνεδρία με θέμα την παγκόσμια οικονομία, το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια τάξη, σύμφωνα με τους κανόνες που (κάποτε) γνωρίζαμε.
Θα είναι σα μουσική στα αυτιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ηγείται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης και εκπροσωπείται στη Σύνοδο από τον Αντόνιο Κόστα, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου των χωρών της ΕΕ.
Ο Τραμπ εξαπέλυσε τη δασμολογική του επίθεση τον Μάρτιο στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα, με συντελεστή 25%, και στη συνέχεια επέβαλε τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και την Ιαπωνία.
Εάν δεν επιτευχθεί διατλαντική εμπορική συμφωνία, ο συντελεστής της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί στο 50% στις 9 Ιουλίου — αν και αρκετές δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ και σχόλια του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ υπαινίσσονται ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί τελικά να τροποποιηθεί. Πέρα από τους δασμούς που έχει ήδη επιβάλλει, ο Τραμπ έχει απειλήσει με επιπλέον φορολόγηση στα φαρμακευτικά προϊόντα και η κυβέρνησή του εργάζεται για περαιτέρω δασμούς σε ημιαγωγούς, χαλκό και ξυλεία.
Πάντως, μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει ως επί το πλείστον αντιμετωπίσει ψύχραιμα την κατάσταση κι έχει μείνει πιστή σε ένα ενδεχόμενο πακέτο αντιποίνων αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, αν και μέχρι στιγμής κρατάει το δάχτυλό της μακριά από τη σκανδάλη.
Αδύνατη η σύγκλιση απόψεων
Το να αλλάξει γνώμη ο Τραμπ για τους δασμούς φαίνεται σχεδόν αδύνατο, ιδιαίτερα τώρα που τα πραγματικά έσοδα έχουν αρχίσει να εισρέουν στα αμερικανικά ταμεία. Η Σύνοδος στον Καναδά, επομένως – εκτός κι αν υπάρξει διπλωματικό θαύμα – δε θα οδηγήσει σε μια συνήθη κοινή δήλωση. Αντίθετα, θα υπάρχουν ανεξάρτητα κείμενα για διάφορα θέματα, όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες και η τεχνητή νοημοσύνη.
Εντούτοις, «η G7 θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη ως ομάδα», δήλωσε ανώνυμα στο POLITICO αξιωματούχος της Γερμανικής κυβέρνησης. «Ο Καναδάς, ο οποίος μας φιλοξενεί, το βλέπει επίσης έτσι», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις εικασίες για το σχηματισμό ενός μετώπου έξι προς ένα, αφού «σε κάθε περίπτωση, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι χώρες της ΕΕ μεταξύ τους έχουν διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα».
Εν ολίγοις, η τεταμένη και εύθραυστη συνάντηση της G7 στον Καναδά θα είναι απλώς μέρος της προσπάθειας να ξεπεραστεί η καταιγίδα των δασμών που επέβαλλε ο Τραμπ. Άλλωστε, σε όρους real politik, οι υπόλοιπες χώρες της Ομάδας συν την ΕΕ χρειάζονται τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών βλέψεων της Ρωσίας και της οικονομικής επέκτασης μιας δυναμικής Κίνας.