Πώς γεννιούνται οι όμορφες ιδέες; Στις βασικές «προϋποθέσεις» συγκαταλέγεται ένα τραπέζι με φίλους και αγάπη. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το φεστιβάλ μουσικής «ΌΣΤΡΙΑ-Γιορτές του Νότου».
Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 2018 μία παρέα πέντε φίλων σε ένα ουζερί στη γραφική παραλία της Νεάπολης σκέφτηκαν να συνδυάσουν δύο μεγάλες αγάπες: τη μουσική και το τόπο τους, τα Βάτικα Λακωνίας.
«Η σκέψη να συνδυαστούν αυτά τα δύο μας βρήκε όλους σύμφωνους. Θέλαμε δηλαδή να αναδείξουμε μέσα από μια συγκεκριμένη αισθητική προσέγγιση τα χωριά-στολίδια της περιοχής και παράλληλα, να εξερευνήσουμε νέους τρόπους συναναστροφής και ψυχαγωγίας.
Όταν ήρθε το καλοκαίρι, όλα έγιναν πολύ οργανικά. Ήρθαν και άλλοι φίλοι που γοητεύθηκαν από την ιδέα και έτσι αυθόρμητα, έγιναν οι πρώτες Γιορτές του Νότου το 2018», αναφέρει στο ΒΗΜΑ ο Φοίβος Μπιλλίνης από την ομάδα της Όστρια.
Παραδοσιακά χωριά, βυζαντινές εκκλησίες, μεσαιωνικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ειδυλλιακές παραλίες, πεζοπορικά μονοπάτια, αναρριχητικές διαδρομές, καταδύσεις στη θάλασσα και πολλά άλλα που ένας επισκέπτης μας μπορεί να συνδυάσει με τις μουσικές βραδιές του φεστιβάλ «ΌΣΤΡΙΑ -Γιορτές του Νότου».
Ένα μουσικό φεστιβάλ που αγκαλιάζει το χθες και το σήμερα, εκεί που η πέτρα της ανέγγιχτης ομορφιάς συνδιαλέγεται με το μπλε της θάλασσας και του ουρανού.
Οι Γιορτές του Νότου επιστρέφουν το καλοκαίρι του 2024 για πέμπτη χρονιά -με είσοδο ελεύθερη-, με τέσσερις μουσικές βραδιές σε νέα, διαλεχτά σημεία και χωριά του Δήμου Μονεμβασίας. Για πρώτη φορά, στάση στο μουσικό ταξίδι θα αποτελέσουν και τα Κύθηρα.
ΌΣΤΡΙΑ – Γιορτές του Νότου 2024: Το πρόγραμμα
View this post on Instagram
Στις 28 Ιουνίου, η Δανάη Μωραΐτη και η Χριστίνα Ψύχα, με ελληνόφωνα σύγχρονα και παραδοσιακά τραγούδια, θα δώσουν πνοή σε έναν από καιρό αφημένο και κρυφό κήπο, στη Νεάπολη Λακωνίας.
Στις 27 Ιουλίου, οι Electric Litany θα δημιουργήσουν ένα ονειρικό ηχοτοπίο, συνδυάζοντας post-rock, synthpop, νεοκλασική και ηλεκτρονική μουσική και πειραματικούς ήχους με το άγριο σκηνικό του Κάβο Μαλέα, κάτω από τα βράχια του αναρριχητικού πεδίου ‘Ζόμπολο’, στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας.
Στις 18 Αυγούστου, τα Κιντέρια θα συνοδεύσουν με παραδοσιακές μουσικές το γλέντι του καλοκαιριού, κάτω από το φωτισμένο Κάστρο της Αγίας Παρασκευής, στο Μεσοχώρι.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) θα ερμηνεύσει αριστοτεχνικά παραδοσιακούς σκοπούς της Κρήτης, μετατρέποντας το κρητικό λαούτο σε κεντρικό μελωδικό όργανο, στην πρώτη συνεργασία της ΌΣΤΡΙΑ με το Σύλλογο ‘Πορτοκαλιά’ του Καραβά, στα Κύθηρα.
Με σύνθημα «στο μοίρασμα είναι το ταξίδι» η ομάδα της Όστρια έχει στα σχέδια την επέκταση και σε άλλα πεδία πέρα από τη μουσική, ακόμα και μετά τους πιο τουριστικούς καλοκαιρινούς μήνες.
«Το φθινόπωρο του 2023 διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Μονεμβάσιας ένα διήμερο φεστιβάλ προβολής ταινιών από σκηνοθέτες με καταγωγή από τη Λακωνία. Θέλουμε να επαναλάβουμε κάτι ανάλογο στο εγγύς μέλλον. Και όχι μόνο», σημειώνει ο Φοίβος Μπιλλίνης.
Και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι πως η Λακωνία είναι ένας νομός κάπως αγνοημένος από την κεντρική διοίκηση. Με αποτέλεσμα η κοινωνική και πολιτιστική ζωή να περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες και να αγνοείται τον υπόλοιπο χρόνο.
Ευτυχώς, στην περιοχή μας, στα Βάτικα και στη Μονεμβάσια, με την ενεργοποίηση περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών συλλόγων γίνονται αξιόλογες προσπάθειες για να αλλάξει αυτό.
Ελπίζουμε να συμβάλλουμε και εμείς καθώς πράγματι, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της τοπικής κοινότητας στην οποία ανήκουμε.
Αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, που περιλαμβάνει την πρόσβαση σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».
Εκείνη η παρέα του ανοιξιάτικου απογεύματος μεγάλωσε και μεγαλώνει, χωρίς να χάνει τη σπίθα της αλλά και τον σεβασμό της προς την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου της.
Το επιδιωκόμενο ζωντάνεμα της επαρχίας και ο αυθεντικός χαρακτήρας της λακωνικής Μάνης, είναι για την Όστρια ένα στοίχημα που απαιτεί λεπτή ισορροπία ως προς τον συνδυασμό τους.
Ο Φοίβος Μπιλλίνης είναι ξεκάθαρος: «Για εμάς είναι μονόδρομος να προστατευθεί αυτή η ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου μας. Χωρίς αυτήν πιθανόν να χαθεί η σύνδεση και η οικειότητα που νιώθουμε για αυτόν. Να ατονήσει το ενδιαφέρον μας για την προστασία της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Το ζητούμενο επομένως, που αφορά την τοπική κοινότητα, την αυτοδιοίκηση, αλλά και το ελληνικό κράτος, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας με στόχο το ζωντάνεμα των χωριών και κωμοπόλεών μας, με νέους ανθρώπους που θα έρθουν να ζήσουν μόνιμα.
Με λίγα λόγια, μια βιώσιμη και αειφόρα οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στον αυθεντικό χαρακτήρα του τόπου».