Σε έξαρση βρίσκεται το εκρηκτικό «κοκτέιλ» κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 01-07/01, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78, ενώ καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-96 έτη).

Σημειώνεται πως ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.

Μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Χαλτοπούλου, ανέφερε πως εκείνο που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό, ενώ η ίδια σύστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφύγουν τη βαριά νόσηση.

«Ευτυχώς τώρα έχουμε μία σταθερότητα ως προς τις νέες εισαγωγές. Το δυσάρεστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι οι θάνατοι που έφτασαν τους 93. Μας ανησυχεί από την άποψη ότι δεν θέλουμε ούτε ένα θάνατο και οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί από τον εμβολιασμό».

«Βλέπουμε ότι η διάμεση ηλικία είναι γύρω στα 80=85 έτη, που σημαίνει ότι εάν είχαν εμβολιαστεί κι εάν κάποιος έχει πυρετό και άλλα συμπτώματα κορωνοϊού, πρέπει άμεσα να διαγνωστεί ώστε και τα αντιικά φάρμακα να μπορέσει να λάβει και να έχει μικρότερη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση».

Όσον αφορά τα παιδιά που νοσούν με Covid, η κα Ψαλτοπούλου τονίζει πως τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο επίμονος πυρετός, η κακουχία του παιδιού ή μία δυσκολία στην κατάποση. Εάν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα συστήνεται η επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα περιστατικά Long Covid, για τα οποία δεν υπάρχει τρόπος διάγνωσης, ωστόσο τα συμπτώματα αφορούν την παράταση και την επιδείνωση των συμπτωμάτων κορωνοϊού ενώ ο ασθενής έχει βγει αρνητικός και έχουν περάσει 2 με 3 μήνες, τη κόπωση, το brainfog, αλλά και την απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Οι ορθές στρατηγικές για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης

Παράγοντες που επηρεάζουν τον εμβολιασμό έναντι της covid-19

Σε μελέτη που έχει διεξαχθεί στις ΗΠΑ και έχει δημοσιευθεί το 2023, οι συμμετέχοντες επανεκτιμήθηκαν μετά την πρώτη απάντησή τους σχετικά με την επιθυμία εμβολιασμού ως προς την covid-19. Περίπου οι μισοί από αυτούς, που ήταν αρχικά διστακτικοί ως προς τον εμβολιασμό, τελικά εμβολιάστηκαν, ενώ το 20% αυτών που είχαν προγραμματίσει να μην εμβολιαστούν, τελικά εμβολιάσθηκαν. Οι συμμετέχοντες διστακτικοί ως προς τον εμβολιασμό με χαρακτηριστικά, όπως τα πολλά έτη εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη γνώση για την covid-19 και η σύσταση από τον γιατρό είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα τελικά να εμβολιαστούν. Από την ομάδα των συμμετεχόντων που δεν σκόπευαν να εμβολιαστούν, το αντρικό φύλο, οι πολιτικές πεποιθήσεις, η λήψη αντιγριπικού εμβολίου τα τελευταία 5 έτη, το άγχος σχετικά με τη νόσηση από κορονοϊό και οι περισσότερες γνώσεις για αυτόν, είχαν μεγαλύτερη συσχέτιση με την τελική τους απόφαση να εμβολιαστούν. Στους λόγους για τον εμβολιασμό, η μεγαλύτερη επιθυμία ήταν η προστασία του ίδιου και των άλλων, διάφοροι πρακτικοί λόγοι, οι κοινωνικές επιρροές και η αποδοχή για την ασφάλεια του εμβολίου αυτού.

Σε επίπεδο χωρών, φαίνεται ότι οι χώρες με μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού. Επιπρόσθετα, οι θρησκευτικές και επιστημονικές πεποιθήσεις των κατοίκων διαφοροποιούν τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ των χωρών αυτών.

Σύμφωνα με το ECDC (European Centre for Disease Ρrevention and Control) είναι σημαντική η ανάπτυξη στοχευμένης επικοινωνίας για την προσέγγιση αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για να εμβολιαστούν, η παρουσίαση αξιόπιστων και πρόσφατων δεδομένων με συγκεκριμένο επικοινωνιακό υλικό που βοηθά να απαντούνται οι βασικές ερωτήσεις, οι ανησυχίες, και η παραπληροφόρηση, ή η υπερεκτίμηση της ανοσίας που ήδη διαθέτουν. Όπως αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου, στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός, η ευαισθητοποίηση και οι συστάσεις υγιεινής μέσω των φαρμακείων ή ο κατ’οίκον εμβολιασμός διαδραματίζει θετικό ρόλο.

Ποιες είναι οι ορθές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ως προς τα εμβόλια

Σύμφωνα με το NIHR (National Institute for Health and Care Research, Μεγάλη Βρετανία) σε ανασκόπηση δεκάδων μελετών, οι οποίες κυρίως διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, αναλύθηκαν διεξοδικά οι απόψεις του κοινού για τον εμβολιασμό, οι γνώσεις και η στάση διαφορετικών κατηγοριών πολιτών ως προς νέα ή παλαιότερα εμβολιαστικά σχήματα. Οι ορθές στρατηγικές περιλάμβαναν:

1.Παρουσίαση επιστημονικών στοιχείων, ομόφωνα αποδεκτών ως αποτελέσματα τεκμηριωμένης ιατρικής.

2. Θετική διάθεση ή και χιούμορ για την αντίκρουση εμβολιαστικών μυθευμάτων.

3. Χρήση σημάτων προειδοποίησης σε περίπτωση που υπάρχει παραπληροφόρηση για συγκεκριμένα εμβόλια.

Στις δυνητικά μη βοηθητικές επικοινωνιακές στρατηγικές περιλαμβάνονται:

1. Οι τακτικές εκφοβισμού.

2. Όταν δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε πρόταση στο μήνυμα που να αναγνωρίζει ότι κάποια επιστημονικά δεδομένα μπορεί να είναι ακόμη άγνωστα.

Σε ποιους/ ποιες συστήνεται ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της covid-19, που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2023, είναι προαιρετικός. Μπορεί να το επιλέξει οποιοσδήποτε ενήλικας, με σύσταση τόσο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, όσο και διεθνώς για τα άτομα που αν δεν εμβολιαστούν, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση, διασωλήνωση ή θάνατο από τη νόσο covid, λόγω ηλικίας (ανοσιακή γήρανση) ή υποκείμενο νοσήματα ή κατάστασης.

Ειδικότερα: άτομα 60 ετών και άνω, άτομα με ανοσοκαταστολή, εγκυμονούσες, άτομα 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου, καθώς και επαγγελματίες υγείας. Η κ. Ψαλτοπούλου επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός με το μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB 1.5 που υπάρχει στη διάθεσή μας, είναι αποτελεσματικός ως προς τη σοβαρή νόσηση και για τη νέα υποπαραλλαγή που έχει προσφάτως αυξήσει πολύ τα ποσοστά της παγκοσμίως, την JN.1.