Από την πρεμιέρα της το 2018 μέχρι σήμερα, η επιτυχημένη σειρά του HBO «Succession» αναδείχθηκε στην κύρια ναυαρχίδα της Αμερικανικής διαδυκτιακής πλατφόρμας μετά το τέλος του «Game of Thrones», συνεπαίρνοντας το κοινό σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή ενός παλιού και χιλιοειπωμένου μύθου διαδοχής.

Δυσλειτουργικό οικογενειακό δράμα, ίντριγκα, παιχνίδια εξουσίας – τσεκ σε όλα τα απαραίτητα συστατικά της συνταγής για τη δημιουργία μιας σειράς που μοιάζει με μοντέρνο ανέβασμα του σαιξπηρικού έπους «Ο Βασιλιάς Ληρ». Η οικογένεια Roy τα κατάφερε. Συνεπήρε το κοινό. Όμως, όπως όλα τα ωραία, η παράσταση κάποια στιγμή έπρεπε να φτάσει στο τέλος της.

Τον Φεβρουάριο, ο δημιουργός του «Succession», Jesse Armstrong, ανακοίνωσε ότι η τέταρτη σεζόν της σειράς θα είναι και η τελευταία, απογοητεύοντας βαθιά μια μεγάλη μερίδα τηλεθεατών που θα ήθελε να δει τη σειρά να συνεχίζεται, ακολουθώντας τα βήματα της «Δυναστείας». Αλλά, σύμφωνα με τον ηθοποιό Alan Ruck, ο οποίος υποδύεται τον Connor Roy, τώρα είναι μάλλον η κατάλληλη στιγμή για το «Succession» να ρίξει αυλαία.

Ωστόσο, δεν υποδέχθηκαν όλα τα μέλη του καστ τα νέα για το τέλος της σειράς όπως ο Alan Ruck. Αρκετοί εξέφρασαν πιο ανάμεικτα συναισθήματα. Όμως ο Jesse Armstrong, ο οποίος πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων τηλεοπτικών αφηγητών, δήλωσε ότι ήθελε μια τόσο συναρπαστική σειρά όπως αυτή να τελειώσει με τους δικούς της όρους.

Επιπλέον, τόνισε ότι για να έχει πραγματικό διακύβευμα το «Succession», ο Logan Roy (Brian Cox) θα πρέπει να αποφασίσει, επιτέλους και οριστικά, ποιο από τα τέσσερα παιδιά του είναι πιο έτοιμο να αναλάβει το «θρόνο» του.

Ποιος, λοιπόν, θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη;

Τι είδαμε στις προηγούμενες σεζόν

Η δραματική σειρά ακολουθεί την απίστευτα πλούσια οικογένεια Roy, η οποία βρίσκεται πίσω από έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους μέσων μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στον κόσμο. Αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στην πρώτη σεζόν, ο αυταρχικός πατριάρχης Logan Roy καλείται να επιλέξει σε ποιο από τα παιδιά του θα αφήσει την αυτοκρατορία του.

Στις τρεις πρώτες σεζόν, λοιπόν, παρακολουθήσαμε τους γόνους του κροίσου των ΜΜΕ να διεκδικούν τη μεγάλη καρέκλα – και την αγάπη του πατέρα τους – με διαφορετικό τρόπο και ζέση καθείς. Μετά από τρεις σεζόν ασταμάτητων μηχανορραφιών και συναλλακτικών ανακωχών, τελικά τρία από τα συνολικά τέσσερα αδέρφια αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον του πατέρα τους.

Η πρωτοφανής τους αυτή αποστασία, αυτή η φαινομενικά αλληλέγγυα ανταρσία, όμως, έχασε άδοξα το μομέντουμ της και τα σχέδια των φιλόδοξων γόνων ναυάγησαν όταν ο Roy ο πρεσβύτερος, μαθαίνοντας τι σχεδιάζουν, αποφάσισε ότι ίσως τελικά να είναι καλύτερα να πουλήσει τον κολοσσό του.

Η τέταρτη σεζόν

Καθώς φαίνεται, η πώληση του ομίλου μέσων ενημέρωσης Waystar Royco στον οραματιστή της τεχνολογίας Lukas Matsson (Alexander Skarsgård) θα αποτελέσει τον πυρήνα όλων των συγκρούσεων στην τελευταία σεζόν του «Succession». Η προοπτική αυτής της σεισμικής πώλησης προκαλεί υπαρξιακές αγωνίες και οικογενειακή διαίρεση μεταξύ των Roys, καθώς κοιμούνται και ξυπνούν με μία αγωνία: πώς θα είναι η ζωή τους μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Είναι θετικό σημάδι για έναν δημιουργό το να μπορεί να αντιλαμβάνεται τα όρια του να ανακατεύει διαρκώς τα χαρτιά της ίδιας τράπουλας, να αισθάνεται πότε μια ιστορία φθάνει στο τέλος της. Διότι σε μια σειρά στην οποία κάθε χαρακτήρας κυνηγάει το ίδιο έπαθλο, το έπαθλο γίνεται απλώς ένα ακόμη MacGuffin, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεδομένης της ραγδαίας επιδείνωσης της γνωστικής κατάστασης του Logan, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση το συντομότερο δυνατό, όσο κι αν ο Logan θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει τη διαδοχή του ως μέσο άσκησης ψυχολογικής βίας εναντίον των παιδιών του για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το «Succession» κέρδισε πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων σεζόν του. Με 48 υποψηφιότητες για τα βραβεία Primetime Emmy μέχρι στιγμής, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει με ασφάλεια ότι η επερχόμενη τελευταία σεζόν θα λάβει επίσης αναγνώριση από την Τηλεοπτική Ακαδημία.

Η τέταρτη σεζόν του «Succession» κάνει πρεμιέρα στο HBO την Κυριακή 26 Μαρτίου.