«Προσπαθήστε να κλείσετε τελείως το κενό ανάμεσα στη μέση σας και στο πάτωμα». Πρόκειται για μια φράση ιδιαιτέρως γνώριμη σε όλους όσοι έχουν δοκιμάσει έστω και μια φορά την κλασική μέθοδο Pilates. Μαζί με τον έλεγχο της αναπνοής, η οπίσθια θέση της λεκάνης, που επιτυγχάνεται με το σφίξιμο των κοιλιακών μυών και έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη επαφή του κορμού με το έδαφος, αποτελούν τις δυο απαράβατες εντολές που δίνει κάθε Pilates instructor την ώρα του μαθήματος. Και, σύμφωνα με την προσέγγιση STOTT PILATES®, που έπειτα από 33 χρόνια επιτυχούς πορείας σε όλο τον κόσμο κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα μέσω της Merrithew, του κορυφαίου brand στην κατασκευή premium εξοπλισμού και αξεσουάρ Pilates, συμβαίνει να μην είναι και οι δυο εξίσου σωστές.

Ανανεώνοντας το Pilates

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν όταν η Moira Stott, μια αμερικανίδα χορεύτρια, αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα στα 24 της χρόνια, εξαιτίας χρόνιων τραυματισμών στα πόδια της. Τότε, ξεκίνησε μαθήματα Pilates με τη Romana Kryzanowska, μαθήτρια του ίδιου του δημιουργού της μεθόδου, Joseph Pilates.

Η Moira Stott γοητεύτηκε – και βοηθήθηκε – από τη φιλοσοφία πίσω από τη μέθοδο, που στηρίζεται στην άρρηκτη σύνδεση της ψυχικής με τη σωματική υγεία. Θέτοντας στο επίκεντρο τον έλεγχο, την αναπνοή, τη ροή και τη συγκέντρωση, το Pilates, που ο εμπνευστής του αρχικά είχε ονομάσει Contrology (επιστήμη του ελέγχου), είχε στόχο την ενδυνάμωση του σώματος χωρίς την καταπόνησή του.

Όμως ήδη είχαν περάσει πολλά χρόνια από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η μέθοδος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία. Μέσα σε σχεδόν έναν αιώνα, η επιστημονική έρευνα είχε κατανοήσει σε μεγαλύτερο βάθος τη μηχανική του σώματος, είχε καταρρίψει διαδεδομένους μύθους και είχε οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στην τεχνική της φυσικής αγωγής. Όμως το Pilates παρέμενε ακόμη αυτούσιο – και μέχρι και σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως πρέπει να συνεχίσει να διδάσκεται χωρίς καμιά τροποποίηση της μορφής που του έδωσε ο εμπνευστής του.

Η Moira δεν ήταν αυτής της άποψης. Ως χορεύτρια, διαπίστωσε γρήγορα πως το παραδοσιακό Pilates δεν ακολουθούσε τις εξελίξεις σε σχέση με το σώμα και την τεχνική. Σε συνεργασία με τον μετέπειτα σύζυγό της, Lindsay Merrithew, τον οποίο γνώρισε την ίδια εποχή, αποφάσισαν να φέρουν τη μέθοδο στο σήμερα. Και τα κατάφεραν.

Λεκάνη έξω, λοιπόν!

Εκκινώντας από τη μεγάλη αγάπη και τον σεβασμό τους προς την αρχική μέθοδο, και προς τον ίδιο τον ιδρυτή της, η Moira και ο Lindsay δημιούργησαν μια ομάδα με φυσιοθεραπευτές, γιατρούς και επαγγελματίες φυσικής αγωγής, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της. Οι βασικές αρχές της μεθόδου – δηλαδή, η αναπνοή, η συγκέντρωση και η ροή της κίνησης – διατηρήθηκαν. Αρκετά, όμως, ήταν και εκείνα που άλλαξαν, δημιουργώντας την, εξαιρετικά δημοφιλή διεθνώς, μέθοδο STOTT PILATES®.

Η κυριότερη διαφορά της νέας μεθόδου, αφορά στην περίφημη θέση της λεκάνης. Στο παραδοσιακό Pilates, η αφύσικη τοποθέτησή της σε οπίσθια κλίση, έχει στόχο την προστασία της μέσης κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, μέσα από την ενεργοποίηση του κορμού. Στη μέθοδο STOTT PILATES®, στόχος είναι η διατήρηση της φυσικής θέσης της λεκάνης, μιας και με τον τρόπο αυτό οι μύες βρίσκονται σε ομοιόμορφη θέση και στις δυο πλευρές του σώματος, με αποτέλεσμα να διατηρείται ισορροπία μεταξύ αγωνιστή-ανταγωνιστή μυός, αλλά και μεταξύ δύναμης και ευλυγισίας.

Φυσικά, όπως ακριβώς και στην κλασική μέθοδο, προτεραιότητα παραμένει η προστασία του σώματος από την καταπόνηση. Για αυτό και η STOTT PILATES® αξιοποιεί την κλασική θέση imprint (δηλαδή την οπίσθια θέση της λεκάνης, με τη μέση πιεσμένη στο πάτωμα), στα πρώτα στάδια της εκμάθησης, όταν ο ασκούμενος δεν έχει αναπτύξει ακόμη την αναγκαία δύναμη στους κοιλιακούς και μέχρι να μάθει να ελέγχει καλύτερα τον πυρήνα του σώματός του. Όμως, από τη στιγμή που ο αρχάριος γίνει προχωρημένος, και αρχίσει να αποκτά τη δύναμη και την κατανόηση του σώματός του, στόχος είναι να περάσει και εκείνος στη θέση neutral (δηλαδή στη φυσική θέση της λεκάνης, με τη μέση σε ελαφρύ «τόξο»), διατηρώντας την όμως πάντοτε ακίνητη, στις περισσότερες ασκήσεις.

Ταυτόχρονα, η Merrithew, η εταιρεία που ίδρυσε το ζευγάρι, ανέπτυξε τον ιδανικό εξοπλισμό και αξεσουάρ Pilates ώστε να υποστηρίζει επαγγελματίες του fitness και της ευεξίας, αλλά και ασκούμενους, να επιτύχουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουν με τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια. Καινοτομώντας εδώ και τρεις δεκαετίες με οδηγό τις πιο σύγχρονες έρευνες για την υγεία και τη φυσική κατάσταση, η εταιρεία έχει καταφέρει να αναγνωριστεί ως η καλύτερη στο είδος της στον εξοπλισμό Reformers, Cadillacs, Stability Chairs™ και Barrels, χάρη στις αποτελεσματικές, ασφαλείς και premium λύσεις που προσφέρει.

Εξατομικευμένη φροντίδα

Πέραν της φυσικής κατάστασης των ασκούμενων, η μέθοδος STOTT PILATES® λαμβάνει υπόψη της το σύνολο των ιδιαιτεροτήτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες ή ενοχλήσεις κατά την άσκηση και έχει μεριμνήσει ώστε να συμπεριλάβει στο κινησιολόγιό της παραλλαγές που να προσαρμόζονται σε κάθε ανάγκη. Μεταξύ άλλων, έχει φροντίσει να δημιουργήσει τις σωστές συνθήκες υποστήριξης ώστε να βοηθήσει άτομα με προβλήματα στην οσφυϊκή χώρα, στην πλάτη, στις αρθρώσεις, εγκύους, κλπ.

Πέραν των βασικών οργάνων, μικρά εξαρτήματα, όπως arc barrels, rings, cushions και λάστιχα, χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του ασκούμενου, ο οποίος σταδιακά αναπτύσσει συνειδητοποίηση και επίγνωση του τρόπου που πρέπει να μάθει να γυμνάζεται, βάσει των προσωπικών του αναγκών και προβλημάτων. Οι διαφορετικές ανάγκες του κάθε σωματότυπου έχουν επίσης ληφθεί υπόψη για τη δημιουργία περισσότερων επιλογών στο ασκησιολόγιο και, φυσικά, στην εκπαίδευση των instructors που πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της Merrithew.

Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά είναι που καθιστούν την STOTT PILATES® όχι μόνο μια από τις ασφαλέστερες, αλλά και μια από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους εκγύμνασης. Θέτοντας στο επίκεντρο τις ικανότητες, τις αδυναμίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε ασκούμενος ξεχωριστά, οι Master Trainers της Merrithew έχουν εκπαιδεύσει από το 1988 περισσότερους από 60.000 προπονητές στην παγκοσμίου φήμης μέθοδο, καλύπτοντας κάθε πτυχή του αντικειμένου, από τη βάση της θεωρίας, μέχρι την αθλητική προετοιμασία και την αποκατάσταση.

Σε συνεργασία με μια ομάδα φυσιοθεραπευτών, επαγγελματιών στο χώρο του αθλητισμού και φυσικής κατάστασης, δημιουργήθηκε η εκπαιδευτική μέθοδος της STOTT PILATES®. Μέσα από μία αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης διασφαλίζει το γνωστικό πεδίο των master trainers με γνώμονα καλύτερα αποτελέσματα για ασκούμενους όλων των ηλικιών, επιπέδων και ικανοτήτων.

Έτσι, μέσα από λίγες και σωστές επαναλήψεις, κάθε άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει έναν δυνατό πυρήνα, πλήρη έλεγχο του σώματός του και μια ισχυρή σύνδεση πνεύματος και σώματος. Δηλαδή, το περίφημο «Mind and Body Control» που επεδίωκε και ο ίδιος ο Joseph Pilates.

Κλείστε θέση συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας για το Intensive Reformer (IR) Training στις 15 Νοεμβρίου ή/και το Pilates with Props Levels 1 & 2 με τον Master Trainer Χρήστο Αλεξίου. Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά, σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.