Ο Sean Penn, μέσω συνέντευξής του στο CNN το Σάββατο, κάλεσε το Χόλιγουντ να μποϊκοτάρει τα φετινά Όσκαρ, αν εν τέλει δεν δοθεί η ευκαιρία στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο 61χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης υποστήριξε πως σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος γνωρίζει, «έχει ληφθεί απόφαση να μην του δώσουν τη δυνατότητα να μιλήσει», τονίζοντας ωστόσο πως «δεν ξέρω ποια είναι η επιθυμία του ίδιου του Ζελένσκι».

Από εκεί και πέρα, όμως, ξεκαθάρισε ότι «αν η Ακαδημία και οι παρουσιαστές έχουν επιλέξει να μην τιμήσουν την Ουκρανία που δέχεται σφαίρες και βόμβες, μαζί με τα παιδιά της, τότε πιστεύω ότι για κάθε έναν από αυτούς τους ανθρώπους θα είναι η πιο άσεμνη στιγμή στην ιστορία του Χόλιγουντ».

Εν συνεχεία, ο Sean Penn κάλεσε σε μποϊκοτάζ της απονομής από κάθε εμπλεκόμενο, ακόμα και τους υποψήφιους, λέγοντας πως «θα ενθαρρύνω τον οποιονδήποτε να καταλάβει ότι, παρά το γεγονός πως αυτή είναι η στιγμή του, είναι πιο σημαντικό να διαμαρτυρηθεί και να μποϊκοτάρει την τελετή».

Μάλιστα, ο κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ (2003 και 2008), προειδοποίησε: «Αν δεν μιλήσει, θα καταστρέψω τα βραβεία μου δημοσίως».

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν πιθανή την παρουσία του Ζελένσκι στην απονομή, με την Daily Mail να αναφέρει για τον Ουκρανό πρόεδρο ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ακαδημία, προκειμένου να βγάλει λόγο κατά τη διάρκεια της λαμπερής βραδιάς.

Μάλιστα, μια εκ των παρουσιαστών της μεγάλης βραδιάς, η Έιμι Σούμερ, όπως μετέδωσε το CNN, κίνησε τα νήματα για να παρουσιαστεί ο Ουκρανός πρόεδρος στην απονομή.

«Ήθελα να βρω έναν τρόπο να εμφανιστεί ο Ζελένσκι ή να προβληθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ακριβώς επειδή είναι πολλοί οι θεατές των Όσκαρ», είπε η Σούμερ σε αμερικανικό τηλεοπτικό σόου.

Ο Sean Penn είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου και βρέθηκε πρόσφατα για τις ανάγκες γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ρωσική εισβολή. Μάλιστα, ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, αφού αναγκάστηκε, όπως είπε, να εγκαταλείψει τη χώρα με τα πόδια, υπέγραψε στην Κρακοβία μια συμφωνία ώστε το φιλανθρωπικό ίδρυμά του (CORE) να παράσχει βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες.