Την ευγνωμοσύνη του προς τους αστυνομικούς και ένα μεγάλο ευχαριστώ, για «τον ξεχωριστό και μοναδικό ρόλο που έπαιξαν», για τον απεγκλωβισμό 2.200 πολιτών από την Αττική Οδό και άλλα σημεία της Αττικής, τις μέρες της τελευταίας μεγάλης κακοκαιρίας, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο των Α/βάθμιων Οργανώσεων της ΠΟΑΣΥ, όπου παραβρέθηκε σήμερα.

Ο υπουργός ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε χρόνια αιτήματα των συνδικαλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν επιλυθεί και δεσμεύτηκε για την επίλυση πολύ σημαντικών ακόμα, τα οποία απασχολούν το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

«Θα συνοδεύουν για πάντα τη μνήμη μας οι εικόνες αυτών των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους έφτασαν να εργαστούν ακόμα και 20 ώρες συνεχόμενα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλει κανείς να είναι δίπλα. Να είναι μαζί, να συμπορεύεται βάσει ενός συνολικού σχεδίου που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.  Ενός σχεδίου που εξυψώνει το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Ελληνική κοινωνία».

Στην συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε για ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και τα αιτήματα των συνδικαλιστών, υπογραμμίζοντας ότι:

Μέσα σε πέντε μήνες που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αντιμετωπίστηκαν ζητήματα που χρόνιζαν, «με βάση την κεντρική προτεραιότητα και επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις την Ελληνική Αστυνομία και τον Έλληνα αστυνομικό».

Μεταξύ αυτών:

Έγινε πράξη, το νέο βαθμολόγιο και η στήριξη του Μετοχικού Ταμείου των αστυνομικών. Έγινε πράξη η μεταβολή στην εκλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων «γιατί θέλουμε να βάλουμε τέλος σε μία άκρα κομματικοποίηση».

Αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου για τον χρόνο που ήδη ξεκίνησε, η απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. και του αστυνομικού από μια σειρά  πάρεργα γραφειοκρατικής χαρτούρας. «Δίνουμε μάχη να λύσουμε τη διακίνηση από τους αστυνομικούς μας του 1,5 εκατομμυρίου δικογράφων, τα οποία απασχολούν πάνω από 1.500 αστυνομικούς», δήλωσε ο υπουργός.

Στο θέμα αυτό, το οποίο έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, του οποίου τη συμβολή χαρακτήρισε σημαντική εκφράζοντας την ελπίδα  ότι μέσα σε αυτό το χρόνο θα πάρει πιο αποτελεσματική μορφή. Επίσης, προχωράει με τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα η ψηφιακή πλατφόρμα μετακίνησης αυτών των εγγράφων, την αξιοποίηση σε μεταβατικό στάδιο και των δικαστικών επιμελητών.

Ταυτόχρονα προχωράει η ψηφιοποίηση περίπου 34 υπηρεσιών, που επίσης απελευθερώνουν σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι: Συμμερίζεται ως απολύτως δίκαιο το αίτημα για την αύξηση του ανωτάτου ορίου νυχτερινής απασχόλησης στις 64 ώρες και θεωρεί ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης «είναι τέτοιο που θα αυξήσει, θα επιταχύνει την ανάπτυξη και έχει πλέον βιώσιμη μορφή και προοπτική και γερές βάσεις και αυτό θα διευκολύνει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος».

Βάζει στο τραπέζι το θέμα της επικινδυνότητας που διεκδικούν χρόνια οι συνδικαλιστές και έχει ήδη προωθηθεί μία λύση, την οποία ο κ. Θεοδωρικάκος βρίσκει δημιουργική και τεκμηριωμένη, «για μία σοβαρή επιστημονική μελέτη, την οποία τη χρηματοδοτεί το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου  να καταγραφεί επιστημονικά η επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος».

Τόνισε επίσης ότι:

Πολύ σύντομα θα λυθεί το θέμα με τα οδοιπορικά των αστυνομικών που συνοδεύουν κρατουμένους, αλλά και ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες να αντιμετωπιστεί και το θέμα του βοηθήματος της οικογενειακής αυτοτέλειας.

«Βλέπετε ότι αυτή η κυβέρνηση με πράξεις και όχι με λόγια, με πράξεις ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αστυνομικών μας, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελληνίδα και ο Έλληνας αστυνομικός πρέπει να τυγχάνουν του κύρους και του σεβασμού από την ελληνική πολιτεία, να εκπέμπουν κύρος και σεβασμό προς τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος πρέπει να είναι και να νιώθει ασφαλής», είπε ο υπουργός και κατάληξε: «Πορευόμαστε και θα πορευόμαστε μαζί, με θετικό και αποτελεσματικό τρόπο αφήνοντας αυτή τη χρονιά, το 2022, ως μία χρονιά ορόσημο της τομής στην Ελληνική Αστυνομία, που αλλάζει και γίνεται καλύτερη».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ