Η παραλλαγή Όμικρον έχει αναστατώσει όλο τον πλανήτη, από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις μέχρι και τους ειδικούς που εξετάζουν όλα τα νέα δεδομένα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα.

Από χθες μια σειρά από χώρες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τα βασικά ερωτήματα για την παραλλαγή Όμικρον είναι αν είναι περισσότερο μεταδοτική από τα μέχρι τώρα στελέχη του κορωνοϊού και αν την πιάνουν τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή του ο πλανήτης.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα τοποθετούνται τις τελευταίες ώρες και μια σειρά επιστήμονες στην Ελλάδα, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος που συνόψισε τα τελευταία στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για την παραλλαγή Όμικρον. Όπως και να έχει, πάντως, η ύπαρξη της νέας μετάλλαξης, αλλά και η εικόνα που δίνουν οι «σκληροί» πανδημικοί δείκτες στην Ελλάδα όλο τον Νοέμβριο, φέρνουν στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο νέων μέτρων και «απειλούν» τα Χριστούγεννα, δηλαδή τον τρόπο που θα τα γιορτάσουμε.

Πάντως, ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να δούμε αν η παραλλαγή Όμικρον θα είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνα ή αν θα ξεφεύγει από τα εμβόλια. Σε αυτή τη συζήτηση μπήκε η Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, η οποία σχολίασε τα έως τώρα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Μάλλον πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος

Η κ. Γκιούλα, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι μάλλον αυτό το νέο στέλεχος θα είναι πιο μεταδοτικό. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι και πιο παθογόνο, αλλά και κατά πόσο έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το ενθαρρυντικό όμως όπως σας είπα είναι ότι μπορούμε αυτό να το ανιχνεύσουμε, να το δούμε στα εργαστήρια».

Δεν έχει αλλάξει το πώς ανιχνεύουμε τον ιό

«Ευτυχώς μέσα σε όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο ιός δεν έχει αλλάξει η δυνατότητα ανίχνευσής του», επισήμανε η κ. Γκιούλα. Εξήγησε ότι «οι αλλαγές αυτές εξακολουθούν και τον κάνουν ορατό με τις μοριακές τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιούμε και μας δίνει μια ένδειξη που τη βλέπουμε εμείς στα κέντρα αναφοράς, δίνει ένα σήμα στην PCR, που πιθανώς θα μας καθοδηγήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε αλληλούχιση και να αναλύσουμε το γονιδίωμά του». Είπε, επίσης, ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα εάν μιλάμε για έναν ακόμα πιο μεταδοτικό ιό.

Το «καλό» σενάριο

Καθησυχαστικός για την παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε, επίσης, ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.

«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.

Σε ό, τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται εν αναμονή των δεδομένων. «Όλες οι χώρες προετοιμάζονται, αλλά δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη. Είναι πρώιμο να πούμε πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή είναι η νόσος που προκαλεί», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι για τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων δεν αρκούν τα υπάρχοντα τεστ, εξηγώντας ότι πρέπει να γίνει αλληλούχηση όλου του ιού.

Για τις πτήσεις στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι 61 από τους 600 επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική στο Άμστερνταμ, ανιχνεύτηκαν θετικοί, εξέφρασε την άποψη ότι η νέα μετάλλαξη δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική, καθώς όλοι όσοι μπήκαν στο αεροπλάνο ήταν ασυμπτωματικοί.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, είναι κατά πόσο καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά τους εργαστηριακά μπορεί να γίνει μόνο με υποθέσεις και ότι στην πράξη θα φανεί αν άτομα που είναι εμβολιασμένα, είναι θετικά στη μετάλλαξη.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, δεν έχουν επαναμολυνθεί, στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα. «Οπότε προφυλάσσονται και από τη μετάδοση σε μεγάλο βαθμό γιατί έχουν πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων», διευκρίνισε.

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Σε ό, τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να αποδώσουν. «Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση με πάρα πολλά κρούσματα, δυσκολεύεσαι να την περιορίσεις ακόμα και με αυστηρά μέτρα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα κρούσματα είναι να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

«Υπάρχουν δύο επιλογές: Ή να αυξηθούν τα lockdown, ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων σε όλους τους χώρους. Ελπίζω να μην πάμε σε ολικό lockdown, γιατί θα ήταν άδικο και πλήρης αποτυχία των προσεγγίσεων», ανέφερε.

Υπάρχει, λοιπόν, το «καλό» και το «κακό» σενάριο. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο κ. Μανωλόπουλος θα είναι θετικό που υπάρχει ακόμα μια μετάλλαξη του ιού αφού δείχνει ότι αυτός αποδυναμώνεται. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε για άλλη μια φορά θα μπούμε σε κύκλο με νέα μέτρα, με μάχη από τους επιστήμονες να αναβαθμίσουν τα εμβόλια για να «πιάνουν» και αυτή τη μετάλλαξη και πάνω από όλα περισσότεροι νεκροί και διασωληνωμένοι. Η μάχη με τον φονικό ιό παραμένει σε πλήρη εξέλιξη…