Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, είναι απίθανο να «επανεκκινήσει» την πανδημία σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί ευρέως, σύμφωνα με βρετανικό ειδικό που δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από την νέα παραλλαγή του ιού.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Guardian, oι επιστήμονες ανησυχούν για την παραλλαγή B.1.1.529,  καθώς έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Η Όμικρον έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις,  αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν την παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο ο καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντής του Oxford Vaccine Group (το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca),  Sir Andrew Pollard, εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό μας λέει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Alpha, στη Beta, στη Gamma και τη Delta» δήλωσε  στο BBC Radio 4.

«Εικάζοντας τουλάχιστον, έχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, ως προς τη σοβαρή νόησηση» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε».

Εκτίμησε πάντως ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση μιας πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι».

Ο επιστήμονας εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι ένα νέο εμβόλιο, εάν χρειαζόταν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

«Οι διαδικασίες για το πώς προχωρούμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου είναι όλο και πιο καλές. Έτσι, εάν χρειάζεται, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα» υπογράμμισε.