Η Αλγερία βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Περίπου 30 πυρκαγιές, οι οποίες υποβοηθήθηκαν από τον καύσωνα, ξέσπασαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο βόρειο τμήμα της χώρας, κυρίως στην Καβυλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τους πυροσβέστες και τις τοπικές δασικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ομάδες πολιτικής προστασίας προσπαθούν να σβήσουν 31 πυρκαγιές σε 14 βιλάγιας (επαρχίες) στο βόρειο τμήμα της χώρας. Δέκα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τιζί Ουζού, μία από τις πιο πολυπληθείς πόλεις της Καβυλίας. Άλλες τέσσερις ξέσπασαν στη Τζιζέλ (ανατολικά).

Οι πόλεις Μπουΐρα, Σετίφ, Χενσέλα, Γκελμά. Μπετζάια, Μπορντ Μπου Αρερίτζ, Μπουρμεντές, Τιαρέτ, Μεντέα, Τεμπέσα, Μπλίντα και Σκίκντα πλήττονται επίσης από πυρκαγιές, ανέφερε στο Twitter η γενική διεύθυνση πολιτικής προστασίας.

Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει «κόκκινο»

Οι πυρκαγιές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων στην Αΐτ Γενί. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Γιακουρέν, δασικό πνεύμονα της περιοχής και άλλος ένας κοντά στην Αζαζγκά, όχι μακριά από την Τιζί Ουζού, διευκρίνισε ο Γιούσεφ Ουλντ Μοχάμεντ, ο τοπικός έφορος δασών, σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν ένα πέμπτο θύμα στην Τιζί Ουζού, δήλωσε λίγο αργότερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar. Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται λόγω των ισχυρών ανέμων που περιπλέκουν το έργο των ομάδων διάσωσης, είπε ο Ουλντ Μοχάμεντ στο APS.


Οι πυρκαγιές σημειώνονται την ώρα που στην Αλγερία περνά ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι που συνοδεύεται από λειψυδρία στη χώρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει για σήμερα θερμοκρασίες που θα φθάσουν έως τους 46 βαθμούς.

Εντυπωσιακές, όσο και θλιβερές, εικόνες από τις πυρκαγιές κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς

Στη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου, ο πρόεδρος Αμπντελαμτζίντ Τεμπούν ζήτησε την ετοιμασία ενός νομοσχεδίου που θα προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους προκαλούν από πρόθεση πυρκαγιές με τις ποινές να φθάνουν έως τα 30 χρόνια κάθειρξη, ακόμη και τα ισόβια, αν η πυρκαγιά προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων.

Στις αρχές Ιουλίου, τρεις άνθρωποι, που φέρονταν να εμπλέκονται σε πυρκαγιές που κατέκαψαν 15.000 στρέμματα δάσους στον ορεινό όγκο Ορές (βορειοανατολική Αλγερία), συνελήφθησαν.

Η Αλγερία, η πιο εκτεταμένη χώρα της Αφρικής, διαθέτει μόλις 41 εκατομμύρια στρέμματα δάσους με ποσοστό αναδάσωσης μόλις 1,76%. Κάθε χρόνο, η χώρα πλήττεται από δασικές πυρκαγιές. Το 2020, σχεδόν 440.000 στρέμματα δασικών και θαμνωδών εκτάσεων βλάστησης έγιναν στάχτη. Οι Αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη πολλών ανθρώπων ως υπόπτων για πρόκληση πυρκαγιών.