Ο φημισμένος βρετανός αρθρογράφος Oουεν Τζόουνς αναρωτιόταν πριν από λίγες ημέρες σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα «The Guardian» τι θα γίνει με τα νυχτερινά κλαμπ τα οποία παραμένουν κλειστά εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν άλλωστε το περασμένο Σαββατοκύριακο τους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, χορεύοντας και σφυρίζοντας, στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας τους ενάντια στους περιορισμούς που εφαρμόζονται για την πανδημία και έχουν πλήξει σκληρά τη βιομηχανία της βραδινής ψυχαγωγίας, ιδίως τα nightclubs. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, τα clubs έχουν ανοίξει μετά βαΐων και κλάδων, στις 26 Ιουνίου, μάλιστα, ο διάσημος dj Στιβ Αόκι έπαιξε στο Λος Αντζελες στο ραγδαία ανερχόμενο Academy LA. Οι εμβολιασμένοι clubbers το έχουν ρίξει έξω και στην Ανατολική Ακτή, κάνοντας μάλιστα τον «New Yorker» να φιλοξενήσει στις σελίδες του άρθρο με τον υπότιτλο: «Μετά την πανδημία οι Νεοϋορκέζοι δεν θα θεωρήσουν ποτέ ξανά δεδομένη τη σκηνή των χορευτικών κλαμπ της πόλης».

Περιμένοντας να μάθουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα μας όταν ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης στις 15 Ιουλίου…. Με βάση όσα ισχύουν στη Γαλλία, για την είσοδο σε κλαμπ είναι απαραίτητο το αποκαλούμενο «πράσινο διαβατήριο», με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν, η πληρότητα των μαγαζιών έχει οριστεί στο 75% για τους εσωτερικούς χώρους και στο 100% σε εξωτερικούς χώρους, ταράτσες και βεράντες, ενώ συνιστάται η μάσκα αλλά δεν θα είναι υποχρεωτική. Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων δηλώνουν πως φοβούνται ότι αυτοί οι περιορισμοί θα αποθαρρύνουν τους πελάτες τους. Επειτα από 15 μήνες απραγίας, η κατάσταση στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο είναι σχεδόν απελπιστική: από τις 1.600 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του 2020, οι 152 έχουν κλείσει οριστικά. Ο τομέας της νυχτερινής διασκέδασης είναι υπεύθυνος για 30.000 θέσεις εργασίας και κάνει τζίρο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Το άνοιγμα των νυχτερινών μαγαζιών διαφέρει από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, κάθε επαρχία αποφασίζει ή ίδια πώς θα κινηθεί, στην Καταλωνία, για παράδειγμα, τα μπαρ είναι ανοιχτά εδώ και μερικές ημέρες. Το Βέλγιο είναι ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που άνοιξε τα νυχτερινά κέντρα του στις 8 Μαΐου, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μέχρι τις 10 το βράδυ. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, βρίσκονται ακόμη στη φάση των δοκιμών για το άνοιγμα, ενώ σε Βρετανία, Πορτογαλία και Δανία η λειτουργία των κλαμπ αναβλήθηκε λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Από τη Βραζιλία στο Ντουµπρόβνικ

Οι αναγνώστες του δημοφιλούς εντύπου «DJ Mag» έχουν ανακηρύξει μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ως καλύτερο club στον κόσμο το Green Valley που βρίσκεται στο Μπαλνεάριο Καμποριού της Βραζιλίας. Αρχισε να λειτουργεί το 2007 σε έναν αεροδιάδρομο που βρίσκεται σε πολιορκία από την τροπική βλάστηση του Αμαζονίου και όσοι το έχουν επισκεφθεί μιλούν για μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Πριν από περίπου έναν χρόνο οι – κλειστές λόγω της πανδημίας – εγκαταστάσεις του υπέστησαν σοβαρές ζημιές από έναν κυκλώνα-βόμβα που έπληξε την περιοχή και οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά την επιχείρησή τους. Αυτό το διάστημα, πάντως, διοργανώνουν εκδηλώσεις με τα έσοδα των οποίων θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τον κατεστραμμένο εξοπλισμό τους προκειμένου να προσφέρουν πάλι νύχτες ξέφρενης διασκέδασης στο κοινό τους. Φημισμένα ανοιχτά clubs υπάρχουν φυσικά και στο δικό μας ημισφαίριο. Στην Κροατία, για παράδειγμα, το Papaya Club θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για όσους αγαπούν τα πάρτι με δυνατή, ηλεκτρονική μουσική. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και έχει χωρητικότητα σχεδόν 4.500 ατόμων. Στην ίδια χώρα, στο νησί Παγκ, υπάρχει το Aquarius, το οποίο επισκέπτονται ονόματα όπως Solardo, Dubfire, Sven Väth και Ben Klock. Στο Ντουμπρόβνικ, πάλι, το Culture Club Revelin φιλοξενείται σε ένα μεσαιωνικό φρούριο και προσφέρει στους clubbers που το προτιμούν υπέροχη θέα στην πανέμορφη αυτή πόλη και εντυπωσιακά σόου με λέιζερ.

Ιµπιζα, Μαϊάµι, Λονδίνο

Στη «Μέκκα» των μεγάλων clubs, που δεν είναι άλλη από την Ιμπιζα, αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον test events. Το διάσημο Pacha (το οποίο διαθέτει αδελφάκι στη Μύκονο) παραμένει εντελώς κλειστό. Θυμίζουμε πως στο όμορφο νησί της Μεσογείου είχε μεσουρανήσει για πολλά χρόνια το θρυλικό Space, το οποίο έχει αντικατασταθεί, τρόπον τινά, από τo Hï Ibiza, ενώ εξόχως δημοφιλές θεωρείται και το Ushuaïa. Πολύ κοντά, στη Μαγιόρκα, το BCM Dance Palace, ένας παράδεισος για τους clubbers, βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, στo εντυπωσιακό LIV του Μαϊάμι, ήταν προγραμματισμένο να παίξουν χθες Σάββατο οι Loud Luxury, ενώ στις αρχές Αυγούστου θα κάνει εκεί μια πολυαναμενόμενη εμφάνιση ο DJ Snake με τους 8,1 εκατομμύρια followers στο Instagram. Ενα από τα καλύτερα clubs στον κόσμο βρίσκεται και στην Ουάσιγκτον. Το Echostage άνοιξε το 2012, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.000 άτομα και αποτελεί ένα εντυπωσιακό υβρίδιο nightclub και συναυλιακού χώρου. Θεωρείται ναός της ηλεκτρονικής μουσικής και έχουν παίξει εκεί ονόματα όπως η Lorde, ο Tiësto, ο πρόωρα χαμένος Avicii, ο Κάλβιν Χάρις, οι Disclosure, o Hardwell, o David Guetta και πολλοί άλλοι.

Στη Βρετανία, όπου κάποτε σχηματίζονταν ουρές χιλιομέτρων έξω από το Ministry of Sound ή το Fabric, τώρα ο πιο δημοφιλής προορισμός για χορό μέχρι πρωίας βρίσκεται στο Λονδίνο, λέγεται Printworks και λειτουργεί από το 2017 σε έναν βιομηχανικό χώρο που κάποτε στέγαζε μία από τις μεγαλύτερες τυπογραφικές μονάδες της Ευρώπης. Τα πιεστήρια και οι τεράστιες μηχανές έχουν παραμείνει στον χώρο συμβάλλοντας σε μια πραγματικά μοναδική ατμόσφαιρα. Προς το παρόν παραμένει κλειστό, όμως έχει ήδη ανακοινώσει ένα τριήμερο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, το οποίο προετοιμάζεται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας όλο το διάστημα του lockdown, με καλλιτέχνες και dj που δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους προτού ανέβουν στη σκηνή. Κάθε βραδιά θα είναι αφιερωμένη και σε ένα διαφορετικό είδος της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής.

H γερµανική σκηνή

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχάσουμε ότι η Γερμανία διαθέτει σοβαρή παράδοση στο clubbing. Κανείς δεν μπορεί να μην αναφέρει το βερολινέζικο Berghain, όμως πολλοί πλέον πιστεύουν ότι το καλύτερο κλαμπ της χώρας βρίσκεται στην Κολωνία, λέγεται Bootshaus και μπορεί να χωρέσει έως και 1.800 clubbers. Οπως φανερώνει και το όνομά του, η έδρα του είχε υπάρξει υπόστεγο φύλαξης πλοίων, κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς του ποταμού Ρήνου, και για λίγα χρόνια λειτούργησε ως underground χώρος όπου ακουγόταν αποκλειστικά τέκνο μουσική. Η ποιότητα του ήχου και τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ ξετρελαίνουν τους ravers, ενώ υπάρχει και εξωτερικός χώρος για όταν ο καιρός επιτρέπει τον χορό κάτω από τον έναστρο ουρανό. Ο Στιβ Αόκι, η Σαρλότ ντε Βίτε (την οποία είδαμε πρόσφατα να παίζει στην Αρχαία Μεσσήνη), ο DJ Snake, o Oliver Heldens, o Hardwell, o Don Diablo και ο Fisher είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που εμφανίστηκαν εκεί τους μήνες που προηγήθηκαν της πανδημίας, η οποία ανέτρεψε τα πάντα. Η ομάδα του Bootshaus είχε μάλιστα προλάβει να διοργανώσει και δύο πολύ επιτυχημένα φεστιβάλ, το Nibirii Festival και το Blacklist Festival.

Από την Ασία στη Μεσόγειο

Ξεκινάμε από ορισμένα πολύ δημοφιλή clubs στη μακρινή Ασία. Το Zouk στη Σιγκαπούρη και το Octagon στη Σεούλ καταλαμβάνουν πάντα υψηλές θέσεις στις λίστες με τους διεθνείς ναούς της νυχτερινής διασκέδασης. Το επίσης φημισμένο mega club Womb στο Τόκιο ετοιμάζεται να υποδεχθεί αυτές τις ημέρες τους πρώτους πελάτες του, έπειτα από έναν Ιούνιο που σημαδεύτηκε από συνεχείς αναβολές εκδηλώσεων λόγω CΟVID-19. Σε κοσμοπολίτικο τουριστικό προορισμό έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και το Ντουμπάι. Εκεί έχει δημιουργηθεί το White Dubai, το οποίο βρίσκεται στο rooftop του Meydan Racecourse Grandstand και το προτιμούν όσοι αγαπούν τα πάρτι με δυνατή ηλεκτρονική μουσική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο White άνοιξε στη Βηρυτό και πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από τους jet setters του Λιβάνου.

Oσοι βέβαια προτιμάτε μια πιο ονειρική ατμόσφαιρα και όχι τα βιομηχανικής αισθητικής clubs, μπορείτε να βάλετε στο bucket list σας το Ritual που βρίσκεται στη σχετικά κοντινή μας Σαρδηνία. Το εντυπωσιακό «κάστρο» από γρανίτη έκανε τα επίσημα εγκαίνιά του τον Αύγουστο του 1970 και αποτελεί έκτοτε σημείο αναφοράς της νυχτερινής ζωής του ιταλικού νησιού. Κάθε του χώρος δημιουργήθηκε έπειτα από προσεκτική μελέτη ώστε να δένει με το φυσικό περιβάλλον και να μοιάζει σαν να έχει ως οροφή του τον καλοκαιρινό ουρανό. Το Ritual ήταν ένα από τα πρώτα νυχτερινά μαγαζιά στον κόσμο που έφερε το booth του dj στο κέντρο της προσοχής. Ανέκαθεν το επέλεγαν για τη διασκέδασή τους διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες αλλά και οι τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες.