Η πανδημία, πέραν των πολλών και ανυπέρβλητων, σε πολλές περιπτώσεις, προβλημάτων που προκαλεί στο σώμα της κοινωνίας και της οικονομίας, διεγείρει και τη φαντασία πλήθους πολιτευομένων, ιδιαιτέρως όσων κινούνται στις περιθωριακές ζώνες της πολιτικής.

Τελευταίως, λοιπόν, οι κεραίες μας πιάνουν κινήσεις και διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της εθνικιστικής Δεξιάς, όπου ανθούν τόσο η συνωμοσιολογία όσο και η μυθολογία. Λίγο η διαφοροποίηση Σαμαρά με αφορμή τις διερευνητικές επαφές, λίγο η δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται από τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, και μαζί οι ατυχείς ευρωπαϊκοί χειρισμοί στο θέμα των εμβολίων, δημιουργούν ένα κάποιο περιβάλλον δραστηριοποίησης διαφόρων πληγωμένων  «μακεδονομάχων», ανικανοποίητων «τουρκοφάγων» και ορισμένων «απαξιωμένων» και «άστεγων» πολιτευτών που ρητορεύουν σε περιθωριακά έως ανύπαρκτα μέσα. Δέλεαρ αποτελεί επίσης η απλή αναλογική, η οποία θα ευνοήσει, κατ’ αυτούς, μικρά και αναδυόμενα σχήματα. Ολοι αυτοί συναντώνται πότε-πότε, συνομιλούν μεταξύ τους, άλλοτε περιστασιακά κι άλλοτε κατά ομάδες, και αναζητούν τρόπους να στήσουν σχήματα δήθεν «πατριωτικά». Βλέπετε, εξέλιπε η νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή», χάθηκε ο Καμμένος, ο χώρος υποεκπροσωπείται από τον αναξιόπιστο έμπορο διαφόρων μαντζουνιών που δεν ανέχονται και έτσι θεωρούν πως υπάρχει έδαφος και ευκαιρία.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στη Βόρεια Ελλάδα κινούνται κάποιοι φιλόδοξοι καθηγητάδες που στις ευρωεκλογές του 2019 κατέβηκαν με ένα σχήμα που έφερε τον τίτλο «Ελεύθερη Πατρίδα» και από κοντά τρέχουν κάποιοι «κάλπικοι» τηλεμακεδονομάχοι που θέλουν να ξεπλύνουν παλαιές αμαρτίες και σχέσεις με την άλλοτε διεκδικούσα το βλάχικο στοιχείο Ρουμανία. Ανεξάρτητα από αυτούς, δραστήριος είναι το τελευταίο διάστημα ο Φαήλος Κρανιδώτης, ο οποίος αναζητεί υποψηφίους για τη «Νέα Δεξιά», και ένας ευρύτερος κύκλος επίσης που συντονίζεται από συγκεκριμένο αντιμητσοτακικό κέντρο, όπου συνωστίζονται και διάφοροι παλαιοκαραμανλικοί, που συντονίστηκαν με τον Τσίπρα κάποια στιγμή και τώρα νιώθουν διωγμένοι από τον Μητσοτάκη, για τον οποίο δεν τρέφουν τα καλύτερα των αισθημάτων. Επιπλέον κινητικοί δείχνουν άλλοτε «λαοφιλείς» παραθυράτοι, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν πρόθυμους «χρηματοδότες» που πάντοτε αναζητούν. Κάπου εκεί γύρω «παίζει» και ο ακροδεξιός Θάνος Τζήμερος, και όλοι μαζί φαίνεται να προσβλέπουν σε κάποια «άνωθεν» υποστήριξη από τη ζώνη του Ιβάν, προς ευόδωση του περιλάλητου, αλλά μηδέποτε ευδοκιμήσαντος, «ρωσικού» κόμματος.

«Ούτε λεφτά δίνει ούτε σχέσεις θέλει»

Κατόπιν αυτών, ρωτήσαμε τους παρακειμένους του Ιβάν για να δούμε αν υπάρχει ψήγμα αληθείας. «Καμία σχέση, καμία επαφή» ήταν η απάντηση, για να προσθέσουν ότι «μια φορά πίστεψε ο Ιβάν  την πολιτική και συστρατεύθηκε με τον Τσίπρα, αλλά ήταν τέτοια η απογοήτευση που πήρε που δεν θέλει να ξανακούσει». Αλλωστε, συμπλήρωσαν, εδώ και καιρό κατοικοεδρεύει στη «μητέρα» πατρίδα, τη Ρωσία, και σπανίως επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Είπαν και άλλα για τις δουλειές του εκεί, για τα υλικά συσκευασίας, τα νερά, τα ζώα, τα λιβάδια που κατέχει, για το λιμάνι της συμπρωτεύουσας, την αγορά των μετοχών από τους Γερμανούς, τον επερχόμενο διαγωνισμό για την αναβάθμιση του προβλήτα 6, για τις ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων από την ΤV και άλλα που δεν είναι της παρούσης. Το μήνυμα πάντως προς τους πολλούς διεκδικούντες της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Δεξιάς ήταν καθαρό: «Ούτε λεφτά δίνει ούτε σχέσεις θέλει».

Οπότε ο συγκεκριμένος, αναξιόπιστος κατά βάση, κύκλος μάλλον δεν θα βρει εύκολα παράδες και θα μείνει απλώς περιφερόμενος και σκόρπιος όπως είναι, χωρίς δυνάμεις και δυνατότητες. Στην κυβέρνηση πάντως παρακολουθούν τους «θορύβους» που κατά καιρούς προκαλεί ο συγκεκριμένος κύκλος, αλλά δεν πιστεύουν ότι θα βρει ποτέ πεδίο ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάνει εγκαίρως αμυντικές κινήσεις. Και από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας προσεγγίζοντας τα φτωχοποιημένα τμήματα της κοινωνίας επιδιώκει ακριβώς να αφαιρέσει δυνατότητες επαφής της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Δεξιάς με τον λαό, υψώνει τα δικά του αναχώματα.

Η επιθετική ωστόσο και αρνητική κατά βάση τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στις διερευνητικές με την Τουρκία μόνο ανέφελη δεν ήταν. Ενόχλησε κατά πάσα βεβαιότητα το Μαξίμου και τα σχόλια που ακολούθησαν προκάλεσαν την αντίδραση του άλλοτε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την οποία εξέφρασαν με διάφορους τρόπους οι φίλοι του. Ορισμένοι εξ αυτών παρά ταύτα έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς επ’ ουδενί δεν θα δημιουργήσει συνθήκες που πιθανώς να ευνοήσουν τη διεκδίκηση του κ. Τσίπρα. Επίσης ενδιαφέρον έχουν τα μηνύματα που μεταφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με τα οποία διευκρινίζεται, προς άρση παρεξηγήσεων, ότι δεν υπάρχει ώσμωση μεταξύ «καραμανλικών» και «σαμαρικών», παρότι συγκλίνουν οι δύο ομάδες στο θέμα του προπαρασκευαζόμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου. Και μαζί οι ίδιοι κύκλοι μετέδωσαν ότι «δεν ισχύουν οι διαδόσεις περί μη υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές».

Οπως και αν έχει πάντως, η εποχή, μέσα στην περιπλοκή της, βγάζει διάφορα. Για παράδειγμα, πολλοί έσπευσαν να δώσουν διαστάσεις αμιγώς πολιτικές στην αρθρογραφία του Γιώργου Σουφλιά για το θέμα της εγκατάστασης αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων. Ξεχνούν ωστόσο ότι ο Γιώργος Σουφλιάς διετέλεσε υπουργός Παιδείας σε περίοδο μεγάλης αναταραχής και ήταν από εκείνους που επιχείρησαν σημαντικές αλλαγές. Εχει, με άλλα λόγια, γνώση και ενδιαφέρον, δικαιούται διά να ομιλεί για όλα αυτά…

Ανατροπή στη Λιβύη, ανησυχία στην Αθήνα

Η ζωή έχει μερικές φορές τρομερά γυρίσματα. Δεν ξέρω αν θυμάστε τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, ο οποίος απελάθηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου Τρίπολης – Αγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες τον Νοέμβριο του 2019. Αυτός ο κύριος, ο Μοχάμαντ Γιουνές Μενφί, εξελέγη την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου να ηγηθεί του μεταβατικού τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο λίβυος διπλωμάτης, που πλήρωσε το… μάρμαρο για το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, ηγείτο της μιας εκ των δύο λιστών και πλέον αναλαμβάνει να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές τον επόμενο Δεκέμβριο. Ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει ότι θα τα καταφέρει, αλλά σίγουρα η Αθήνα και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση ύστερα από αυτή την έκβαση – ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο εκλεκτός τους, ο επικεφαλής του πολυδιαφημισμένου λιβυκού Κοινοβουλίου, ο Αγκίλα Σάλεχ, ηττήθηκε, αν και εθεωρείτο το φαβορί. Μένει να αποδειχθεί τώρα αν η Αθήνα έχει ή μπορεί να βρει τα εφόδια ώστε να ανατρέψει το επάρατο τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Ο Ελληνας της Goldman Sachs

Ενα πρόσωπο πλανάται πάνω από την ευρύτερη τραπεζική και επιχειρηματική αγορά. Ακούει στο όνομα Χάρης Ηλιάδης και είναι ο επικεφαλής της Goldman Sachs στη Νότια Ευρώπη. Πρόκειται για βαθύ γνώστη των αγορών και εξαιρετικά διασυνδεδεμένο με ξεχωριστά πρόσωπα και δυνάμεις. Η αμερικανική τράπεζα που εκπροσωπεί έχει «σαρώσει» όλες τις επενδυτικές δουλειές στην Ελλάδα. Συμβουλεύει την κυβέρνηση, τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα έχει κεντρικό ρόλο στην επερχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ηγήθηκε των περισσότερων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων και γενικώς πρωταγωνιστεί σε σχετικές πράξεις. Πέραν των άλλων ο κύριος Ηλιάδης συνδέεται φιλικά και με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη, με τον οποίο συνέπεσε χρονικά στο Λονδίνο, όπου και οι δύο υπηρετούσαν σε μεγάλα διεθνή επενδυτικά «σπίτια» στους καιρούς των παχιών αγελάδων.

Σε καραντίνα διαρκείας βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την υποχρεωτική καραντίνα του Αλέξη Τσίπρα, σε απομόνωση κατ’ οίκον ετέθησαν σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του, εξαιτίας της μόλυνσης από τον κορωνοϊό του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου (φωτογραφία). Ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έκτοτε όσοι τον είχαν δει τις δύο προηγούμενες ημέρες ετέθησαν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε προληπτική καραντίνα. Γενικά όλη η δραστηριότητα του κόμματος τείνει να γίνει διαδικτυακή, μέσω Zoom και άλλων πλατφορμών τηλεδιάσκεψης. Ο Αλέξης Τσίπρας πληθαίνει πάντως τις συζητήσεις με πρόσωπα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, όπως η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο κ. Γ. Σωτηρέλης. Επιπλέον ετοιμάζει πρόταση για το ιδιωτικό χρέος στηριγμένος σε μελέτη και πρόταση του κ. Αιμίλιου Αυγουλέα, άλλοτε στενού συνεργάτη του Ηρακλή Πολεμαρχάκι και συνδεδεμένου με τον κύκλο του Γιώργου Παπανδρέου.