Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research και μεγάλα τηλεπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τις προβολές του Edison Research και μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, περιλαμβανομένου του CNN και του NBC, ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αισθάνομαι τιμή»

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται τιμή που οι Αμερικανοί τον επέλεξαν ως πρόεδρό τους και είπε πως τώρα είναι καιρός να επουλωθεί ο διχασμός που άφησε η προεκλογική εκστρατεία και η χώρα να ενωθεί.

«Αισθάνομαι τιμή και ταπείνωση για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

Τραμπ: Αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Όλοι δείχνουν Μπάιντεν

Όπως προβλέπουν τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα περιλαμβανομένου του CNN και του NBC, ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πριν γίνει υποψήφιος για τη Δημοκρατική προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει τη χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Η Πενσυλβάνια έδωσε τη νίκη

Η ιδιαίτερη πατρίδα του Τζο Μπάιντεν, ήταν αυτή που έδωσε τη νίκη στον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, με καταμετρημένο το 96% των εκτιμώμενων ψήφων μέχρι τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 49,1% των ψήφων και ο Τζο Μπάιντεν 49,6%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research γεγονός που φέρνε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο.

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες πολιτείες

Την ίδια στιγμή, στις υπόλοιπες πολιτείες – κλειδιά συνεχίζεται η καταμέτρηση, με το προβάδισμα του Μπάιντεν να μπορεί μόνο… να μεγαλώσει.

Στη Νεβάδα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 49,8%, έναντι του 48.8% που έχει ο Τραμπ, με την καταμέτρηση να βρίσκεται στο 93%.

Από την άλλη πλευρά, στην Αριζόνα με την ενσωμάτωση στο 97%, το Μπάιντεν προηγείται με 49.5, έναντι του 48,9 του Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται και στην Τζόρτζια, αφού με το 99% της ενσωμάτωσης έχει το 49,4%, ενώ ο απερχόμενος -πλέον- πρόεδρος έχει το 49,3%.

Αντιπρόεδρος η Καμάλα Χάρις

Παράλληλα, η Καμάλα Χάρις θα είναι η επόμενη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει το αξίωμα και η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος του έθνους.

Η Χάρις, η οποία εκπροσωπεί την Καλιφόρνια στη Γερουσία από το 2017, είναι κόρη Τζαμαϊκανών και Ινδών μεταναστών και μεγάλωσε σε μια εκκλησία Μαύρου Βαπτιστή και έναν Ινδουιστικό ναό.

Ήταν η πρώτη Ινδο-Αμερικανική και δεύτερη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε ως γερουσιαστής.

Τι θα κάνει ο Τραμπ

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου στο Four Seasons Total Landscaping στη Φιλαδέλφεια. Πολλοί θεώρησαν ότι η συνέντευξη θα γίνει σε ξενοδοχείο, που όμως διέψευσε κάτι τέτοιο, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πει, ειδικά και μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στην Πενσυλβάνια.

Ο απερχόμενος πρόεδρος στην πρώτη του έξοδο μετά τις εκλογές, έφτασε πριν λίγη ώρα στο κλαμπ του γκολφ που διατηρεί στη Βιρτζίνια. Αρχικά ο Τραμπ έγραψε ότι η συνέντευξη Τύπου θα γίνει από τους δικηγόρους του, ωστόσο στη συνέχεια έγραψε απλά για «μεγάλη συνέντευξη τύπου» σε χώρο της Φιλαδέλφεια.