Από «κόσκινο» περνούν οι θεσμοί τον πτωχευτικό κώδικα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού καθώς και την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εξέτασαν την προηγούμενη εβδομάδα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος, βαθμολόγησαν την πρόοδο του, και παρέδωσαν τις αναφορές για τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, στους επικεφαλής.

Η ομάδα των τεσσάρων αξιωματούχων ( Ε.Ε. ΕΚΤ, ΕSΜ, ΔΝΤ) στις εξπρές διαδικασίες που γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης εστιάζουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, στους κραδασμούς που υφίσταται ο προϋπολογισμός, στα πλήγματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στον παραγωγικό ιστό και στις αβεβαιότητες για τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η αισιοδοξία των θεσμών για ύφεση μικρότερη από 9% για το σύνολο του 2020 έχει βγει εντελώς από τον χάρτη ενώ υψηλού ρίσκου θεωρούν την ελληνική πρόβλεψη για έλλειμμα 6,23% ΑΕΠ φέτος και μόλις 1% του ΑΕΠ το 2021.

Για τους δανειστές το σενάριο βάσης για το πρωτογενές έλλειμμα δεν έχει καμία τύχη ενώ με βάση τις δικές τους προβολές πιο κοντά σε πρωτογενές αποτέλεσμα 2% θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του χρόνου. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ανάπτυξης που είναι το κλειδί για να μην υπερισχύσει το δυσμενές σενάριο για έλλειμμα 3%.

Η 8η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών θα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Μια έκθεση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδέεται με την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 640 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους.

Τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστή και η γνώμη της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.