Ήταν περίπου 11 το πρωί της Παρασκευής όταν δύο μαύρα αυτοκίνητα με φιμέ τζάμια, όμοια μ’ αυτά που χρησιμοποιούν οι υπουργοί,  πλησίαζαν την Αμφίπολη στην Ανατολική Μακεδονία, στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα. Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν μπροστά στο σημαντικό ταφικό μνημείο  με τις δύο σφίγγες, της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου και αποβίβασαν τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Εκείνη την ώρα, στις 11 το πρωί της Παρασκευής, το σπουδαίο αυτό μνημείο άνοιξε μετά από μήνες τις «πύλες» του για λίγη ώρα όμως, μόνον για μια ειδική ξενάγηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν με ξεναγό την υπουργό Πολιτισμού. Για το κοινό η Αμφίπολη θα ανοίξει το 2022, αλλά ειδικά για τον κ. Σχοινά έγινε μια τιμητική εξαίρεση…

***

Πρώτον επειδή είναι υπερήφανος Μακεδόνας, όπως είπε ο ίδιος, και δεύτερον επειδή τα έργα για την αναστήλωση και συντήρηση του μνημείου χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όντως έμεινε ενθουσιασμένος από την ξενάγηση ο κ. Σχοινάς και απ΄ό,τι έμαθα η χρηματοδότηση του έργου θα συνεχιστεί. Εκείνο που του έκανε εντύπωση ήταν η αναφορά της υπουργού για την ορθομαρμάρωση που διαθέτει το μνημείο. Είπε μάλιστα ότι το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκαν ακριβά μάρμαρα που ήρθαν στην Αμφίπολη μέσω Στρυμόνα σημαίνει ότι το μνημείο ήταν κρατικό: «Έρρεε χρυσός για την κατασκευή του από την Περσία», είπε συγκεκριμένα αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον Μέγα Αλέξανδρο.

***

Η απειλητική επιστολή προς την εισαγγελέα

Δεν ταχυδρόμησαν μόνον σφαίρες οι φασίστες νοσταλγοί των ναζί στην (τότε) εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αλλά της έστειλαν  και απειλητικά σημειώματα. Όπως η ίδια μου αποκάλυψε έλαβε ένα ανώνυμο γράμμα το οποίο περιείχε απειλές: «Σταμάτα τις ανακρίσεις γιατί θα την πληρώσουν τα ανίψια σου. Ξέρουμε ποια είναι, ξέρουμε που μένουν», έγραφε. Η εισαγγελέας σιγά που φοβήθηκε. Παρέδωσε την απειλητική επιστολή και τις σφαίρες στην Αντιτρομοκρατική και συνέχισε τη δουλειά της, την εποπτεία δηλαδή των ανακρίσεων για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

***

Η ασυνέπεια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τουλάχιστον ασυνεπής αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη διαγραφή Κοντονή. Και τούτο γιατί: Ήταν ο ίδιος που δήλωσε πάντα ότι δεν συμφωνεί με τις διαγραφές και ότι είναι υπέρ του διαλόγου. Κάτι άλλαξε προφανώς, και αυτό είναι η «βόμβα» που εξαπέλυσε ο Στ. Κοντονής για τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ που ρίχνει στα μαλακά τους Χρυσαυγίτες.

***

Ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις προσφάτως είχε δηλώσει πως «οι διαγραφές δεν είναι στη δική μου κουλτούρα». Ακόμα, είχε πει πως «στην κουλτούρα του δικού μας κόμματος και στη δική μου κουλτούρα είναι ο διάλογος, είναι η συζήτηση, είναι οι πολιτικές αποφάσεις και τα συλλογικά όργανα. Στο δικό μας καταστατικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν προβλέπει ότι ο πρόεδρος διαγράφει. Υπάρχουν όργανα που το κάνουν αυτό. Αλλά είναι μακριά από εμένα αυτή η κουλτούρα». Ωστόσο, η διαγραφή του Σταύρου Κοντονή, μετά τις αποκαλύψεις για τη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που ευνοεί τη Χρυσή Αυγή, διέψευσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Οινομαγειρέματα…

Γνωστά ονόματα της πολιτικής, πρώην υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό προβληματισμένοι για τα τεκταινόμενα στον πολιτικό βίο της χώρας, τις αναταραχές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρόλο της κεντροαριστεράς αλλά και την γκρίνια που εμφιλοχωρεί στην κυβέρνηση. Ούτε τα πρόσωπα, ούτε ο πολιτικός προβληματισμός είναι «μονοποικιλιακής» προέλευσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συναντήσεις πυκνώνουν και οι συζητήσεις αναζωπυρώνουν την ιδέα ίδρυσης ενός νέου πολιτικού φορέα. Όπως συνέβη το βράδυ της Πέμπτης σε γνωστό κέντρο της Κηφισιάς συνοδεία εκλεκτού Κεφαλληνιακού οίνου. Ζυμώσεων συνέχεια ή εξελίξεων αρχή;

***

Τι γυρεύουν οι Ιταλοί στην Ακρόπολη

Μετά τον εκπληκτικό νέο φωτισμό της Ακρόπολης έρχεται η σειρά του ανελκυστήρα πλαγιάς, του ίσως πιο δύσκολου έργου που εκτελείται τούτες τις ημέρες στον Ιερό Βράχο. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι οι δοκιμές του νέου αυτού περίπλοκου ανελκυστήρα αρχίζουν προς το τέλος Οκτωβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα πανηγυρικά εγκαίνιά του, κάτι όπως έγινε με τον φωτισμό, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία. Εάν επισκεφθείτε αυτές τις ημέρες την Ακρόπολη θα δείτε πολλούς Ιταλούς πάνω στον Ιερό Βράχο. Δεν είναι τουρίστες (μακάρι να ήταν) αλλά τεχνικοί της ιταλικής εταιρίας που εγκαθιστούν τον ανελκυστήρα.

***

Ο ανελκυστήρας ιταλικής σχεδίασης και κατασκευής θα είναι ο μοναδικός που θα λειτουργεί σε πλαγιά βράχου (και μάλιστα σε αρχαίο μνημείο)  και όπως μου έλεγε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα λειτουργούσε ενωρίτερα εάν δεν είχε επιβληθεί το lockdown και σε Ελλάδα και Ιταλία, που μπλόκαρε την αποστολή των μηχανημάτων. Ολα τα έξοδα της αγοράς, της μεταφοράς και της εγκατάστασης του ανελκυστήρα τα ανέλαβε χορηγός.

***

Μερικοί είναι αμετανόητοι

Μου ήρθε μια πληροφορία ιδιαίτερα σοβαρή από τον Βόλο, που χρήζει προσοχής. Πρόσφατα απομακρύνθηκε από τις φυλακές Κασσαβέτειας η  διευθύντρια η οποία αποσπάστηκε στις φυλακές Νέων στο Βόλο. Την απόφαση έλαβε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, μια απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί και από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, όμως, το «ζουμί» είναι αλλού. Είναι στην αντίδραση μερίδας συνδικαλιστών, προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μίλησαν για άδικη απομάκρυνση. Ομως, οι… κακές γλώσσες λένε ότι η υπάλληλος αυτή είχε αναπτύξει συμπάθειες με τον πιο «διάσημο» των κρατουμένων των φυλακών, τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Να σημειώσω εδώ και τούτο το εξωφρενικό. Μέλη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αλλά και ο νέος διευθυντής των φυλακών Κασσαβέτειας έλαβαν απειλητικές επιστολές για αυτή την μετάθεση. Μάλλον κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι…

***

Μαξίμου και Rapit Test

Ίσως να μην το ξέρετε αλλά η συζήτηση που γίνεται για τον covid-19 στα πολιτικά γραφεία έχει να κάνει με τους ασφαλείς πολιτικούς προορισμούς. Και ξέρετε ποιοι θεωρούνται οι πιο ασφαλείς προορισμοί; Το Μέγαρο Μαξίμου που σχεδόν κάθε εβδομάδα κάνει για τους 100 και πλέον ένοικους και επισκέπτες του Rapid Test και έως τώρα δεν βρέθηκε τίποτα το ανησυχητικό. Το κάνει ακόμα πιο ασφαλές και το γεγονός ότι οι πάντες στο Μαξίμου χρησιμοποιούν μάσκες. Ασφαλής προορισμός θεωρείται και η Βουλή των Ελλήνων που και αυτή έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.500 τεστ, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, υπάρχουν παντού αντισηπτικά και έκανε και έλεγχο αντισωμάτων.

***

Στόχος η κατάργηση των δακρυγόνων

Ο στόχος του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι να καταργήσει εντελώς τα… δακρυγόνα: «Δεν μας χρειάζονται», λέει, αποκρούοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπουργός των δακρυγόνων. Έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήθηκαν τρεις φορές περισσότερα δακρυγόνα. Η είδηση όμως είναι αλλού: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε πολλές φορές ληγμένα δακρυγόνα. Αντιθέτως η παρούσα κυβέρνηση προμηθεύτηκε, μετά από πολλά χρόνια, καινούργια και πιο σύγχρονα δακρυγόνα.

***

ΟΔΟΣ για πορείες και διαδηλώσεις

Αφού έγινε λόγος για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, έχω τούτα να σας πω: Δημιουργεί μια ειδική («ιδιαίτερη»- την αποκαλεί) στην Αστυνομία, με ξεχωριστά διακριτικά, με την ονομασία ΟΔΟΣ η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Η ομάδα αυτή, μαθαίνω πως θα έχει αποστολή τη απρόσκοπτη διεξαγωγή των διαδηλώσεων. Ήδη  τον Σεπτέμβριο το 90% των συγκεντρώσεων δεν έκλεισαν τους δρόμους κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε για τις διαδηλώσεις είχε επιτυχία.

***

Άγημα με μάσκες (;)

Άγημα 25 Φιλελλήνων οργανώνει η  Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) σε συνεργασία με οργανώσεις και σωματεία αναβιωτών του 19ου αιώνα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Μαθαίνουμε δε ότι το άγημα θα συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις και παρελάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μαζί με αγήματα αναβιωτών του Ιερού Λόχου του Αλεξάνδρου Υψηλάντη και Ελλήνων αγωνιστών του 1821, Καθόλου κακή ιδέα αλλά το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να φορούν  μάσκες. Πάντως όσοι νέοι από 20 έως 35 ετών, ενδιαφέρονται να καλύψουν ως εθελοντές μία από τις 25 θέσεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ΕΕΦ με email (info@eefshp.org).

***

Η πρέσβειρα Γκουλιώνη

Σε εγρήγορση βρίσκεται το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο (5-15/11). Μου λένε ότι η ηθοποιός Κάτια Γκουλιώνη που αγαπήσαμε ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην ταινία «Ευτυχία» θα είναι η εφετινή  ambassador της Αγοράς και θα προωθεί τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο. Η Κάτια Γκουλιώνη θα φροντίσει να εξηγήσει σε όλους, δημιουργούς, δημοσιογράφους και ευρύ κοινό, τον σημαντικό ρόλο της Αγοράς, τον οποίο γνωρίζει από πρώτο χέρι . Εφέτος ωστόσο, λόγω των συνθηκών, οι βασικές ενέργειες της Αγοράς θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

***

Το Rafale και ο αρχηγός

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Πλιούμης πολύ συχνά πετά με μαχητικά αεροσκάφη. Αυτή τη φορά όμως πέταξε μ΄ένα διθέσιο  Rafale (F-3) της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πέταξε στη δεύτερη θέση, μαζί με τον Γάλλο πιλότο. Η πτήση του αρχηγού με Rafale έγινε στη Δυτική Γαλλία (στο Μοντ ντε Μαρσόν) στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης VOLFA 20. Πέταξε σε σχηματισμό με ένα δεύτερο Rafale με το οποίο εκτέλεσε σενάρια εναέριας μάχης, χαμηλής πλεύσης και προσβολής στόχων εδάφους και επιφανείας.

***

Οι Αμερικανοί και οι πύραυλοι στην Κρήτη

Αν νομίζετε ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται μόνον για τον ναύσταθμο Σούδας και το αεροδρόμιο κάνετε λάθος. Ενδιαφέρονται και για το Πεδίο Βολής Κρήτης και τις προάλλες ήταν εκεί ο διοικητής της 10ης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ταξίαρχος Gregory Brady. Σας πληροφορώ ότι συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή βολών μέσα στον Νοέμβριο, με τη συμμετοχή και άλλων Αμερικανών στρατιωτικών.