Στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου προσκλήθηκε  το απόγευμα της Πέμπτης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  η Ελληνίδα πλέον  πολίτης Χίσλοπ Βικτώρια. Συνοδευόταν από τη Βρετανίδα πρέσβη Κέιτ Σμιθ. Η Πρόεδρος κάλεσε και τρεις Ελληνίδες συγγραφείς από διαφορετικές γενιές, που αντιπροσωπεύουν, η κάθε μια με το ιδιαίτερο ύφος της και τη διακριτή της θεματική, τον δυναμισμό της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Και είχαν πολλά να πουν τόσο η Ρέα Γαλανάκη, όσο και οι Αγγέλα Καστρινάκη και Κάλλια Παπαδάκη.

Εκείνο που είπε στην Χίσλοπ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εντυπωσίασε  ήταν ότι «υπήρξε Ελληνίδα πριν γίνει Ελληνίδα» και το εξήγησε λέγοντας ότι διάλεξε την Κρήτη, ως τόπο δεύτερης κατοικίας της, μαθαίνοντας τη γλώσσα μας, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον τόπο και τους ανθρώπους της. Η Χίσλοπ, είπε, δεν έπαψε να  επαναλαμβάνει πόσο ελεύθερα ανασαίνει στον τόπο μας, πόσο «σπίτι» της το νιώθει, πόσο ευεργετική ήταν για εκείνη η εμβάπτισή της στη γλώσσα, τη μουσική, τη νοοτροπία και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Να σημειώσω ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προχώρησε στην τιμητική της πολιτογράφηση λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας μέσα από το έργο της Χίσλοπ, καθώς και την «ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού».

«Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Ελληνίδα πολίτη την αλλοδαπή ΧΙΣΛΟΠ ΒΙΚΤΟΡΙΑ του ΤΖΟΝ ΕΒΕΡΑΡΝΤ, γεννηθείσα την 8-6-1959 στο Μπρόμλεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει το διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

***

«Είσαι Ελληνίδα από καρδιάς», της είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τη Βικτώρια Χίσλοπ στο Μέγαρο Μαξίμου: «Θέλω να σε ευχαριστήσω και για όλη την στήριξη την οποία παρείχες στην Ελλάδα, μέσα από τα γραπτά σου, μέσα από τα λόγια σου, μέσα από την κινητοποίηση ανθρώπων της τέχνης, της επιστήμης, του πολιτισμού, για να στηρίξουν τα ελληνικά δίκαια, ειδικά σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, αλλά πάνω από όλα για την αγνή σου αγάπη για την Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτυπώνεται σε ό,τι κάνεις και σε ό,τι γράφεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

***

Ανενόχλητα έως την Κύπρο  τέσσερα ελληνικά F-16

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο Αιγαίο; Μετά τις κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης; Ενώ τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν για περισσότερες από 40 ημέρες στη ΝΑ Μεσόγειο, με τον έναν στόλο απέναντι στον άλλον άρχισαν να αποχωρούν και να πλέουν προς τους ναυστάθμους τους, εμφανίστηκαν στον ουρανό του Αιγαίου  δύο θηριώδη αμερικανικά βομβαρδιστικά, Β-52, τα οποία διέσχισαν το Αιγαίο με συνοδεία ελληνικών F-16 και πέταξαν μαζί με τα ελληνικά μαχητικά έως την Κύπρο. Προτού σας περιγράψω πώς για δεύτερη φορά μέσα σ΄ένα μήνα τα ελληνικά F-16 πέταξαν έως την Κύπρο, χωρίς να υπάρξει ούτε  αυτή τη φορά η παραμικρή παρενόχληση, σας ενημερώνω ότι εδώ και δύο ημέρες στο Αιγαίο υπήρχε σχετική ηρεμία. Και εξηγούμαι…

***

Εάν εξαιρέσει κανείς κάποια περάσματα μερικών λεπτών που έκαναν στο FIR Αθηνών τουρκικά αεροσκάφη, το τελευταίο διάστημα, μαθαίνω, δεν υπήρξαν ούτε σημαντικές παραβιάσεις, ούτε εικονικές αερομαχίες (dogfights). Καμία παραβίαση των χωρικών υδάτων δεν σημειώθηκε το τελευταίο 48ωρο και οι επιθετικές- απειλητικές δηλώσεις (εάν εξαιρέσουμε αυτές του Τσαβούσογλου) εναντίον της χώρας μας περιορίστηκαν αισθητώς. Ορισμένοι επιμένουν ότι όλα αυτά συνθέτουν εικόνες για αποκλιμάκωση και προμήνυμα ανακοινώσεων προκειμένου να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές. Ας πάμε όμως πίσω στα αμερικανικά βομβαρδιστικά.

***

Τα B-52 ήλθαν από την Ιταλία, συνοδευόμενα από ιταλικά F-35 αλλά προηγουμένως πέρασαν πάνω από τα Σκόπια, τον εναέριο χώρο του οποίου προστατεύει η Πολεμική μας Αεροπορία. Μόλις εισήλθαν στο FIR Αθηνών τα «παρέλαβε» και τα  συνόδευσε ένα ζευγάρι F-16. Ηταν συνοδεία τους. Πέρασαν από το κεντρικό Αιγαίο, πάνω από την Κάρπαθο και την Ρόδο και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν στην Κύπρο. Εισήλθαν στο FIR Κύπρου και άφησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά νοτιοανατολικά της Κύπρου, όπου εκεί τα παρέλαβε  ένα ζεύγος Eurofighter της RAF που είχε απογειωθεί από τη βρετανική βάση της Επισκοπής (κοντά στη Λεμεσό). Εν συνεχεία τα B-52 έπρεπε να επιστρέψουν. Ενα άλλο ζεύγος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από την 115 Πτέρυγα Μάχης, διέσχισε χωρίς κανένα πρόβλημα όλο τον αεροδιάδρομο προς την Κύπρο, παρέλαβε τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, πέρασαν όλα μαζί πάνω από την Πελοπόννησο και τα άφησε στο FIR Ιταλίας. Είναι η δεύτερη φορά που B-52 πετά μαζί με ελληνικά μαχητικά. Την πρώτη φορά μάλιστα, στη διάρκεια της κρίσης του Oruc Reis, τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ανεπιτυχώς τα ελληνικά μαχητικά συνοδείας.

***

Αλλο ένα τεστ στο Μαξίμου

Η αύξηση των κρουσμάτων έφερε κάποιες εξελίξεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι γνωστή η σχολαστικότητα με την οποία ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τα θέματα  υγιεινής προστασίας. Έτσι όλο το προσωπικό του Μαξίμου (όταν λέω όλο εννοώ όλο περιλαμβανομένων και των υπουργών, συνεργατών, ακόμα και των αστυνομικών) έκανε για άλλη μια φορά τεστ. Πήγε σε διπλανό κτίριο και έκανε το τεστ.  Ολα τα τεστ βγήκαν αρνητικά. Επιπλέον οι πάντες πλέον στο Μαξίμου θα χρησιμοποιούν μάσκα ακόμα και όταν βρίσκονται στα γραφεία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

***

Να σημειώσω σε τεστ θα υποβληθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πριν αναχωρήσει στις 21 Σεπτεμβρίου για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

***

Ο  «τυφώνας»… Λιάκος

Ο τυφώνας «Ιανός» χθες πήρε άλλο όνομα. «Αντώνης Λιάκος», ο γνωστός ιστορικός και πρώην επικεφαλής, επί ΣΥΡΙΖΑ της επιτροπής για τις αλλαγές στην Παιδεία.

Η… φαεινή ιδέα που είχε να υπερασπιστεί τους εμπρηστές της Μόριας, λέγοντας πάνω – κάτω ότι κι αυτός θα έκανε το ίδιο, προκάλεσε… πολιτικό κυκλώνα.

Η ΝΔ ζήτησε τη διαγραφή του από μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τον αποδοκίμασε με οργίλη ανακοίνωση χαρακτηρίζοντάς τον φανατικό, βουλευτές της ΝΔ μίλησαν για «ξέφραγο αμπέλι» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Λιάκος επανήλθε λέγοντας ότι δεν είπε ποτέ ότι θα έκαιγε τη Μόρια κι ότι αναφερόταν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Βεβαίως, ο χαμός είχε γίνει, το θέμα δεν μπορούσε να «μαζευτεί» ενώ δεν ήταν λίγοι και στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εξοργιστεί. Όχι τόσο γι’ αυτά που είπε όσο γιατί κάλυψε την επικαιρότητα κι έδωσε, όπως ισχυρίστηκαν διέξοδο διαφυγής στην κυβέρνηση. Να σημειώσω ότι ο Αντώνης Λιάκος δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί σάλο. Λες και θέλει ο ίδιος να τραβάει τους προβολείς. Κάποτε είχε χαρακτηρίσει «μύθο» την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.

***

Ο αυτόνομος κύριος Χουλιαράκης

Λόγω της πολύ πυκνής επικαιρότητας λησμόνησα να σας ενημερώσω για μία σημαντική επανεμφάνιση, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Ο επανεμφανιζόμενος είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χουλιαράκης. Ο κύριος Χουλιαράκης είχε την τύχη και την ατυχία να είναι επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τύχη διότι αποτελεί σημαντική διάκριση για κάποιον οικονομολόγο να μπορεί να διδάσκει στο Χάρβαρντ, άτυχος διότι λόγω του κορονοϊού δεν έχει τη δυνατότητα να απολαύσει πλήρως αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, η οποία αποτελεί ορόσημο για την καριέρα κάθε ακαδημαϊκού. Παρακολουθώντας την ομιλία Χουλιαράκη στο συνέδριο του Economist αποκόμισα την εντύπωση πως ο ίδιος δεν θέλει να φέρει καμιά πολιτική ιδιότητα και κομματική ταμπέλα αυτή την περίοδο, καθώς αρκέστηκε να τοποθετηθεί μόνο επί των ζητημάτων της οικονομίας ευρωπαϊκής και ελληνικής. Η μόνη αιχμή που άφησε, εάν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, αφορούσε στην ανάγκη να προσεχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο θεωρείται αυτονόητο. Αυτό πάντως που μπορώ να σας πω είναι ότι οι ξένοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στο ίδιο συνέδριο δεν έκρυψαν την εκτίμηση τους για το πρόσωπο του Γιώργου Χουλιαράκη. Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο ίδιος έχει καταφέρει να μην ταυτίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ και έχει διατηρήσει την προσωπική και επιστημονική του αυτονομία.