«Ανοιξαν ταυτόχρονα 27 αεροδρόμια χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παραφωνία», μου εξηγούσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ανοίγματος του τουρισμού στην χώρα μας. Αλλά υπήρχε ακόμα ένας λόγος που ο κ. Χαρδαλιάς εμφανιζόταν χαρούμενος. Ηταν επειδή τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορωνοϊό των τουριστών που έφτασαν στην χώρα μας με το άνοιγμα των συνόρων ήταν ενθαρρυντικά. Μόλις πέντε είναι έως την ώρα (αργά το απόγευμα) που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα κορωνοϊού στα περίπου 2.000 δείγματα από τα 6.000 συνολικά που ελήφθησαν από ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια. Τα τεστ για τους υπολοίπους ταξιδιώτες συνεχίζονται. Στον Προμαχώνα βρέθηκαν δυο κρούσματα, με τον κ. Σύψα να λέει ότι η κατάσταση ελέγχεται και ότι οι τουρίστες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.

***
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, μου εξηγούν. Ολοι, σε όλο τον κόσμο, θέλουν ή θα ήθελαν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, ως έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στον πλανήτη. Την Πέμπτη εμφανίστηκαν και πάλι τουρίστες στο Σύνταγμα. Μαζεύτηκε, σας λέω κόσμος, χωρίς να νοιάζεται για το λιοπύρι, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να παρακολουθήσει την αλλαγή της Φρουράς. Τουρίστες εμφανίστηκαν και στην Πλάκα, στην Ακρόπολη και στην Ρωμαϊκή Αγορά. Η τουριστική μηχανή άρχισε να παίρνει μπρος. Αντε και να ανοίξουν και όλα τα ξενοδοχεία. Γιατί μπορεί να άνοιξαν τα σύνορα, ωστόσο πολλά ξενοδοχεία παραμένουν ακόμα κλειστά…

***
Πάνω στην ώρα, με την άφιξη των πρώτων τουριστών ήρθαν και τα ενθαρρυντικά νέα του Παρατηρητηρίου Covid-19: Στο διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την 7η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου καταγράφηκε περαιτέρω επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Κατά μέσο όρο διαγνώστηκαν 16 κρούσματα ανά ημέρα έναντι 22 την προηγούμενη φορά που είχαν καταγραφεί κρούσματα. Ο δείκτης Rt περιορίστηκε στο 0,2 από 0,5, παρά τον εντοπισμό κάποιων εισαγόμενων κρουσμάτων. Ετσι η ημερήσια διασπορά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,51 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση σαφώς καλύτερη σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα κι αν έχουν διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία (για παράδειγμα στην Αυστρία τα κρούσματα ανέρχονται σε 5,39 ανά εκατομμύριο). Αυτό αντανακλάται και στον μικρό αριθμό θετικών τεστ. Μόλις το 0,5% των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν εντόπισε τον κορωνοϊό, ήτοι διαπιστώθηκε ένα κρούσματα ανά 203 τεστ.

***
Στην Ελλάδα παίρνουν σοβαρά τον κορωνοϊό

Ανάμεσά στους τουρίστες ήταν και ο πατέρας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο 79χρονος Στάνλεϊ κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα παρά την απαγόρευση απευθείας πτήσεων. Ηρθε μέσω Βουλγαρίας και έτσι δεν παραβίασε την απαγόρευση πτήσεων που ισχύει με την Βρετανία. Παράκαμψε ωστόσο την οδηγία του Φόρεϊν Οφις για μη άσκοπα ταξίδια, κάτι που προκάλεσε την οργή ορισμένων βρετανών. Ο Στάνλεϊ όμως στο στόχο του. Πήγε στη βίλα του στο Χόρτο Πηλίου, τη οποία ονομάζει «Ειρήνη» και δήλωσε «Είμαι στο Πήλιο για πολύ σημαντικές δουλειές καθώς προσπαθώ να θωρακίσω την περιουσία μου από τον κορωνοϊό ενόψει της ερχόμενης τουριστικής χρονιάς. Εδώ στην Ελλάδα παίρνουν τα μέτρα πολύ σοβαρά. Με θερμομέτρησαν και μου έκαναν τεστ».

***
Οι εξαγγελίες Σταϊκούρα

Βγήκε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο (και μάλιστα τώρα που τελείωσε η καραντίνα εμφανίστηκε δια ζώσης στο στούντιο) περίπου ως… προπομπός του Πρωθυπουργού. Ναι, καλά το διαβάσατε. Τα είπε όλα αλλά όχι ότι ο ίδιος τα… εξαγγέλλει. Πώς γίνεται θα μου πείτε αυτό; Απλώς είπε για παράδειγμα, ότι έρχεται μείωση προκαταβολής φόρου έως και 100%. Αλλά, πρόσθεσε, την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση. Την Παρασκευή ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για την Οικονομία της Φώφης Γεννηματά. Και βεβαίως αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, τα οικονομικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση. Αυτά δηλαδή που είπε ως σκέψεις ή ώς προτάσεις ο κ. Σταϊκούρας. Ή ακόμα αυτό που είπε ότι θα υπάρξουν αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ή ότι θα υπάρξουν φορολογικής φύσεως συμψηφισμοί. Εκαναν είπε, χρήση περίπου 150.000 επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε ακόμα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και όλα αυτά, όπως σας είπε, την παραμονή της απάντησης του Πρωθυπουργού στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για την Οικονομία.

***
Ε, δεν θα τον κάνουμε και νοματαίο

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά κάθε φορά που κάνει μια ανακοίνωση ή επίθεση στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας το Μέγαρο Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου αποφεύγει να του απαντήσει. Οσες ερωτήσεις ή επιθέσεις κι αν κάνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να απαντήσει. Θα αφήνει τη ΝΔ, δηλαδή το κόμμα να απαντά. Το τελευταίο διάστημα, μόνον μία φορά απάντησε στον κ. Τσίπρα ο κ. Πέτσας όταν ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Παππά στην υπόθεση με τις ηχογραφήσεις με τον Μιωνή. Ηταν τότε που ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσε εάν γνώριζε για την ύπαρξη του παρακράτους: «Δεν θα τους κάνουμε νοματαίους απαντώντας στις επιθέσεις τους», μου εξήγησε κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος μάλιστα είπε ότι αυτή η στρατηγική έναντι του κ. Τσίπρα θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ασχολούμαστε με τη διακυβέρνηση της χώρας και θα κριθούμε από το έργο μας, μου είπε. Οταν τον ρώτησα τι θα γίνει με την ερώτηση του κ. Τσίπρα για τη λίστα των επιχορηγήσεων των ΜΜΕ (για τον κορωνοϊό) μου απάντησε ότι ο Πρωθυπουργός προτίμησε να απαντήσει για την οικονομία στην κυρία Γεννηματά και ότι η λίστα αυτή, εν πάσει περιπτώσει, θα δοθεί στη δημοσιότητα ή την προσεχή Δευτέρα ή την Τρίτη. Απλώς πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι πληρωμές.

***
Παρών στις 13 Ιουλίου

Επισήμως δεν απάντησε, ανεπισήμως όμως τα είπε όλα ή καλύτερα τα … υπονόησε. Ο λόγος για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος χθες υποδέχτηκε μετά από 3 και πλέον μήνες, τους δημοσιογράφους στην αίθουσα του briefing. «Να φύγουμε για Σαββατοκύριακο ή θα γίνει ανασχηματισμός;» τον ρώτησαν στα όρθια όταν ολοκληρώθηκε η ενημέρωση. «Να πάτε, να πάτε αρκεί να είστε εδώ την άλλη Δευτέρα» απάντησε μειδιώντας. Δηλαδή, «ποια Δευτέρα;» επανήλθαν. «Στις 13 Ιουλίου» είπε. Τρίτη ερώτηση: «Κι εσείς θα είστε εδώ ή κάπου αλλού;». «Εδώ, εδώ». Συνεπώς, ανασχηματισμός λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής με… αναντικατάστατο εκπρόσωπο. Προ μερικών εικοσιτετραώρων βέβαια δεν έμπαινε καν σε συζήτηση..

***
Καραμπινάτη είδηση

Αυτό το ευφυολόγημα ακούγεται όλο και συχνότερα στους διαδρόμους της Βουλής: «Είδηση δεν είναι ότι ο τάδε υφυπουργός θα φύγει από το υφυπουργείο του με τον ανασχηματισμό, αλλά είδηση και μάλιστα καραμπινάτη, θα είναι εάν παραμείνει». Για να σας διευκολύνω όλοι οι βουλευτές γνωρίζουν ποιος είναι αυτός ο υφυπουργός. Το θέμα είναι εάν θα αντικατασταθεί ή εάν η θέση του θα παραμείνει κενή; Μάλλον απ΄ότι ακούγεται κενή θα παραμείνει όχι επειδή ο εν λόγω υφυπουργός είναι αναντικατάστατος αλλά επειδή, δεν χρειάζεται πλέον υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο.

***
Η Γιάννα στο Προεδρικό

Για την πορεία οργάνωσης των εκδηλώσεων για το επετειακό έτος 2021 ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην πληθώρα προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί προς την Επιτροπή, από πόλεις, περιοχές και θεσμούς της χώρας, καθώς και από φορείς εκτός Ελλάδας. Παρουσίασε δε τις μεγάλες συμβολικές επετειακές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη χώρα τον Μάρτιο του 2021, πολλές με διεθνή χαρακτήρα. Επίσης υπογράμμισε τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του εθελοντισμού στους εορτασμούς της επετείου. Εν συνεχεία παρουσίασε στην Πρόεδρο το συλλεκτικό μετάλλιο που εκδίδει η Επιτροπή και είναι «προπομπός» του Νομισματικού Προγράμματος. Το μετάλλιο απεικονίζει τον γνωστό πίνακα του Θεόφιλου «Αναγεννηθείσα Ελλάδα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για τη σφαιρική ενημέρωση και υποσχέθηκε τη στήριξή της για την επιτυχία των προσπαθειών της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και γενικότερα των εορτασμών του επετειακού έτους, παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εξέφρασε, επίσης, τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων για ένα επιτυχημένο 2021.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γεώργιος Μυλωνάκης, καθώς και ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής Μάρτον Σίμιτσεκ.

***
Πρεσβεία Tricolore

Το αλίευσα από τα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα από την ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας: «Φέτος», αναφέρει, «για να γιορτάσουμε την 4η Ιουλίου, φωτίζουμε το κτίριο της πρεσβείας που σχεδιάστηκε από τον Walter Gropius,κόκκινο, λευκό και μπλε, τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας». Και η αμερικανική πρεσβεία ευχαριστεί τον φωτογράφο Yiorgis Υerolymatos, τον οποίο χαρακτηρίζει «σπουδαίο φωτογράφο» που αποθανάτισε αυτή την μοναδική στιγμή, όπως αναφέρει. Ετσι πιο τυχεροί είδαν δοκιμαστικά στην Βασ. Σοφίας το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας φωτισμένο με τρία χρώματα ενώ οι υπόλοιποι θα το ξαναδούν την 4η Ιουλίου.

***
Με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στις 4 Ιουλίου, η αμερικανική πρεσβεία αποφάσισε εφέτος να μην παραθέσει την καθιερωμένη μεγάλη δεξίωση στην πρεσβεία λόγω της πανδημίας, αλλά αντ’ αυτού να προσφέρει 400 μερίδες φαγητού για τις δομές της «Αποστολής». Το «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της ΜΚΟ «Αποστολή» επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.