Είναι συγκινητική η ανάρτηση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τις συναντήσεις που είχε στη Θράκη. Ιδού, πώς η ίδια περιγράφει αυτή την εμπειρία της:

«Περιδιάβηκα την παλιά πόλη της Ξάνθης, τη σκεπαστή αγορά της Κομοτηνής, τα δρομάκια, πλημμυρισμένα από φοιτητόκοσμο, γυναίκες με μαντήλες. Βρήκα ξανά με πραγματική συγκίνηση το παρελθόν, συνάντησα όμως και το μέλλον, όπως το υπόσχεται μια κοινωνία δυναμική, που δημιουργεί και ονειρεύεται, διατηρώντας ισορροπίες από δεκαετίες κατακτημένες.

Ωστόσο, τις πιο όμορφες στιγμές τις έζησα πλάι στις γυναίκες που γνώρισα στη Θράκη, εκείνες που με περιέβαλαν με τη θέρμη τους και με γέμισαν σεβασμό για την εφευρετικότητα και την εργατικότητά τους, την ευαισθησία και τη φαντασία τους. Μοιραστήκαμε προβληματισμούς, γελάσαμε μαζί, με εντυπωσίασαν με την αβίαστη φιλικότητά τους, με την απλότητα και την άνεση με την οποία συνυπάρχουν. Συνάντησα στη Γλαύκη τα κορίτσια που ετοιμάζονται με επιμονή κι ελπίδα για τις Πανελλήνιες: τη Σαμπιχά που αγωνίζεται για τα παιδιά των Ρομά, τη Μαίρη που μόλις άνοιξε το εστιατόριό της και αγωνιά για την αυριανή μέρα, τη Νεσλιχάν που στα είκοσι δύο της χρόνια οδηγεί λεωφορείο και θέλει να γίνει εκπαιδεύτρια, τις δασκάλες Ιλκνούρ και Νεβίμ, Μπετιχά και Σουμεγιά, την ψυχολόγο Σερικέ, τη Ζωή, καθηγήτρια πανεπιστημίου, την Έλενα που διοικεί με στιβαρό χέρι ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τις γυναίκες του συνεταιρισμού Γενισέας που κράτησαν τη συνταγή των μανάδων τους και φτιάχνουν από το ζαχαροκάλαμο πετιμέζι, την οινολόγο Μελίνα στους Κίκονες, την Εμμανουέλα στα Θρακικά εκκοκκιστήρια, γυναίκες δυναμικές που οφείλουν στην εκπαίδευση τη χειραφέτησή τους κι ανοίγουν δρόμο για τις επόμενες… Είναι αυτές που δίνουν παραπάνω ώθηση στην παραγωγική ανάπτυξη της Θράκης. Αυτές που την πλουτίζουν σε περιεχόμενο με την τόλμη, τις πρωτοβουλίες, την αφοσίωσή τους. Οι γυναίκες της Θράκης, οι γυναίκες της Ελλάδας».

***

Ο Μητσοτάκης και οι μαθητές του Δημοτικού

Συνέβη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας «Ελλη Αλεξίου» κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού . Την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλούσε με τους μικρούς μαθητές και τους ρωτούσε εάν είχαν βαρεθεί στο σπίτι τους, πετάχτηκε μπροστά του ένας πιτσιρικάς της τετάρτης Δημοτικού και έβγαλε από την τσέπη του (ναι από την τσέπη του) ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό και μ΄αυτό όλοι οι συμμαθητές του απολύμαναν στα χέρια τους: «Χαίρομαι που ξέρετε τους κανόνες», είπε ο Πρωθυπουργός εμφανώς ικανοποιημένος.

***
Οταν ο Κυριάκος συνάντησε τον… Κυριάκο

Μόλις χτύπησε το κουδούνι για επιστροφή στις τάξεις έσπευσε να χαιρετήσει και τους πιο πιτσιρίκους, τους μαθητές της Α Δημοτικού που παρακολουθούσαν σε παραμύθι τον «Μικρό Covid-19». Ενα παραμύθι που τους εξηγεί όλα όσα, στην ηλικία τους πρέπει να γνωρίζουν. Στην έκτη Δημοτικού οι μαθητές εκείνη την ώρα έκαναν μαθηματικά (αριθμητική). Ξαφνικά ένας μαθητής αυτής της τάξης πλησίασε τον Πρωθυπουργό και του είπε: «Εμείς οι δυο έχουμε το ίδιο όνομα, με λένε και μένα Κυριάκο». Ο Πρωθυπουργός γέλασε, είπε «ωραίο όνομα έχουμε» και αμέσως μετά τον ρώτησε «τι ομάδα είσαι;». Μπορεί να είχαν το ίδιο όνομα αλλά δεν υποστήριζαν την ίδια ομάδα.

***
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε πως στο σύνολό τους οι μαθητές είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις συνθήκες υγιεινής και παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντικό, παρόλο που ηλικιακά είναι νωρίς, οι μαθητές να έχουν πλήρη αίσθηση του ρόλου τους στην κοινωνία. Επανέλαβε ότι έχοντας ακούσει τις απόψεις των ειδικών και έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν συντρέχει λόγος δημόσιας υγείας και τοποθετήθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών πρωτίστως για μαθησιακούς λόγους.

***
Ο Τσίπρας αναζητεί τεχνοκράτες

Σε αναζήτηση προσώπων, τεχνοκρατών και όχι κατ΄ανάγκη κομματικών, για τη δημιουργία ενός επιτελικού γραφείου συμβούλων, ικανό να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις βρίσκεται, όπως μαθαίνω ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ηδη, όπως έγραψε ο ΒΗΜΑτοδότης της Κυριακής ανέθεσε την ευθύνη της Οικονομίας στον 49χρονο τοπογράφο- μηχανικό, απόφοιτο του ΕΜΠ Παναγιώτη Κορκολή, ενώ αναζητεί και άλλους συμβούλους ειδικευμένους σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, φορολογικών και τραπεζικών θεμάτων, εργασίας, άμυνας κτλ. Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας θέλει να αναδιοργανώσει το επιτελείο του με νέα άφθαρτα πολιτικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στο επιτελείο του βρίσκεται και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης, που είναι αυτό το διάστημα ίσως ο πιο στενός του σύμβουλος.

***
Ανασχηματισμός της σκιώδους κυβέρνησης

Παράλληλα όλο και πυκνώνουν οι πληροφορίες ή φήμες (πείτε όπως θέλετε) από την Κουμουνδούρου για ανασχηματισμό στην σκιώδη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση πολλών στελεχών του που έχουν αναλάβει μετά τις εκλογές σκιώδη χαρτοφυλάκια. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται ότι θα αντικατασταθούν είναι αυτό του Γ. Κατρούγκαλου, αλλά και του Νίκου Παππά που είναι τομεάρχης Οικονομικών. Ισως ο κ. Τσίπρας να περιμένει πρώτα τον ανασχηματισμό που θα κάνει ο Πρωθυπουργός (όποτε κι αν το αποφασίσει), ώστε να προσαρμόσει στο νέο υπουργικό σχήμα, τους σκιώδεις υπουργούς του.

***
Η περιπέτεια μιας ορκωμοσίας

Ηταν στις 27 Ιουνίου 2014 όταν το Υπουργικό Συμβούλιο της τότε κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά πρότεινε ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον Γιάννη Στουρνάρα (έως πρότινος υπουργό Οικονομικών) για εξαετή θητεία. Ορκίστηκε ενώπιον του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, παρουσία του τότε υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Οταν έληξε η θητεία του κ. Παπούλια και ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος ο κ. Στουρνάρας είχε παραστεί στην ορκωμοσία των υποδιοικητών της Τραπέζης. Τώρα στις 27 Ιουνίου πρόκειται να ορκιστεί (και πάλι) ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Και όλα αυτά βάση του άρθρου 22 του καταστατικού της ΤτΕ. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή υπήρξε μια απορία εάν χρειαζόταν και πάλι να ορκιστεί σε περίπτωση ανανέωσης της θητείας. Ναι, απαιτείται…

***
Ο Αδωνις και η νέα του αποστολή

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει, μαθαίνω μια σημαντική αποστολή να επιτελέσει. Να μειώσει την απαισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών, η οποία μέσα σε 120 ημέρες έχει επιδεινωθεί ραγδαία λόγω του κορωνοϊού. Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ κατέδειξε πως οι Έλληνες καταναλωτές εν μέσω της πανδημίας αναρριχήθηκαν ψηλά στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ. Ενώ τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στη 12η θέση, τον Απρίλιο βρέθηκαν στην πέμπτη θέση και τον Μάιο στη δεύτερη θέση!

***
Οι πλέον απαισιόδοξοι είναι οι καταναλωτές της Σλοβενίας, με -33,1(από -35,6) μονάδες και στην πέμπτη θέση βρίσκονται η Ισπανία και η Κύπρος (-28,8 μονάδες). Τη χαμηλότερη κατάταξη, επομένως και τη λιγότερη απαισιοδοξία, εμφάνισαν η Δανία και η Σουηδία, που όπως φαίνεται επηρεάστηκαν λιγότερο από τις εξελίξεις λόγω πανδημίας. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις – 19,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -18,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Ανοδική τάση εμφάνισαν τον Μάιο 23 χώρες, ενώ παράλληλα καμία δεν παρουσίασε θετικό πρόσημο.

***
Από τα παραπάνω προκύπτει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βρει τρόπους, ώστε να βελτιώσει εκ νέου το κλίμα στην οικονομία και να εμφυσήσει την αισιοδοξία. Και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ευθύνης, ως ο αρμόδιος υπουργός για τους καταναλωτές, το έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Εάν η κατάσταση βελτιωθεί άμεσα ο Άδωνις θα καρπωθεί τα εύσημα, εάν όχι θα χρεωθεί την αποτυχία. Δύσκολη πρόκληση, για τον υπουργό Ανάπτυξης που έχει συνηθίσει στα δύσκολα…

***
Δεν ανοίγουν όλα τα θερινά σινεμά

Την πικρία και απογοήτευσή τους μου εκφράζουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί αιθουσάρχες θερινών κινηματογράφων για τα μέτρα ασφαλείας της κυβέρνησης σε ότι αφορά την λειτουργία των χώρων θερινών προβολών, σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση του COVID-19. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προσφάτως παρουσιάζονται ιδιαιτέρως αυστηρά (μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ) και εξαιτίας τους κάποιοι αιθουσάρχες αποφάσισαν να μην ανοίξουν εφέτος το καλοκαίρι επειδή απλούστατα, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. To Yπουργείο Πολιτισμού πάντως ήταν σαφές: τα μέτρα είναι «ενδεικτικά» και η πρόβλεψη του μέχρι πότε θα ισχύσουν, δύσκολη. Θα εξαρτηθεί τόσο από τα εγχώρια όσο και από τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα. Πολλά θα φανούν πάντως την πρώτη μέρα λειτουργίας των θερινών που ήταν (χθες) δηλαδή η Δευτέρα 1η Ιουνίου.