Το γενναίο ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης από το σοκ της πανδημίας αιφνιδίασε άπασες τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, μηδέ της κυβέρνησης εξαιρουμένης. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έτρεφαν κρυφές ελπίδες αλλά παρέμεναν διστακτικοί και εν πολλοίς καχύποπτοι. Γι’ αυτό και οι υπολογισμοί ήταν μετριοπαθείς. Μιλούσαν για βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ το πολύ και σε καμία περίπτωση δεν ανέμεναν τα 32 δισ. ευρώ της Ούρσουλα. Τώρα, παρά τις όποιες επιφυλάξεις για την οριστικοποίηση του πακέτου και τις διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων, οι υπουργοί δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους και την αναπτέρωση των ελπίδων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «θησαυροφύλακα» Θοδωρή Σκυλακάκη, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος ότι «εκεί που χάναμε τα πάντα, κερδίζουμε τα πάντα». Μάλιστα μιλάει για «παράθυρο ευκαιρίας» και για «τεράστιο πολιτικό όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης. Προαναγγέλλει δε την κατάρτιση, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης των πόρων του πακέτου ανάκαμψης που θα καλύπτει ολόκληρη την πενταετία.

 

Τα παρατράγουδα του ΣΥΡΙΖΑ…

Αλλά αν στην κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχασαν στην κυριολεξία την μπάλα. Οπως πληροφορούμαστε, αρχικώς επικράτησαν τα μίζερα αριστερίστικα αντιευρωπαϊκά στερεότυπα, με αποτέλεσμα το γραφείο Τύπου και τα στελέχη του κόμματος να αντιδρούν αμήχανα και να μεταδίδουν ότι «το μελετάμε ακόμη», ότι υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες», ότι «δεν είναι ώρα πανηγυρισμών» και κάτι τέτοια που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να δηλώνουν τα ελλείμματα κατανόησης των συνθηκών και την υστέρηση γνώσης και ενημέρωσης. Χρειάστηκε να παρέμβουν οι πιο ανοιχτές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο κόμμα της νέας Αριστεράς για να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετηθεί θετικά απέναντι στο ευρωπαϊκό σχήμα ανάκαμψης στην τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης και έτσι «να καθαρίσει την μπουγάδα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από επιφανή στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι αυτό ήταν ένα από τα πολλά επεισόδια της εξελισσόμενης εδώ και μήνες εσωκομματικής διαμάχης, η οποία έχει συγκεκριμένες εκφράσεις. Η πιο δυναμική ίσως συγκροτείται από τον κύκλο των προσώπων που πλαισίωσαν τον Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη φάση της διακυβέρνησής του και σχετίζονται κυρίως με τη διαχείριση της οικονομίας. Ητοι Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Σταθάκης, Χουλιαράκης, Λιάκος, Χαρίτσης και άλλοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την εκσυγχρονιστική φιλοευρωπαϊκή τάση στον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στον ευρύ κύκλο του παλαιοκομματισμού και του αριστερισμού, που παραμένει αγκυλωμένος στη συνδικαλιστική εκδοχή των πραγμάτων, της ακατάσχετης παροχολογίας και του στείρου αντιευρωπαϊσμού και αντιγερμανισμού.

 

…και ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Τσίπρα

Για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας πατάει σε δύο βάρκες, αν και ορισμένες κινήσεις δηλώνουν τη μετατόπιση και την προτίμησή του. Χαρακτηριστική είναι η ανάθεση της ευθύνης του τομέα της Οικονομίας στον 49χρονο τοπογράφο – μηχανικό, απόφοιτο του ΕΜΠ, Παναγιώτη Κορκολή, πρώην γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ μεταξύ 2015-2019. Ο κ. Κορκολής διαδέχθηκε τον Αλέξη Χαρίτση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων όταν εκείνος υπουργοποιήθηκε και υπήρξε στο παρελθόν, προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στενός συνεργάτης του Γιώργου Σταθάκη. Εχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, στο Κτηματολόγιο, στην κατασκευή της Εγνατίας οδού και – το σημαντικότερο – στα χρόνια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων συνδέθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, απ’ όπου πηγάζει και η ευρωπαϊκή κουλτούρα που τον συνοδεύει. Ο κ. Κορκολής λοιπόν είναι ένα ακόμα πρόσωπο που επιβεβαιώνει αν όχι τη στροφή, τουλάχιστον την προσπάθεια  μετεξέλιξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέραν αυτών ωστόσο έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο φιλοευρωπαϊκός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει και αναγνωρίζει τη μέριμνα του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης για την επόμενη μέρα και ιδιαιτέρως τις πρόνοιες που λαμβάνει για τη θωράκιση των εθνικών συστημάτων υγείας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών. Και διαπιστώνει επίσης ότι η ελληνική πολιτική και η Αριστερά εν προκειμένω είναι ελλειμματική απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις της νέας εποχής. Γι’ αυτό και επιμένουν ότι χρειάζονται ουσιαστικές απαντήσεις οι προκλήσεις της νέας εποχής.

 

Η Microsoft, οι εξαγορές και ο Μητσοτάκης

Η αλήθεια είναι επίσης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο εξοικειωμένος με αυτού του τύπου τις προκλήσεις. Αποδίδει εξαιρετική σημασία στις τεχνολογικές εξελίξεις, τις παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά, είναι σε θέση να αντιληφθεί την αξία ενός ψηφιακού άλματος για τη χώρα ή ακόμα τη σημασία των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναπτυχθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής… Εξηγείται λοιπόν και το ενδιαφέρον του και η ικανοποίησή του από το γεγονός ότι, παρά την πανδημία, τρεις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων πολυεθνικών, οι οποίες κατέβαλαν περί τα 70 εκατ. ευρώ είτε για να τις εξαγοράσουν είτε για να τις χρηματοδοτήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωριμία μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ιδρυτές των εταιρειών αυτών αλλά και τους ξένους επενδυτές, στους οποίους τόνισε ότι είναι ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα τεχνολογικοί κολοσσοί να εμπιστεύονται νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από ταλαντούχους ανθρώπους. Η Softomotive εξαγοράστηκε από τη Microsoft. Eίναι ελληνική εταιρεία με έδρα την Αγγλία και δραστηριοποιείται στην αγορά του Robotic Process Automation (RPA). Το RPA είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται για να αυτοματοποιήσει διεργασίες που εκτελεί κάποιος χρήστης ή εργαζόμενος στον υπολογιστή. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Microsoft Τσαρλς Λαμάνα δήλωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA στην Ελλάδα. Η Τhink Silicon από την Πάτρα εξαγοράστηκε από την Applied Material. H Think Silicon δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για κάρτες γραφικών (GPUs) ειδικά για φορητές συσκευές όπου απαιτούνται ισχυρές επιδόσεις αλλά και ενεργειακή αυτονομία. Επίσης, η ελληνική DeepSea Technologies, μια ελληνική startup που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, εξασφάλισε χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από τη λονδρέζικη ETF Partners, σηματοδοτώντας μάλιστα την πρώτη επένδυση του αγγλικού fund Ελλάδα.

Το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που θα αναδείξει μέσω αυτής τις επόμενες ημέρες για την αντικατάσταση του στόλου των παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων με ηλεκτρικά. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κρίσιμη περιβαλλοντολογικά την ηλεκτροκίνηση και όπως πληροφορούμαστε στις 5 Ιουνίου θα αναγγείλει ο ίδιος κίνητρα απόσυρσης και αντικατάστασης των παλαιών ΙΧ. Οσοι θελήσουν να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους ρυπογόνα ΙΧ με ηλεκτρικά νέας τεχνολογίας θα προικοδοτούνται, κατά τις πληροφορίες μας, με 4.500 ευρώ και οι ιδιοκτήτες ταξί με 7.000 ευρώ! Αν λοιπόν προετοιμάζονται τέτοιες κινήσεις στην παρούσα μεταβατική φάση, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθήσει όταν εγκριθεί και επιβεβαιωθεί το ύψος του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και μετατραπεί σε μεγάλο «πολιτικό όπλο», όπως λέει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Η εριστική κυρία υπουργός

Ποιος να το ‘λεγε ότι η ευγενική και καλοσυνάτη τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ θα μετατρεπόταν σε ένα από τα πιο εριστικά κυβερνητικά στελέχη. Η Νίκη Κεραμέως έχει ταλέντο να ανοίγει μέτωπα με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τους γονείς και με την αντιπολίτευση. Παρότι ήταν από τα νέα πρόσωπα στα οποία βασίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δημοσκοπήσεις πατώνει και οι υπόλοιποι υπουργοί τη θεωρούν δύσκολη. Είχε, λένε, δώσει μάχη για να μην κλείσουν τα σχολεία λόγω κορωνοϊού παρά τις εισηγήσεις των ειδικών, και τώρα αγνοεί τις ανησυχίες για διαρροή προσωπικών στοιχείων των μαθητών.

Μόνο το πνεύμα της φαγωμάρας και των κάθε λογής διχασμών του 1821 φαίνεται να επιβιώνει στην επιτροπή η οποία ανέλαβε να διοργανώσει τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δεν χρειάζεται να είναι κανένας μάντης για να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την «Ελλάδα 2021». Το έργο της είναι, προς το παρόν, αόρατο για τον κόσμο. Επιπλέον, η διαχείριση της ιστοσελίδας της, από όπου προβάλλεται η δραστηριότητα της επιτροπής, αποτελεί διαρκώς εστία αρνητικής δημοσιότητας, κυρίως λόγω των αναρτήσεων του καθηγητή και μέλους της Αριστείδη Χατζή, ο οποίος συμμετέχει και στο ΚΕΦΙΜ, το think tank της φιλελεύθερης σκέψης στην Ελλάδα. Κάπου ανάμεσα στα κείμενά του για τη δικτατορία του Καποδίστρια και για την ερωτική ζωή του Καραϊσκάκη, παραιτήθηκε από την «Ελλάδα 2021» η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου (φωτογραφία), καθώς από ό,τι φαίνεται έχασε το νόημα της συμμετοχής της σε αυτή. Μαθαίνω ότι και άλλα μέλη της επιτροπής είναι είτε δυσαρεστημένα είτε αποστασιοποιημένα, οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη της Γιάννας Αγγελοπούλου την ερχόμενη Τετάρτη.