Ηταν αναμενόμενο ότι ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο (που έγινε με τηλεδιάσκεψη) θα αναφερόταν στο Ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης και για το πρόγραμμα ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε «πρόγραμμα φιλόδοξο και ρεαλιστικό». Εκείνο που έκανε εντύπωση στους υπουργούς που τον παρακολουθούσαν από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους είναι πώς θα ξοδευτούν  τα 32 δισ. ευρώ, που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισπράξει η χώρα μας: Τα χρήματα αυτά (όταν εισπραχθούν) θα πάνε, όπως είπε, στην πράσινη ανάπτυξη, στην υγεία, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, στην αγροτική πολιτική, στην κατάρτιση και στον κόσμο της εργασίας. Αυτά είπε με τη σημείωση ότι τα 32 δισ. ευρώ αποτελούν τον απότοκο της εμπιστοσύνης της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι:
***
«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους πέντε ανέμους με την αναμελιά του νεόπλουτου. Αυτή η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να επιδείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού κεφαλαίου για την χώρα μας».
***
Η Πρόεδρος στο Δ΄Σώμα Στρατιού
Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι δηλαδή ο συνταγματικός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία επειδή Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι για πρώτη φορά γυναίκα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου  επισκέφθηκε το Δ΄Σώμα Στρατού, στα πλαίσια της επίσκεψής της στη Θράκη. Βλέποντας από κοντά την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την εκπαίδευση και το άκαμπτο φρόνημα που διακατέχει τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων η Πρόεδρος  εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της και τη βαθιά εμπιστοσύνη στο έργο τους. Μ΄αυτόν τον τρόπο μετέφερε, όπως είπε, τα ειλικρινή συναισθήματα όλων των Ελλήνων.
***
Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις προκλήσεις της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «απρόβλεπτο γείτονα», λέγοντας ότι η Τουρκία αγνοεί διαρκώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ότι συντηρεί μονίμως ένα κλίμα έντασης κι επιθετικότητας. Η Ελλάδα ωστόσο επενδύει, σημείωσε, στην ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής, σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. Αλλά, τόνισε είναι εξίσου αναμφισβήτητο ότι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη.
***
Οταν ο Νίκος Χαρδαλιάς συναντήσει τον Τάκη Ζαχαράτο
Τι νομίζετε ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς  θα άφηνε αναπάντητο το επικό τρολάρισμα που του έκανε ο ηθοποιός Τάκης Ζαχαράτος; Ο οποίος, να σημειώσω, ότι  έβαλε φωτιά στα social media όταν τον υποδύθηκε για τις ανάγκες μιας παράστασης στο θέατρο «Αλσος»; Πρώτον, τον ειδοποίησε (ή τον προειδοποίησε) ότι θα έρθει οπωσδήποτε στην παράσταση και θα τον παρακολουθήσει. Δεύτερον, θα ελέγξει εάν παίζει καλά τον ρόλο όχι μόνον αυτόν του Χαρδαλιά, αλλά και του Σωτήρη Τσιόδρα. Οταν όμως τον συναντήσει στην παράσταση θα τον ελέγξει εάν κρατεί τις… αποστάσεις, εάν όντως αποφεύγει τον συνωστισμό και αν φορά μάσκα. Λέτε, σε περίπτωση παράβασης να του ρίξει κανένα πρόστιμο; Ποιος είπε ότι ο HardNick δεν έχει χιούμορ;
***
Ούτε μια στιγμή χαλάρωσης
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μετά τον συγκλονιστικό αποχαιρετισμό από την τηλεόραση οι κκ. Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, το δίδυμο δηλαδή της ενημέρωσης των 6 είναι και πάλι συνεχώς μαζί. Μετρούν κρούσματα, καταγράφουν τάσεις, συναντώνται με φορείς, παρακολουθούν τον δείκτη ΡΟ και έχουν στρέψει την προσοχή τους στα νησιά και βεβαίως στον τουρισμό: «Η ενημέρωση των 6 ήταν μια συνήθεια, θα μας λείψει, αλλά στην ουσία για μας δεν άλλαξε τίποτα.  Κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε χωρίς όμως να βγαίνουμε στην τηλεόραση. Ούτε μια στιγμή χαλάρωσης», μου είπε ενώ μου επισήμανε ότι το καλοκαίρι έρχεται και το θέμα της αντιπυρικής προστασίας που πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.
***
Ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ
Μαθαίνω ότι η αναβληθείσα λόγω πανδημίας επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον πρόκειται να πραγματοποιηθεί (εκτός απροόπτου) τον Ιούλιο, με όλες τις προβλεπόμενες  τιμές. Αρχικά η επίσκεψη για να συναντήσει τον αμερικανό υπουργό Αμυνας είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Μάιο, πλην όμως ο κορωνοϊός την ανέβαλε. Η επίσκεψη αυτή θεωρείται από πολλούς εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ σημαντική, γιατί πέραν των άλλων θα συζητηθούν και τρόποι ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
***
Εθνικό τυφέκιο

Οπως  με ενημέρωσαν στρατιωτικές πηγές ένα από ένα από τα προγράμματα που τώρα εξετάζονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας  έχει να κάνει με την κατασκευή (και παραγωγή) στην Ελλάδα ενός σύγχρονου τυφεκίου που θα εξοπλίσει για τα επόμενα χρόνια τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ηδη ορισμένες χώρες έδειξαν (μετά από πρόσκληση) ενδιαφέρον για συμπαραγωγή, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία και κλπ. Την ίδια ώρα μπαίνει σε τροχιά ένα άλλο φιλόδοξο  πρόγραμμα για την κατασκευή (και παραγωγή) ενός «εθνικού οχήματος», δηλαδή ενός λαστιχοφόρου τεθωρακισμένου, καθώς και οχήματος μεταφοράς προσωπικού και άλλων τύπων στρατιωτικών οχημάτων. Με τον ίδιο τρόπο  που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα  με το «εθνικό τυφέκιο», θα υλοποιηθεί και με το «εθνικό όχημα».  Αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον για συμπαραγωγή διάφορες χώρες. Τόσο το τυφέκιο όσο και τα οχήματα θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα ενισχύοντας έτσι τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει στρέψει την προσοχή του σ΄ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την κατασκευή (και παραγωγή) ενός ελληνικού drone για την επιτήρηση των συνόρων. Εξελίξεις για αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιαστούν στην ΔΕΘ.