Οπως σας έγραφα την Τετάρτη, ο Ηλίας (ή Λιάκος) Κασιδιάρης τσακώθηκε με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, θύμωσε γιατί δεν του έδινε τα κλειδιά του κόμματος και δεν τον έκανε αρχηγό, τα βρόντηξε και έφυγε. Τώρα ανακοινώνει ότι φτιάχνει δικό του κόμμα, κίνηση (ή κάτι τέτοιο) και αναζητεί, όπως λέει «επιφανή και σοβαρά πρόσωπα» για να το στελεχώσει. Ωστόσο δεν λέει εάν στη νέα του κίνηση θα τον ακολουθήσουν άλλοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που εγκατέλειψαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο, κατηγορώντας τον για οικογενειοκρατία, αλλά και για αδιαφανείς διαδικασίες στην αρχηγία του κόμματος.
***
Θέλω ωστόσο να θυμίσω και τούτα: 1. Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποχώρησε από την Χρυσή Αυγή, επειδή ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες,  την αρχηγία της Οργάνωσης και ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν του την έδωσε. 2. Ηθελε να αλλάξει όνομα η Χρυσή Αυγή ώστε να εμφανιστεί στις εκλογές με νέο όνομα και με νέο αρχηγό κάτι που επίσης δεν δέχτηκε ο Μιχαλολιάκος. 3. Ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανιζόταν στην Βουλή (όταν ήταν βουλευτής) με τη σβάστικα χαραγμένη στο αριστερό του χέρι και με τατουάζ νεκροκεφαλής  στο στήθος. 4. Εκκρεμεί η απόφαση της πολύκροτης δίκης στην οποία κατηγορείται (αυτός και οι «σύντροφοί του στο κόμμα) σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματικές δραστηριότητες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.  Παρ΄όλα αυτά ο ίδιος στη δήλωσή του ισχυρίζεται ότι το κόμμα του θα το στελεχώσουν «έλληνες εγνωσμένου κύρους και αναγνωρισμένης αξίες».
***

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος από την πλευρά του βλέπει ότι το κόμμα του βρίσκεται πλέον υπό διάλυση. Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του είτε ανεξαρτητοποιούνται είτε απομακρύνονται.  Οι τοπικές οργανώσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Μαθαίνω ότι στην απελπισία του να συγκρατήσει οπαδούς επικοινώνησε με τον αρχηγό ενός άλλου εθνικιστικού κόμματος (πιο ακροδεξιού) της Χρυσής Αυγής του Εθνικού Μετώπου και  ζήτησε συνεργασία. Ο αρχηγός του Εθνικού Μετώπου όμως ζήτησε ως προϋπόθεση για συνεργασία να έχει τον έλεγχο της Β Πειραιά (που άφησε ο Λαγός), αλλά ο κ. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε

Το ευχαριστώ της κυβέρνησης προς τους Ελληνες

Μ΄ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους Ελληνες άρχισε την ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στ. Πέτσας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως είπε, «έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού με επιτυχία». Και τούτο έγινε επειδή, όπως είπε, «όλοι μαζί δείξαμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα που ακούσαμε και ακολουθήσαμε τις οδηγίες των ειδικών». Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση λέει ευχαριστώ για όλα όσα έχουν κάνει (και υποστεί) οι Ελληνες και οι Ελληνίδες όλο αυτό το διάστημα. Ευχαρίστησαν τους Ελληνες, όταν πειθάρχησαν στο lockdown, όταν τους περιόρισαν την κυκλοφορία, όταν τους ανάγκασαν να κάνουν Ανάσταση στα μπαλκόνια τους, όταν τους απαγόρευσαν τον οβελία και τους προέτρεψαν να ψήσουν το αρνί στους φούρνους, όταν ακόμα δεν τους επέτρεψαν να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους σε άλλους νομούς ή σε νησιά.
***
Το ωράριο του κ. Τσιόδρα
Ειδικά για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έχω τούτα να σας πω: Ο καθηγητής πηγαίνει στο υπουργείο Υγείας στις 8.30 ακριβώς. Εχει μια σύντομη συνάντηση, στον 2ο όροφο του υπουργείου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια  και εν συνεχεία στις 9.30 αρχίζει τη τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό και με τον Νίκο Χαρδαλιά. Ακολούθως αφού ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ο καθηγητής ανεβαίνει στον 5ο όροφο (όπου βρίσκεται το γραφείο Τύπου του υπουργείου), πίνει ένα ice-tea (τον χειμώνα έπινε καυτό τσάι) και κάθεται επί ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Είναι απίστευτο σε πόσα επιστημονικά περιοδικά είναι συνδρομητής και πόσα καθημερινά απ΄αυτά μελετά με προσοχή. Πολλές φορές συνομιλεί τηλεφωνικώς με επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο και καταγράφει τις πληροφορίες που συλλέγει. Λίγο πριν από την ενημέρωση των 6 συνομιλεί τηλεφωνικώς για άλλη μια φορά με τον Πρωθυπουργό και αμέσως μετά την ενημέρωση πηγαίνει για ξεκούραση το σπίτι του.  Δηλαδή εργάζεται από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα (11 ώρες) και στο μεσοδιάστημα θα επισκεφθεί νοσοκομεία, ΜΕΘ, καταυλισμούς γηροκομεία κτλ. Και κάτι ακόμα: Αρνήθηκε συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Να σκεφτείτε ότι προσφάτως όταν το CNN πήρε συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό, ζήτησε την ίδια ημέρα και από τον κ. Τσιόδρα, οποίος αρνήθηκε ευγενικά.
***
Υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού τα μεγάλα έργα
Με πρωθυπουργική σφραγίδα θα «ξεκολλήσουν» τα μεγάλα έργα υποδομών για να πάρουν μπρος οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς που έχουν πολλαπασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία. Η δουλειά, δηλαδή, θα γίνεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπό το βλέμμα όμως του Πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρχει ανώτατη κυβερνητική στήριξη. Πρόκειται εξάλλου για έργα που με τις νομοθετικές αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση θα προχωρήσουν με fast-track αδειοδοτικές διαδικασίες. Και εξηγούμαι…
***
 Στη χώρα μας, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στις υποδομές επιστρέφουν στην οικονομία 1,8 ευρώ. Πρόκειται, όπως μαθαίνω, για το βρετανικό πρότυπο υλοποίησης έργων εθνικής σημασίας. Στη Βρετανία, η Infrastructure and Projects Authority (IPA), είναι μέρος του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομίας, που προετοιμάζει και επικουρεί την υλοποίηση των έργων. Στην Ελλάδα, όπως μας διαφώτισε η 6η έκθεση της Κομισιόν, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δημιουργείται το Στρατηγικό Πλάνο Έργων Υποδομής και θα συσταθεί ανάλογη δομή υποστήριξης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα διαχρονικά εμπόδια: ανώριμα έργα, δικαστικές και αρχαιολογικές εμπλοκές, προβληματικές διαδικασίες παραγωγής δημοσίων έργων κ.ά.
***
Οι δύσκολες αποστολές του Κικίλια
Μου λένε ότι ο Βασίλης Κικίλιας την περίοδο του κορονοϊού, επισκέφτηκε τα 12 από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς -πλην της Κρήτης-ενώ το ΕΚΑΒ διενήργησε πάνω από 30 ασκήσεις μεταφοράς πιθανών κρουσμάτων. Ο Υπουργός Υγείας σε μια ακόμη δύσκολη αποστολή ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφτεί τις υγειονομικές δομές των νησιών της χώρας, ενώ το ΕΚΑΒ ήδη καταστρώνει ανάλογες ασκήσεις.
***
Οταν ξεχνάς ότι το μικρόφωνο είναι ανοικτό
Δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος βουλευτής την «πατάει» με τα ανοιχτά μικρόφωνα. Στο παρελθόν ακόμα και υπουργοί έχουν ακουστεί να κάνουν σχόλια ή να μιλούν με καθόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για πολιτικούς τους αντιπάλους. Στην περίπτωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ δεν επρόκειτο απλώς για «γκάφα» αλλά για πραγματική οργή ως προς τους χειρισμούς της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Έτσι αυτά που ακούστηκαν να λέει συνομιλώντας στο κινητό της με ανοιχτά τα μικρόφωνα την ώρα της ψηφοφορίας για τον Παπαγγελόπουλο στην Ολομέλεια της Βουλής τα εννοούσε («τα έχει κάνει σκ@τ@. Θα γίνει χαμός. Θα τη σκίσω», ακούστηκε να λέει).
***
Το επιβεβαίωσε η ίδια λέγοντας ότι όντως αναφερόταν στην Κεραμέως για όσα προβλέπονται στην διάταξη που φέρνει με το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει οσονούπω κατακρίνοντάς την ως «παντελώς ανακόλουθη και αναξιόπιστη». Η άλλη πλευρά άρχισε να διαρρέει ότι το ενδιαφέρον της Γιαννακοπούλου έγκειται στο γεγονός ότι έχει παιδί στο Μαράσλειο δημοτικό σχολείο και ότι δεν ήθελε την διασύνδεσή του με το νέο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών γιατί θα χρειάζονται εξετάσεις, ενώ αν παραμείνει Πειραματικό θα υπάρχει κλήρωση, επιχείρημα που για κάποιους μη καχύποπτους συζητείται καθώς είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για τα σχολεία αυτά που η κλήρωση καθίσταται πιο αβέβαιη απ’ ότι οι εξετάσεις εισαγωγής.
***
Όπως και να ‘χει το Μαράσλειο είναι το μοναδικό σχολείο που δεν διασυνδέεται με πειραματικό γυμνάσιο. «Δεν πρόκειται για ένα ρουσφέτι αλλά για την υποβάθμιση του καλύτερου ίσως πειραματικού σχολείου», έλεγε η ίδια σε δημοσιογράφους της Βουλής όταν ξέσπασε ο θόρυβος. Η επίμαχη συνομιλία στο κινητό της ήταν με μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μαρασλείου, ενώ προ μηνών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ η κυρία Κεραμέως είχε διαβεβαιώσει ότι θα άρει αυτή την αδικία για το συγκεκριμένο σχολείο, καθώς θεωρείτο ότι «φωτογραφικά» εξαιρείται το Μαράσλειο πειραματικό από τη διασύνδεσή του με το πειραματικό Γυμνάσιο της Πλάκας, το οποίο τώρα μετατρέπει σε Πρότυπο. Μάλιστα η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ άφηνε υπονοούμενα για «εξυπηρετήσεις» εκ μέρους της υπουργού Παιδείας συγκεκριμένου προσώπου του συγκεκριμένου σχολείου.
***