Το γεγονός ότι στην τετραμερή βαλκανική σύσκεψη κορυφής (που έγινε με τηλεδιάσκεψη) με θέμα την επανεκκίνηση του τουρισμού και τη διευκόλυνση των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων, μετείχαν τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κάτι θέλει να δείξει.  Ο,τι με τη ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα που ενημερώνουν τους Έλληνες πολίτες στις 6 το απόγευμα, ενημέρωσαν- παρουσία του Πρωθυπουργού και υπουργών καθώς και συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη- και τους ηγέτες της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Εδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που θα διευκολύνουν την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών. Ετσι ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες «που μας τιμούν κάθε χρόνο».
***
 Εδώ που τα λέμε πολλά έχουν επενδυθεί στην προσέλκυση τουριστών από τις βαλκανικές χώρες για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Κάθε χρόνο μας τιμούν, όπως παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, θα μας τιμήσουν και εφέτος. Μια ελπίδα για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα έδωσε και η βρετανική Daily Mail, γράφοντας ότι η Ελλάδα  γίνεται η πρώτη χώρα που προσφέρεται να παραιτηθεί του δικαιώματος για 14ήμερη καραντίνα για τους βρετανούς τουρίστες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα χώρες με χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελλάδα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκλειστούν από τους σκληρούς κανόνες που θα επιβληθούν.
***
Μαθαίνω όμως ότι ήδη εξετάζεται η περίπτωση για όσους έρχονται στην Ελλάδα να μην τίθενται σε πολυήμερη καραντίνα αλλά σε σύντομο υγειονομικό έλεγχο κατά την άφιξή τους με παράλληλη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των πρωτοκόλλων.
***
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, ενώ στη συνέχεια οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν τα μέτρα αυτά.  Ολα ωστόσο δείχνουν ότι θα ανοίξουν  τα σύνορα της Ελλάδος για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ ίσως και από τα μέσα Ιουνίου, ενώ θα δοθούν  κίνητρα για την επαναλειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων.
***
Η Πρόεδρος με τους άστεγους
 Δεν θα είναι μια απλή επίσκεψη στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, αυτή που θα πραγματοποιήσει  την Τετάρτη το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εχει σκοπό να συνομιλήσει με τους άστεγους, να ακούσει τα προβλήματά τους, αλλά και τα αιτήματά τους. Ετσι θα βρεθεί μαζί τους στο Κέντρο, στην Πλατεία Βάθης, ένα Κέντρο συνολικής χωρητικότητας 400 ατόμων. Σ΄αυτό μπορούν να λειτουργήσουν τρεις δομές μαζί. Κέντρο ημέρας, υπνωτήριο και ξενώνας.
***
Οι βουλευτές περνούν από τεστ για τον κορωνοϊό
Η Βουλή κάλεσε τους βουλευτές σε μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό. Οχι μόνον τους βουλευτές, αλλά και τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου και τους συνεργάτες των βουλευτών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων δημιουργώντας παράλληλα και μια νέα ιατρική υπηρεσία. Ο έλεγχος είναι προαιρετικός, δηλαδή όποιος θέλει μπορεί να πάει στο ειδικό μέρος που έχει δημιουργηθεί για να του γίνει ο έλεγχος. Μαθαίνω ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ θα πάνε όλοι την Πέμπτη. Μου λένε ακόμα ότι ο έλεγχος γίνεται κυρίως για να εντοπιστεί μήπως και υπάρχει κάποιος ασυμπτωματικός. Από τους βουλευτές ο μόνος που νόσησε με τον κορωνοϊό ήταν ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας
***
Ο Τσάρος και ο Παπαγγελόπουλος
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο περιστύλιο της Βουλής στο περιθώριο της συζήτησης για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο. Οχι δεν πρόκειται να αναφερθώ στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα από το πρωί στη Βουλή για να ακούσει σε μια μισοάδεια (λόγω μέτρων προστασίας) αίθουσα  τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον πρώην υπουργό να ρίχνει τα «καρφιά» του για τον ρόλο του Νίκου Παππά στην υπόθεση Σάμπυ Μιωνή. Θα σας μιλήσω για την τυχαία συνάντηση που είχε ο κ. Παπαγγελόπουλος μ΄έναν δημοσιογράφο…
***
Κάτι τον ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε: «Γελάει καλύτερα όποιος γελάει…» Πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του, ο δημοσιογράφος ξαφνικά τον ερωτά: « Είστε ο Ρασπούτιν;»  Ο κ. Παπαγγελόπουλος βρέθηκε σε αμηχανία, αλλά απάντησε: «Εγώ στη τσαρική Ρωσία ήμουν με τους επαναστάτες, δεν ήμουν με τον Τσάρο» είπε  και απομακρύνθηκε.
***
Συνάντηση με Πλεύρη
 Η άλλη σκηνή που θέλω να σας περιγράψω είναι όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος τελείωσε την ομιλία του (για πολλούς απολογία) συναντήθηκε τυχαίως στους διαδρόμους της Βουλής με τον Αθ. Πλεύρη, ο οποίος είναι ο συντονιστής των βουλευτών της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή και ο πρώην υπουργός στην ομιλία του είχε αναφερθεί επικριτικά πολλές φορές στον βουλευτή της ΝΔ: «Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό απέναντί σου, Δικονομικά μιλάω», του είπε. Ο κ. Πλεύρης χαμογέλασε και απάντησε: «Και από μένα, φυσικά δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό. Και δικονομικά θα σεβαστούμε όλα τα δικαιώματά σου». Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν εξουθενωμένος από την πολύωρη ομιλία του, έκανε μεταβολή και πήγε για τσιγάρο.
***
Μ΄ένα κλικ ΑΦΜ
 Η αρχή με την τηλε-εφορία έγινε. Οπως μου είπε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής  με βιντεοκλήση θα μπορεί κάποιος να παίρνει κλειδάριθμο.  Οπως εξήγησε ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να πάρει κλειδάριθμο μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό μπορεί να κλείσει ραντεβού με κάποιον εκπρόσωπο του οργανισμού στην ψηφιακή πύλη και δείχνοντας την ταυτότητά του, να χορηγείται κλειδάριθμός. Η Ανεξάρτητη Αρχή ετοιμάζει ένα άλλο πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο μπορεί κάποιος μ΄ένα κλικ να λαμβάνει  ΑΦΜ και θα μπορεί ηλεκτρονικώς να προχωρεί στη σύσταση ατομικής επιχείρησης. Αλλά αυτά στο άμεσα μέλλον.
***
Ημέρες του ’80 στην πλατεία Ομονοίας
Η αναβίωση της Ομόνοιας με την τοποθέτηση του νέου σιντριβανιού και την εντυπωσιακή του φωταγώγηση, σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου αλλά και την επαναφορά  ορισμένων  προηγούμενων, όχι όμως πολύ μακρινών, που σας μεταφέρω ευθύς αμέσως. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80,  βουλευτές, υπουργοί,  κομματικοί, ενίοτε και αρχηγοί  κομμάτων, επισκέπτονταν την αποκαλούμενη  «Βουλή της πλατείας», το περίπτερο  δηλαδή που βρίσκεται στην έξοδο προς την Αθηνάς. Δεκάδες περίοικοι, σχολιαστές, περίεργοι, καφενόβιοι, «λαθραναγνώστες» και βεβαίως ανθρώπους της  νομενκλατούρας,  προσέρχονταν  από τα χαράματα για να διαβάσουν και κυρίως για να συγκρίνουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων  καθώς το συγκεκριμένο περίπτερο τις  κρεμούσε και στην πρόσοψη και στην πλάγια πλευρά του.  Η πρωινή «συνεδρίαση» κρατούσε το πολύ έως τις 9 – 9.30  και επαναλαμβανόταν αργά το βράδυ με διαφορετικό ακροατήριο (με τις τότε απογευματινές εφημερίδες), κυρίως εργαζόμενους, ενθουσιώδεις φοιτητές,  μερικούς εξωκοινοβουλευτικούς  που μαζεύονταν από νωρίς στην άλλη πλευρά της πλατείας , προς την Αγ. Κωνσταντίνου, δημοσιογράφους  μετά την εφημερίδα  και κάποιους από την περιφέρεια που ήθελαν να δουν τη νυχτερινή σαγήνη της πόλης.
***
Ένας από τους τότε νέους βουλευτές  που περνούσαν  σχεδόν καθημερινά από  ‘κει ήταν και ο  Παύλος  Μπακογιάννης, που είχε πρωτοεκλεγεί τον Ιούνιο του 1989 στη μονοεδρική της Ευρυτανίας. Το βράδυ της 25ης  Σεπτεμβρίου 1989, γύρω στις 11,  όταν κατεβαίνοντας προς τα γραφεία του Συνασπισμού όπου είχε προγραμματισμένη  συνάντηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Πέτρο Κουναλάκη και μερικούς ακόμη, είδε ζωηρό το «πηγαδάκι» στο περίπτερο της Ομόνοιας και σταμάτησε για λίγο και έπιασε κουβέντα με πολλούς που ήταν ήδη συγκεντρωμένοι.  Το πρωί στις 8, οι τρομοκράτες της  17 Ν κόβουν το νήμα της  ζωής του.   Πρόκειται για αφώτιστη πλευρά που   θυμούνται ελάχιστοι. Σημειώνω, ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο το επιβεβαιώνει στο βιβλίο του για τον  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο διευθυντής του Γιάννης Δημητροκάλης.