Ο κορωνοϊός σε αποδρομή

Ας ξεκινήσω σήμερα με θετικά νέα: Πληροφορίες που έχω συλλέξει από τον ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι τα μαθηματικά μοντέλα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας δείχνουν ότι αυτή την στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην περιφέρεια της Αττικής είναι μόλις 200. Οσοι γνωρίζουν την αξία των αριθμών της πανδημίας θεωρούν ότι αυτό το νέο είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι ο φονικός ιός βρίσκεται σε αποδρομή…

***

Οχι μόνον ο ιός  βρίσκεται σε αποδρομή, αλλά τείνει να εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Οι ειδικοί (λοιμωξιολόγοι και άλλοι επιστήμονες) εκτιμούν ότι εάν τηρηθούν  για λίγες ακόμα ημέρες υποτυπωδώς τα μέτρα και την άλλη εβδομάδα τα κρούσματα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για επιτάχυνση της άρσης των όποιων περιορισμών απομένουν, δηλαδή το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, (εστιατόρια- ταβέρνες), καφενείων, μπαρ κτλ.

***

Το πρωθυπουργικό ευχαριστώ στους λοιμωξιολόγους

Τώρα που ο ιός βρίσκεται σε αποδρομή, που για δεύτερη συνεχή ημέρα δεν σημειώθηκε (όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας) κανένας θάνατος, ο Πρωθυπουργός με τηλεδιάσκεψη ευχαρίστησε τους λοιμωξιολόγους: «Εμπιστεύτηκα εσάς τους ειδικούς και με δικαιώσατε» τους είπε, υπογραμμίζοντάς παράλληλα ότι οι κατευθύνσεις και οι προτάσεις της επιτροπής εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την αλληλουχία των κινήσεων που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, όπως έγινε από την πρώτη στιγμή «ο λόγος θα δίνεται πάντα στους ειδικούς».

***

Οι ανέλεγκτες  δηλώσεις των πολιτικών

Αν νομίζετε πως δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών κάνετε λάθος. Αυτά που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι οι… ανέλεγκτες δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών για το έτος 2018. Δηλαδή δόθηκαν αυτό που λέμε το… «έσχες». Πόσο δήλωσε ο καθένας χωρίς ακόμα να ελεγχθεί η αλήθεια των δηλώσεων και κυρίως χωρίς να ελεγχθεί από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα, Το πόθεν (δηλαδή πώς αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία) θα αργήσει καθ΄ ότι απαιτείται έλεγχος, που όπως με διαβεβαίωσαν έχει ήδη αρχίσει από ορκωτούς λογιστές. Οι οποίοι έχουν αρκετή δουλειά μπροστά τους. Για να ελέγξουν διαφοροποιήσεις από περυσινά πόθεν έσχες, σε εφετινά να ελέγξουν κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλος δύο ΜΚΟ (των οποίων η μία είναι αναμεμειγμένη στο μεταναστευτικό) ή πρώην αρχηγού κόμματος, του Π. Καμμένου που εμφανίζεται να έχει 66 ακίνητα  και τα 47 απ΄ αυτά να είναι με έτος κτήσης 2016.

****

Ο Πάνος και τα περιουσιακά του στοιχεία

Για τη ακρίβεια ο πρώην αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα δηλώνει συνολικά εισοδήματα ύψους 365.672 ευρώ, καταθέσεις 142.549 ευρώ και 62.797 δολάρια , ένα αυτοκίνητο… 6.000 κυβικών, ένα δεύτερο 519 κυβικών από κληρονομιά ένα ταχύπλοο σκάφος 11,7 μέτρων, ενώ η σύζυγός του πέραν των εισοδημάτων και καταθέσεων που δηλώσει, δηλώνει και αυτή μεγάλο κυβισμού αυτοκίνητο. Ωστόσο το ποσό που χρωστά σε δάνεια ο πρώην συγκυβερνήτης της κυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι υψηλό. Ή τέλος οι ορκωτοί λογιστές θα ελέγξουν για ποιο λόγο μια πλειάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι έχουν χρηματίσει και υπουργοί ή υφυπουργοί) έχουν πάρει δάνεια τα οποία όχι μόνον δεν είχαν εξοφλήσει αλλά δεν κατέβαλαν ούτε τους τόκους.

***

Μετοχές στην… Blackrock

Ξέρετε τι άλλο εντυπωσίασε από την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών; Πέραν των καταθέσεων του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη και τον αγορών ακινήτων (συνολικά οκτώ) το 2018; Οι υψηλές καταθέσεις και μετοχές που έχουν οι Σταθάκης  και Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος επίσης δηλώνει μέτοχος στην «Αυγή», αλλά και στην Blackrock. Ισως ο κ. Παπαδημούλης να επένδυσε σε ακίνητα και αυτή τη στιγμή ζημιώνει. Ποιος ξέρει;

***

Ποιος υπουργός πουλάει καλύτερα την πραμάτεια του

Σας το μεταφέρω όπως ακριβώς μου το είπαν: Υπάρχει, τις τελευταίες ημέρες ένας εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο λόγος; Ο «διαγκωνισμός υπουργών και υφυπουργών με δηλώσεις και εξαγγελίες για το ποιος πουλάει καλύτερα την πραμάτεια του». Η αγωνία, βλέπετε, ορισμένων για τον ανασχηματισμό τους ώθησε να κάνουν δηλώσεις εξαγγελίες κτλ ,κάτι που φέρνει εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Υπήρξε το τελευταίο Σαββατοκύριακο πολιτικός που παρουσίασε σε ορισμένα media ολόκληρο σχέδιο για την προστασία ενός κλάδου που υπέστη ζημιές από την υγειονομική κρίση, χωρίς το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ιδέα. Το περίεργο είναι ότι το σχέδιο αυτό το παρουσίασε κοστολογημένο.

***

Η αγωνία του υφυπουργού πριν από τον ανασχηματισμό

Τα σενάρια ανασχηματισμού προς το τέλος Ιουνίου φουντώνουν και προκαλούν εκνευρισμό σε πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Μαθαίνω ότι υφυπουργοί κατά κύριο λόγο που τους προηγούμενους μήνες ήταν σχεδόν… εξαφανισμένοι από τα υπουργεία του, έχουν αρχίσει και δουλεύουν. Πώς; Ανασύρουν παλαιότερες προτάσεις, καταθέτουν σχέδια για επενδυτικά προγράμματα, τρέχουν πρωτοβουλίες που είχαν ξεχαστεί στα συρτάρια τους, επισκέπτονται διαρκώς το Μέγαρο Μαξίμου και βλέπουν τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο φόβος της απώλειας της υπουργικής καρέκλας τους έχει βγάλει από τα γραφεία τους προκειμένου να δείξουν στον πρωθυπουργό ότι και χαρτοφυλάκιο έχουν και «τρέχουν» τα θέματα που τους έχουν ανατεθεί. Ενας μάλιστα υφυπουργός, ο οποίος φοβήθηκε πως μπορεί να είναι στη λίστα με τους υπό αποχώρηση από την κυβέρνηση, έσπευσε να καταθέσει παμπάλαια επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και όταν τον ρώτησαν «που θα βρεις τα λεφτά», απάντησε: «Εχω πρόταση, από τα 750 εκατ. ευρώ που πήρε το κράτος από την πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου». Μόνο που αυτά τα χρήματα τα διεκδικούν κι άλλοι αλλά κανείς δεν μπορεί να τα πάρει. Εχει, με διαβεβαίωσαν αρμοδίως, άλλες ανάγκες η οικονομία τώρα, δεν είναι καιρός για «διευκολύνσεις» υφυπουργών που τρέμουν για τη θέση τους. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες στο Μαξίμου. Εκείνο το… excelάκι που πήγαινε, όπως λέγεται, κάθε βδομάδα στο Μαξίμου έχει πολλά άδεια… κουτάκια. Κουτάκια που δύσκολα θα γεμίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και για να γίνω πιο σαφής κάθε εβδομάδα όλα τα υπουργεία στέλνουν στο Μαξίμου (στον κ. Σκέρτσο συγκεκριμένα) την πρόοδο και τις ενέργειες που έχουν κάνει. Ολα τοποθετημένα σε… κουτάκια. Ορισμένοι όμως έχουν τα περισσότερα από τα κουτάκια τους άδεια.

***

Βουλευτικές επισκέψεις στο Μαξίμου

Μαθαίνω επίσης ότι το τελευταίο διάστημα ορισμένοι βουλευτές έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη για να του αναπτύξει τις προτάσεις του περί υγείας είχε ο βουλευτής . Οικονόμου, ενώ τις προάλλες πέρασε την πύλη του Μαξίμου και η κυρία Ζωή Ράπτη.

***

Πότε μπορεί ένα ποτήρι νερό να σβήσει μια φωτιά

Εκεί ψηλά στον Υμηττό ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που τον ενημέρωσαν για την αντιπυρική προστασία. Να σημειώσω εδώ ότι εφέτος, παρά την υγειονομική κρίση και το lockdown, οι προετοιμασίες για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές άρχισαν πολύ νωρίς: Θέτε ένα παράδειγμα; Ηδη, όπως μου είπε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, έφθασαν στην χώρα μας όχι ένα ούτε δύο αλλά πέντε γιγαντιαία ελικόπτερα Σικόρσκι (Ερικσον), τα οποία όμως δεν θα τα πληρώνουμε. Πώς θα γίνει αυτό;  Δεν τα πληρώνουμε, όπως μου εξήγησαν για να κάθονται. Θα αρχίσουμε να τα πληρώνομε όταν ενεργούν, όταν δηλαδή αρχίσουν τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Ακόμα έχουν ενισχυθεί τα εναέρια μέσα, έχουν αυξηθεί τα φυλάκια κτλ. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης από τον Υμηττό έσπευσε να δώσει και τις κατευθύνσεις για την προστασία του δασικού πλούτου: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι μια φωτιά σβήνει στο πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό, μετά χρειάζεται ένα κουβά, μετά ένα πυροσβεστικό και μετά, από ένα σημείο και μετά μπορεί να μην έχουμε καμία απολύτως δυνατότητα να την ελέγξουμε».

***

Και προειδοποίηση για την πολυκοσμία

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να πήγε στον Υμηττό για την αντιπυρική προστασία, αλλά δεν ξεχνά και τον κορωνοϊό. Ετσι βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση (έτσι την ονόμασε, αλλά πρόκειται περί προειδοποίησης) για αποφυγή του συνωστισμού και συγχρωτισμού. Για να μην αναγκαστούμε, όπως είπε , να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων. Ζήτησε, μάλιστα, συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk