Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, έξι μήνες μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, διαδόχου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη, ο οποίος απεβίωσε τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς έπειτα από μακρά ασθένεια, η Αρχιεπισκοπή προέβη σε αγορά πολυτελούς διαμερίσματος σε μια από τις ακριβότερες περιοχές του Σίδνεϊ προς 6,5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, κοντά δηλαδή στα 3,7 εκατ. ευρώ. Το γεγονός έχει σκανδαλίσει την εκεί ελληνορθόδοξη κοινότητα και εκκλησιαστικούς κύκλους στην Αθήνα. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι «ανώνυμοι κύκλοι» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας θέλησαν να δικαιολογηθούν και απέδωσαν την απόφαση αγοράς του πολυτελούς ακινήτου στον μακαριστό Στυλιανό.

Υπαινίχθηκαν δηλαδή ότι εκείνος, την ώρα που εκμετρούσε ασθενής τις τελευταίες μέρες της ζωής του, έλαβε τη σχετική απόφαση. Εκκλησιαστικοί κύκλοι αντέδρασαν έντονα στη συγκεκριμένη αναφορά, επισημαίνοντας ότι ο μακαριστός Στυλιανός υπήρξε πνευματικός ηγέτης, διακρινόμενος για τη σεμνότητα, τον ασκητικό και λιτό χαρακτήρα του. Διευκρινίζουν δε ότι από 15ετίας είχε αποσυρθεί και κατοικούσε ολομόναχος σε μικρό δωμάτιο της Αρχιεπισκοπής. Εξεγείρονται μάλιστα σημειώνοντας ότι ο μακαριστός Στυλιανός δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί την αγορά ενός τόσο πολυτελούς ακινήτου και γι’ αυτό απαιτούν εξηγήσεις και απαντήσεις από τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Το φορτηγό της κυρίας Πρωτοψάλτη
Το παρασκήνιο στις προηγούμενες μέρες του εγκλεισμού και της εθνικής καραντίνας όπως ήταν φυσικό διογκώθηκε στον μέγιστο βαθμό. Φήμες ανεπιβεβαίωτες και πάμπολλες ψευδοειδήσεις διέτρεξαν τη χώρα. Ορισμένες μάλιστα υπερδιογκώθηκαν και σχεδόν προκάλεσαν μίνι κρίσεις μέσα στην κρίση της πανδημίας. Ολοι έχουν παρακολουθήσει, για παράδειγμα, την εξελισσόμενη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον κόσμο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ο οποίος σχεδόν ξεχάστηκε από την Πολιτεία, παρότι πολυπληθής και χειμαζόμενος από τα χρόνια της προηγούμενης μακράς οικονομικής κρίσης. Η τρικυμία ωστόσο στις σχέσεις κυβέρνησης και καλλιτεχνών ξεκίνησε με εκείνο το πέρασμα της Αλκηστης Πρωτοψάλτη και της μπάντας της πάνω στο φορτηγό του Δήμου Αθηναίων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οταν υψώθηκαν διαμαρτυρίες ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός παραβίασε την καραντίνα βγαίνοντας στον δρόμο να τη χαιρετήσει και άρχισαν να αναζητούν τίνος πρωτοβουλία ήταν το πέρασμα του φορτηγού έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, η δημοφιλής τραγουδίστρια μετέδωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που τηλεφώνησε στον δήμαρχο Αθηναίων. Ωστόσο οι επιτελείς του Μαξίμου διευκρινίζουν τώρα, προς άρση και των όποιων παρεξηγήσεων, ότι η πρωτοβουλία ανήκε αποκλειστικά στον κ. Μπακογιάννη. Εκείνος, επιμένουν, πήρε τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει και να του πει ότι το φορτηγό θα περάσει έξω από το Μαξίμου. Το καταγράφουμε απλώς για την ακρίβεια των γεγονότων, δεν το σχολιάζουμε. Τα όποια σχόλια δικά σας…

Οι μεγάλες αγωνίες του Μητσοτάκη

Στο παρασκήνιο της πολιτικής πάντως πολλά αφανή εξελίσσονται τελευταίως. Ο Πρωθυπουργός παλεύει διάφορα, αγωνιά για την εξέλιξη της πανδημίας, δεν θέλει επ’ ουδενί να υπονομευθεί ό,τι κερδήθηκε με κόπους και θυσίες όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα αγωνιά για τις οικονομικές εξελίξεις, για το μέγεθος της ύφεσης, για τις συνέπειες στον τουρισμό, για την αναμενόμενη διόγκωση της ανεργίας και για την επιδείνωση της θέσης του πλήθους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οπως διαβεβαιώνουν οι επιτελείς του, είναι αφοσιωμένος στο έργο επανεκκίνησης της οικονομίας και δεν συζητεί τίποτε άλλο. Ετσι απορρίπτουν και τα σενάρια των εκλογών, τα θεωρούν εξωπραγματικά και παράλογα στις τρέχουσες συνθήκες. Οπως και εκείνα του ανασχηματισμού, τα θεωρούν πρόωρα και μη συμβατά με τις συνθήκες. Αν και δεν κρύβουν ότι τα πρόσωπα έχουν αξιολογηθεί και υπό το πρίσμα της κινητοποίησής τους στην περίοδο του εγκλεισμού και της καραντίνας. Μετρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες τόσο οι ικανότητες όσο και οι δυνατότητες των υπουργών.

Τα εκλογικά σενάρια Τσίπρα…
Αντιθέτως στην Κουμουνδούρου, στην έδρα του κ. Τσίπρα, η οποία παρεμπιπτόντως ξαναγεμίζει δειλά-δειλά, τα σενάρια των εκλογών είναι άκρως δημοφιλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει ότι ο αντίπαλός του κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις στην πρώτη φάση διαχείρισης της πανδημίας. «Εμείς», δικαιολογείται, «δεν μπορούσαμε να ασκήσουμε πολιτική και αποφύγαμε να το κάνουμε, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων, και πολιτευθήκαμε συναινετικά όπως επιβαλλόταν από τις συνθήκες». Δεν κρύβει δε στις ιδιωτικές συνομιλίες του ότι «είχαμε προειδοποιηθεί εγκαίρως από τους επιστήμονες, ο κ. Μόσιαλος μας είχε ενημερώσει για τους κινδύνους της πανδημίας από τα μέσα Φεβρουαρίου και τηρήσαμε στάση υπεύθυνη». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «δεν χάσαμε απ’ αυτή τη στάση», παρότι αναγνωρίζει ότι ο Μητσοτάκης είδε τη δημοφιλία του να εκτοξεύεται στα ύψη. Ωστόσο εκτιμά ότι «η επόμενη φάση της επανεκκίνησης δεν θα είναι ίδια» και εξηγεί ότι «η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί πολλαπλώς γιατί η ύφεση θα είναι πολύ βαθιά, η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν και η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της πολυπληθείς ομάδες του πληθυσμού επειδή υπήρξε διστακτική στην υιοθέτηση δυναμικών μέτρων διάσωσης της οικονομίας». Στη βάση των παραπάνω διαπιστώσεων εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να καταφύγει σε εκλογές είτε τον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο, γιατί απλά, κατ’ αυτόν, δεν θα μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος της κρίσης.

…και η πολιορκία της Φώφης
Στο ερώτημα που του τίθεται από διάφορες πλευρές τι θα πράξει ο ίδιος, τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει, αποφεύγει να δώσει ευθεία απάντηση, παρά σημειώνει ότι θα έχει σημαντική ευκαιρία να ξανακερδίσει τα μεσοστρώματα που τον εγκατέλειψαν τον περασμένο Ιούλιο, γιατί όπως υπολογίζει θα υποστούν μεγάλες ζημιές από την κρίση και εκείνος θα σπεύσει να τα υποστηρίξει. Κατά τα λοιπά δηλώνει με αυτοπεποίθηση ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, ούτε πρόκειται να τεθεί από κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως δεν κρύβει ότι τα σχέδιά του για ανασύσταση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ενεργά. Πιστεύει δε ότι θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριαστεράς και πως στη μάχη με την κυρία Γεννηματά πιστεύει ότι διατηρεί πλεονέκτημα. Υπάρχει, όπως λέει, ιστορικό προηγούμενο, εκείνο της Ενωσης Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου που σε συνθήκες πόλωσης απορροφήθηκε από το ισχυρότερο ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατ’ αναλογία εκτιμά ότι θα συμβεί το ίδιο με το ΚΙΝΑΛ και δεν κρύβει ότι προσεχώς θα κάνει προτάσεις διακυβέρνησης επί προγραμματικής βάσεως στην κυρία Γεννηματά.

***

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κέρδισε με το ήθος και την επιστημονική του επάρκεια την εκτίμηση όλων των Ελλήνων και όχι μόνο. Η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, έγινε κεντρικό πρόσωπο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εξασφαλίζοντας δημοσιότητα ακόμη και στις πρώτες σελίδες των αυστηρότερων εφημερίδων του δυτικού κόσμου. Και δικαίως, αφού διαχειρίστηκε άψογα την υγειονομική κρίση, έπεισε τους πολίτες για την αναγκαιότητα των μέτρων και κατά κοινή ομολογία συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη του διεθνώς αποκληθέντος «ελληνικού θαύματος». Στο γεγονός δηλαδή ότι μια χώρα με ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, καλύτερα ακόμη και από προηγμένες και οικονομικά ισχυρές χώρες. Οπως ήταν φυσικό κέρδισε και την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του πρότεινε να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καθηγητής ήταν ευθύς και καθαρός. Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε αλλά δεν αποδέχθηκε την πρόταση, δηλώνοντας απλά ότι με την παρέλευση της υγειονομικής κρίσης προτιμά να επιστρέψει στα καθήκοντά του και στο επιστημονικό του εργαστήριο και δεν επιθυμεί εμπλοκή στην πολιτική ζωή της χώρας. Ωστόσο εμείς μπορούμε να συμπληρώσουμε ότι ο κ. Τσιόδρας ανέβασε τον πήχη της πολιτικής και ανέδειξε νέα πρότυπα διαχείρισης και επικοινωνίας.