Σε μια κίνηση ανώτερου συμβολισμού (όπως κυβερνητικοί κύκλοι την ονόμασαν) ο Πρωθυπουργός (φωτογραφία), φορώντας ίσως για πρώτη φορά δημοσίως προστατευτική μάσκα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία» και παρέδωσε ο ίδιος ιατρικά αναλώσιμα (20.000 μάσκες, 5.000 αναπνευστικές μάσκες, 1.000 ποδιές, άλλες 1.000 ποδιές υψηλής προστασίας, 10.000 ποδονάρια, γάντια, σκούφους κ.τ.λ.) σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς, σε αυτούς δηλαδή που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του κορωνοϊού.

Ενημερώθηκε, ρώτησε για την πορεία της υγείας των ασθενών και ευχαρίστησε το προσωπικό εκ μέρους, όπως είπε, όλων των Ελλήνων. Σημείωσε πως δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός.

***

Ο Τσιόδρας και οι δύο που χαμογελούσαν

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη το πρωί της Δευτέρας στους διαδρόμους του υπουργείου Υγείας, λίγο πριν από την καθιερωμένη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου. Δύο πολιτικοί (οι κ.κ. Μπεκίρης και Μυλωνάκης, συντονιστές από το Μαξίμου) κρατώντας ανά χείρας τους χάρτες με τις καμπύλες, όπου η Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες με τον ίδιο πληθυσμό εμφανίζει πολύ λιγότερα θύματα, συζητούσαν γελώντας όταν συναντήθηκαν με τον κ. Τσιόδρα. Μόλις τον είδαν τους κόπηκε το γέλιο. Η σοβαρότητα της κατάστασης, βλέπετε, δεν επέτρεπε γέλια στο υπουργείο. Ωστόσο ο κ. καθηγητής τούς παρότρυνε να συνεχίσουν να χαμογελούν γιατί, όπως τους είπε, σπάνια αυτές τις ώρες βλέπεις έστω και ένα χαμόγελο.

***

Ο Μόσιαλος, ο Τζόνσον και η ανοσία της αγέλης

 Ταχεία ανάρρωση ευχήθηκε στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ο καθηγητής στην LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος. Ο βρετανός πρωθυπουργός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, καθώς τα συμπτώματα του κορωνοϊού (πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή) δεν υποχωρούσαν. Επιπλέον ο κ. Μόσιαλος κάλεσε τον κ. Τζόνσον όταν βγει από το νοσοκομείο να δημοσιοποιήσει τις εισηγήσεις για την «ανεκδιήγητη προσέγγιση της ανοσίας της αγέλης».

***

Οι επιτήδειοι με τις μάσκες από το Μεξικό

Είναι γνωστό ότι δόθηκε και δίνεται μια μεγάλη μάχη για την εξασφάλιση ιατρικών αναλωσίμων στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Μια σκληρή μάχη που διεξάγουν καθημερινώς όλες οι χώρες με ισχυρότατες οικονομίες προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες, μπλούζες, μόνιτορς, αναπνευστήρες και πρώτη ύλη για την παρασκευή ιατροφαρμακευτικού υλικού. Εως τώρα η Ελλάδα λειτούργησε εγκαίρως και εξασφάλισε ικανοποιητικές ποσότητες, τη στιγμή που υπήρξαν χώρες που έδιναν όσο – όσο για τις μάσκες και τα γάντια ή μπλόκαραν προς όφελός τους ποσότητες ιατρικών αναλωσίμων που περνούσαν από το έδαφός τους με άλλον προορισμό.

***

Σήμερα θα σας αποκαλύψω μιαν άγνωστη «προσφορά» που έκαναν στην ελληνική κυβέρνηση επιτήδειοι, η οποία παρ’ ολίγον, να κόστιζε 15 εκατ. ευρώ στους έλληνες φορολογουμένους. Την ώρα λοιπόν που διεξαγόταν η μάχη για την απόκτηση ιατρικών αναλωσίμων από την Κίνα (η οποία είχε και εξακολουθεί να έχει το διεθνές μονοπώλιο για τα αναλώσιμα αυτά), εμφανίστηκε μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ (και με έλληνα εκπρόσωπό της), που προθυμοποιήθηκε – με το αζημίωτο φυσικά – να προμηθεύσει άμεσα (εντός δύο ημερών) στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες από το Μεξικό, σε τιμή ευκαιρίας. Μόνο 15 εκατ. ευρώ!

***

Η ευκαιρία, αναφερόταν στη γραπτή προσφορά, ήταν καλή, τη στιγμή που εκείνη την περίοδο όλες οι χώρες απευθύνονταν στην Κίνα για να αποκτήσουν εφόδια κατά του κορωνοϊού. Ελα όμως που κάτι δεν πήγαινε καλά. Μάσκες από το Μεξικό; Πρώτη φορά άκουγαν κάτι τέτοιο στο υπουργείο Υγείας. Ετσι ειδοποιήθηκε ο έλληνας πρεσβευτής στο Μεξικό να εξετάσει τι είδους μάσκες ήταν αυτές που προσέφερε η εταιρεία αυτή, και μάλιστα με 15 εκατ. ευρώ. Ο πρεσβευτής μας δεν άργησε να απαντήσει ότι οι μάσκες αυτές δεν πληρούσαν τις υγειονομικές προφυλάξεις – «ούτε για καρναβάλια» δεν έκαναν, όπως μου είπε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης, που μετέχει στην επιτροπή για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

***

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας χάνει συνεχώς

 Καθόλου δεν μένει σιωπηλός ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή του τόπου με την υγειονομική κρίση. Κυρίως κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει: «Κινείται άστοχα και άγαρμπα, και αυτό έχει κόστος. Οχι μόνο πολιτικό, αλλά και προσωπικό. Χάνει συνεχώς. Με την πολιτική του δεν πείθει κανέναν, αφού δεν λαμβάνει υπόψη ότι πίσω του έχει μια κακή κυβερνητική θητεία». Κατά τον κ. Λαφαζάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάτι διαφορετικό να πει όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης απ’ ό,τι λέει η κυβέρνηση. Επιπλέον, αναφέρει πως δεν πρότεινε τίποτα το ιδιαίτερο, κάτι το εναλλακτικό, όταν η Γερμανία στράφηκε με την πολιτική της κατά του Νότου και κατά της χώρας μας και τις στραγγαλίζει οικονομικά την ώρα που η Ευρώπη αποσυντίθεται.

***

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επιμένει να λέει ότι μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις αμήχανα, άτολμα, αποσπασματικά και εάν δεν λάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες θωράκισης της οικονομίας. Και δεν θέλει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώνουν την κρίση, κυρίως στις εργασιακές σχέσεις. Το νέο του σύνθημα είναι «Μένουμε όρθιοι» και θεωρεί πλεονέκτημα το δημοσιονομικό μαξιλάρι ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

***

Κομματικά καμιόνια

Τι είναι τούτο πάλι; Ξέρουμε ότι στη χώρα μας τα προνόμια των πολιτικών κομμάτων είναι αναρίθμητα. Πλέον είναι και ευφάνταστα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεπερνούν το όριο της υπερβολής. Πώς θα χαρακτηρίζατε την απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη να χορηγήσει άδειες κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση; Και όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η χορήγηση της άδειας αυτής θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες: με μια απλή αίτηση από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, στην οποία θα περιγράφονται η δραστηριότητα και το μεταφορικό έργο που θα εξυπηρετεί το φορτηγό ιδιωτικής χρήσης. Με τον τρόπο αυτόν τα κόμματα θα γλιτώσουν κόστη μεταφοράς. Θα αποκτήσουν δε και στόλο οχημάτων (μεταφορικής ικανότητας ως 8 τόνους). Ουδείς φαντάζεται τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Γιάνη Βαρουφάκη να οδηγούν το κομματικό καμιόνι;

***

Αυτή η απόφαση με προβλημάτισε. Ετσι ρώτησα τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί χορηγεί στα κόμματα άδειες για… νταλίκες. Στην αρχή δήλωσε άγνοια, αλλά εν συνεχεία μού είπε ότι ήταν μια απόφαση του 1991, την οποία, με τη νέα απόφασή του,  μετέφερε στις περιφέρειες. Οι περιφέρειες δηλαδή θα αποφασίζουν εάν τα κόμματα αποκτήσουν ή όχι άδειες για νταλίκες. Σε όλη αυτή την υπόθεση υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα: Αφού η απόφαση αυτή υπάρχει από το 1991, γιατί τα κόμματα έως τώρα δεν τη χρησιμοποίησαν; Ποιος την εξέδωσε και γιατί; Και – το σημαντικότερο – γιατί ο υφυπουργός τη διατηρεί έστω μέσω των περιφερειαρχών; Τι θέλουν τις νταλίκες τα κόμματα;

***

Ο αντιστράτηγος Φλώρος

 Αριστες εντυπώσεις πληροφορούμαι ότι έχει αφήσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος. Η στάση του στα γεγονότα του Εβρου, αλλά και η συνολικότερη συμπεριφορά του τόσο στο οργανωτικό όσο και στο διοικητικό επίπεδο έχουν εκτιμηθεί δεόντως, και για τον λόγο αυτόν απολαμβάνει πλήρη εμπιστοσύνη. Αυτό δεν συνιστά φυσικά έκπληξη για όσους τον γνωρίζουν, καθώς σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε επιδείξει ανάλογα χαρακτηριστικά.