Στην ανάγκη να παραμένουμε και να προσευχόμαστε στα σπίτια μας, μετατρέποντας τα σε μικρές Εκκλησίες αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε. Καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι στον κοινό εχθρό που λέγεται Κορωνοϊός». Τόνισε επίσης ότι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο.

Όσον αφορά τις κλειστές Εκκλησίες ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός. «Έχουμε πολλά παράπονα από πιστούς και ιερείς. Για τον ιερέα δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, μεγαλύτερος πόνος, από το να αγγίζει το θυσιαστήριο και να μη μπορεί να λειτουργήσει».

Για το θέμα της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποστήριξε ότι η Εκκλησία δεν κάνει έκπτωση. Εξήγησε ότι «η Θεία Λειτουργία χωρίζεται σε δύο κομμάτια σε αυτό της συνάθροισης και σε εκείνο της Θείας Ευχαριστίας. Το θέμα της Θ. Ευχαριστίας για την Εκκλησία δεν έχει έκπτωση. Εκεί που χρειάζεται η οικονομία είναι η συνάθροιση και εκεί ακριβώς συνεννοούμαστε με την Πολιτεία η οποία δεν έχει λόγο για την Θεία Κοινωνία, έχει όμως λόγο για την συνάθροιση, για την προστασία των ανθρώπων. Τουτέστιν αυτό που λέμε και εμείς. Διαφορετικά είναι εγωιστικό να λέμε: “εγώ θα κοινωνήσω, εις βάρος του αδελφού μου που από την συνάθροιση υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί». Ερχόμαστε λοιπόν στην οικονομία. Η Εκκλησία βρίσκει πάντα τον τρόπο να θεραπεύσει, δηλαδή να βοηθήσει τον άνθρωπο. Αυτό γίνεται και τώρα σε συνεργασία με την Πολιτεία. Έχουμε την υποχρέωση να ακούσουμε, να συμμορφωθούμε, να πειθαρχήσουμε».

Τι είπε για το Άγιο Φως

Απαντήσεις έδωσε όμως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και για το Άγιο Φως σημειώνοντας ότι μπορεί φέτος να μην δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να το πάρουν από τους ναούς, όμως «δεν υπάρχει άγιο φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας» και πρόσθεσε ότι παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης.

«Η  ουσία είναι η συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Όλα τα άλλα είναι πρόσθετα. Τα χρειαζόμαστε. Ομορφαίνουν την ζωή μας, αλλά δεν είναι τα πρώτα. Εδώ, λοιπόν κάνουμε μία οικονομία και όχι έναν συμβιβασμό και προσπαθούμε με ότι μέτρο λαμβάνουμε να βοηθήσουμε, ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Το άγιο Φως, άλλωστε, υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει άγιο φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας. Αυτά είναι ήθη που επικράτησαν και τα σεβόμαστε».

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και ευχήθηκε να τους φωτίσει ο Θεός στον αγώνα τους. «Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό αυτού του λαού» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε γνωστό ότι τα μέλη της ΔΙΣ προσέφεραν έναν μισθό τους προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετώπισης Κορωνοϊού για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έθεσαν όλες τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στην διάθεση της Πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.«Για παράδειγμα, κάναμε ένα ωραιότατο κέντρο ηλικιωμένων στο Δήλεσι. Νομίζω το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι στην διάθεση της Πολιτείας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «δόθηκε το σύνθημα σε όλους τους συνεργάτες μας και σε όλες τις Μητροπόλεις ότι είμαστε στην διάθεση του λαού μας, διότι για αυτόν τον λαό ζούμε όλοι».

Έκανε, ακόμη, ειδική αναφορά στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στους επιστήμονες που μελετούν την ασθένεια και κάνουν έρευνες, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο τονίζοντας πως καλούμαστε να τους βάλουμε στην σκέψη και στην προσευχή μας χαρακτηρίζοντάς τους αφανείς ήρωες που δεν πρέπει να τους περιφρονούμε, αλλά να τους τιμούμε και να τους αντιγράφουμε. «Να προσπαθούμε, στο μέτρο των ικανοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας να σταθούμε πλάι-πλάι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι είμαστε μια αλυσίδα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνει ο καθένας ότι θέλει» υπογράμμισε. Kαι σημείωσε ότι «αυτό είναι το σημείο που συναντιόμαστε με την Πολιτεία. Με την κάθε Πολιτεία. Αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε. Καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι στον κοινό εχθρό που λέγεται Κορωνοϊός».