Έκκληση στους πιστούς να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε μικρές εκκλησίες απηύθυνε εκ νέου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, μία μέρα μετά την επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, με την οποία η Ιερά Σύνοδος ζητά να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Η θρησκευτική ηγεσία στη χώρα μας προσπαθεί να προφυλάξει «την ιερότητα της ζωής»,που απειλείται λόγω κορωνοϊού αλλά παράλληλα να διαφυλάξει και την «αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου…».

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος, στο τηλεοπτικό μήνυμά του,  απηύθυνε έκκληση προς τους ευλαβείς πιστούς να παραμείνουν στις οικίες τους και να κάνουν ουσιαστικά τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες.

Ζήτησε από όλους τους πιστούς να προστατεύσουν την ιερότητα και τη συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως τόνισε «η κοινή προσευχή της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας αναφέρεται πάντοτε με ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση σε αυτούς που δεν δύνανται να παραστούν στην Εκκλησία για σοβαρούς λόγους υγείας ή για οποιαδήποτε άλλη εύλογη αιτία».

Ο κ. Ιερώνυμος υπενθύμισε την απόφαση της έκτακτης Συνεδρίασης της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία εξέφρασε ήδη «προληπτικώς την οφειλετική πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινής αγωνίας του δοκιμαζόμενου ευλαβούς ελληνικού λαού από την απρόβλεπτη και επικίνδυνη αόρατη απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού».

Προσευχή στο σπίτι

Υπό το πνεύμα αυτό, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, αποφάσισε να απευθύνει «έκκληση προς τους ευλαβείς πιστούς να αποφύγουν προς καιρόν τον κοινό εκκλησιασμό στους Ιερούς Ναούς και τους προέτρεψε να περιοριστούν στην προσευχή της κατ’ οίκον Εκκλησίας».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους συνεργάτες τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθεί με αγωνία και συγκίνηση τις θυσιαστικές προσπάθειές τους και τους εύχεται από καρδιάς δύναμη και υγεία και στο πλήρωμα της Εκκλησίας κουράγιο».

Για το Πάσχα

Σχετικά με την αναστολή των Ακολουθιών ενόψει της εορτής του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως ο πόνος κληρικών και λαϊκών είναι μεγάλος και παρακαλεί την Πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να υπάρξει διευκόλυνση και στην ψυχική ανάταση των ανθρώπων που είναι τόσο κουρασμένοι και το επιθυμούν.

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, ζήτησαν να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο.

Στις φωνές της λογικής υπάρχουν κι εξαιρέσεις

Στις φωνές της λογικής υπάρχουν όμως κι εξαιρέσεις. Μετά το Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, που άφησε ανοικτές τις πόρτες του μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου, καλώντας τους πιστούς να προσέλθουν στον ναό για τους Χαιρετισμούς, σειρά πήρε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας.

Ειδικότερα, o Μητροπολίτης Νεκτάριος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα έπρεπε να δίνεται ειδική άδεια στους πιστούς να μεταβούν στις εκκλησίες να προσκυνήσουν και να λάβουν την θεία κοινωνία, στο πλαίσιο της ειδικής μετακίνησής τους λόγω των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας παρακίνησε τους πιστούς να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα μετακίνησης δηλώνοντας άλλες δραστηριότητες, όπως τη σωματική άσκηση, προκειμένου να μεταβούν στους ναούς.

Κι αυτό την ώρα που όλοι μας καλούμαστε να είμαστε συνεπείς ως προς την τήρηση των μέτρων για την ατομική και τη συλλογική μας προστασία και την ώρα που η Ιερά Σύνοδος επιδεικνύει στάση ευθύνης έχοντας κλείσει όλες τις εκκλησίες.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Υπεύθυνη στάση, παρατηρείται και από τις θρησκευτικές ηγεσίες άλλων χωρών.

Στην Ιταλία, ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε αμέσως απόφαση να παύσει τις θρησκευτικές τελετές ως μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Μάλιστα για  πρώτη φορά από το 1954, η «προσευχή του Αγγέλου» δεν εκφωνήθηκε από το διάσημο παράθυρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου. Αντιθέτως ο ηγέτης της καθολικής εκκλησίας προσευχήθηκε από την προσωπική του βιβλιοθήκη, ενώ μερικές γιγαντοοθόνες μετέδιδαν τα λόγια του.

Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ έκλεισε για «προληπτικούς λόγους» αμέσως μετά τον εντοπισμό των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού στη Δυτική Όχθη, ενώ οι παλαιστινιακές αρχές απαγόρευσαν στα ξενοδοχεία της περιοχής να υποδέχονται ξένους τουρίστες.

Αυστηρά προληπτικά μέτρα έλαβε και η Σαουδική Αραβία. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει προσωρινά τις επισκέψεις στην Ούμρα, το προσκύνημα στην πόλη της Μέκκας, το οποίο αποτελεί υποχρέωση για κάθε μουσουλμάνο.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξάλλου, εκδόθηκε θρησκευτικός νόμος  που απαγορεύει στους αρρώστους να παρακολουθούν προσευχές και τελετές.

Με περιορισμούς ξεκίνησε και η  ινδουιστική γιορτή Χόλι στην Ινδία. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στους εορτασμούς του φεστιβάλ αυτού, που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης – παρακινώντας τους πιστούς να αποφύγουν φέτος τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Στην Τουρκία τέλος ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για κατ’ οίκον προσευχή, ενώ στις ΗΠΑ οι περισσότερες συναγωγές παραμένουν κλειστές.