Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι σαφέστατα κοινός και αφορά τους πάντες. Η μάχη όμως που δίνεται καθημερινώς για την καταπολέμησή του είναι και αυτή κοινή; Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) κατά την πρώτη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που διεξήχθη μεσούσης της μάχης για τον κορωνοϊό, σε μια άδεια Βουλή. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός, πέρα από πολιτικά συμπλέγματα, όπως είπε, αναρωτήθηκε: «μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό;». Και εξήγησε:

***

Ιδιώτες είναι αυτοί που χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών στις ΜΕΘ. Ιδιώτες είναι αυτοί που έχουν προσφέρει 900 αναπνευστήρες, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, εκατομμύρια μάσκες, τόνους φαρμάκων. Ο καθένας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του και ευχαρίστησε όλους τους φορείς και για τις πρωτοβουλίες τους.

***

Οταν… ψεκάζουν το Κοινοβούλιο

Ηταν η πρώτη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων εν μέσω απειλής κορωνοϊού και το Κοινοβούλιο άλλαξε όψη, άλλαξε και συνήθειες, και έκανε τον αυστηρό κανονισμό πιο χαλαρό.  Πρώτα απ’ όλα, όσοι βουλευτές της ΝΔ προσήλθαν στη Βουλή για να ακούσουν τον Πρωθυπουργό  μόλις έγιναν αντιληπτοί, έλαβαν πάραυτα sms στα κινητά τους που τους καλούσαν να απομακρυνθούν, όχι μόνον από την αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά και από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Τους είπαν να πάνε και να μείνουν σπίτια τους και να παρακολουθήσουν τον Πρωθυπουργό από την… τηλεόραση! Στην αίθουσα της Ολομέλειας θα έμεναν μόνον ο εισηγητής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μερικοί υπουργοί. Συνολικά μέσα στην αίθουσα, περιλαμβανομένων και των αρχηγών κομμάτων, ήταν μόνον 20 άτομα, με τον κ. Τασούλα να χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση, λόγω κορωνοϊού, υποδειγματική.

Δεύτερον, με εντολή του Προέδρου Κώστα Τασούλα, κάθε φορά που ένας πολιτικός αρχηγός (περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού) χρησιμοποιούσε το βήμα της Βουλής, ερχόταν κάποιος και το… ψέκαζε με αντισηπτικό, ώστε ο επόμενος που θα το χρησιμοποιούσε να το έβρισκε… «ασφαλές», όπως το χαρακτήριζε ο κ. Τασούλας. Ο Πρόεδρος της Βουλής όμως δεν φρόντιζε μόνον για την απολύμανση του βήματος της Βουλής, αλλά έπαιρνε και άλλα μέτρα (πρωτόγνωρα για τις κοινοβουλευτικές ομάδες).

***

Γιατί ζητήθηκε από τον Τσακαλώτο να… αραιώσει

Για παράδειγμα, μόλις εντόπισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάθεται κοντά στον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, έκανε και στους δύο παρατήρηση. Τους είπε μάλιστα ότι υπάρχουν άδεια έδρανα στις θέσεις της ΝΔ και δεν είναι καθόλου ντροπή να πάνε να καθίσουν εκεί. Κανείς δεν θα χαρακτήριζε τον κ. Καραθανασόπουλο νεοδημοκράτη επειδή θα καθόταν στα κενά έδρανα της ΝΔ ή τον κ. Τσακαλώτο. Και οι δύο βουλευτές πειθάρχησαν. Δηλαδή απομακρύνθηκε ο ένας από τον άλλον. Μειώθηκε και ο χρόνος ομιλίας των αρχηγών. Κάπου 20 λεπτά ο καθένας. Αλλοι το κράτησαν, άλλοι όμως όχι.

***

Η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων

Εκείνο που έκανε εντύπωση είναι η είδηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός ότι η Βουλή των Ελλήνων έκανε δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία. Την ώρα που ανακοίνωνε αυτό το γεγονός ο Πρωθυπουργός, η κάμερα έκανε ζουμ στον Πρόεδρο της Βουλής που φάνηκε ικανοποιημένος. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η Βουλή, όπως ειπώθηκε στη Διάσκεψη Προέδρων, θα προχωρήσει στον εξοπλισμό και στην ανακατασκευή αυτών των ΜΕΘ. Θα τις παραδώσει δηλαδή στο Σύστημα Υγείας με το κλειδί στο χέρι.

***

Εξαλλος ο Τσίπρας, αλλά χωρίς διαγραφές

Εξαλλος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με τη χυδαία ανάρτηση που έκανε ο Μάκης Μπαλαούρας, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην πρόεδρος Οικονομικών της Βουλής), κάνοντας σέλφι με τον Μανώλη Γλέζο στο ΝΙΜΙΤΣ, όπου νοσηλευόταν. Ο πλέον στενός συνεργάτης τού πρώην Πρωθυπουργού με διαβεβαίωσε ότι ο κ. Τσίπρας είχε εξοργιστεί με την πράξη του Μπαλαούρα, όπως είχε εξοργιστεί και με τη δήλωση άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που είπε όταν θα επιστρέψουμε, θα σας συγυρίσουμε (δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά να μην πέσουμε στο επίπεδό του). Και από το να είναι έξαλλος από θυμό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τι βγαίνει; Εκανε κάποια κίνηση; Κάποια διαγραφή ή κάποια παρατήρηση; Τίποτα απολύτως. Ούτε βεβαίως είναι δικαιολογία ότι στον ΣΥΡΙΖΑ σπανίως διαγράφονται στελέχη του.

***

Η γκάφα ολκής Βελόπουλου

Η επιπολαιότητα, η αλαζονεία, το άγχος της ατάκας έκαναν τον Κυριάκο Βελόπουλο να υποπέσει σε σοβαρή λεκτική γκάφα (τεραστίων διαστάσεων). Και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή. Με το γνωστό του ύφος (που δεν σηκώνει αντιρρήσεις ή μύγα στο σπαθί του), πιάστηκε αυτή τη φορά αδιάβαστος και πέθανε τον Ζακ Ντελόρ. Οταν του υπέδειξαν το λάθος, είπε απλώς «να ζήσει εκατό χρόνια ο άνθρωπος».

***

Ευχαριστίες Χατζηνικολάου

Εξιτήριο από το Αττικόν Νοσοκομείο έλαβε, αφού ανάρρωσε πλήρως από τον ιό Covid-19, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου. Ευχαριστεί τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου οι οποίοι, όπως τονίζει, «εργαζόμενοι νυχθημερόν, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, υπερβαίνουν εαυτούς για τη φροντίδα των ασθενών». Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εύχεται σε όσους έχουν πληγεί από τον αόρατο αυτό εχθρό ταχεία και πλήρη ανάρρωση.

***

Το αβγό και το αρνί

Οι Κεφαλλονίτες λένε το περίφημο «από το αβγό στην όρνιθα κι από το αρνί στο βόδι». Την επτανησιακή αυτή ρήση μού τη θύμισε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με την οποία η κυβέρνηση συνέστησε «παρατηρητήριο» για την παρακολούθηση των αποθεμάτων κρεάτων και αβγών. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε η υποχρέωση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αβγών στην ελληνική επικράτεια να υποβάλλουν ανά τρεις ημέρες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ενημέρωση για τα αποθέματά τους σε κρέας αιγοπροβάτων και αβγά. Προφανώς η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει σχετική προετοιμασία και επαρκείς προμήθειες εν όψει του Πάσχα. Διότι μπορεί να μην πάμε στην Εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και αρνί θα φάμε και αβγά θα τσουγκρίσουμε. Το πρώτο το αντέχουμε (να μην εκκλησιαστούμε), το δεύτερο όχι. Και επειδή τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης είναι κοντά στον λαό, προνοούν για να μην υπάρξουν παρατράγουδα…