Πήγε αυτοπροσώπως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παρέλαβε κάπου 13,5 εκατ. προστατευτικές μάσκες που ήρθαν με ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο cargo (Jumbo Boeing 747) από την Κίνα.

Ηθελε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) με την παρουσία του στο αεροδρόμιο να δηλώσει αφενός ότι ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται και θα είναι μακρύς και αφετέρου να καλέσει και άλλους να προσφέρουν στο ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τις μάσκες και τα ιατρικά αναλώσιμα που παρέλαβε (προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση) καθώς και τις άλλες προσφορές από επώνυμους και ανώνυμους Ελληνες, που εδώ και μέρες γίνονται, τα χαρακτήρισε ως «πολεμοφόδια της ζωής», τα οποία, όπως επισήμανε, εξαντλούνται και γι’ αυτό θα πρέπει συνεχώς να ανανεώνονται.

 ***

 Ο κεντρικός τραπεζίτης στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Το 50% των αποδοχών του για δύο μήνες ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στον ειδικό λογαριασμό για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Είναι αλήθεια ότι ο μισθός του κεντρικού τραπεζίτη, που δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση (θα σας πω πιο κάτω ποιος τον καθορίζει), πάντοτε αποτελούσε ένα μυστήριο. Και μάλιστα σε περιόδους κρίσεως, όπως τώρα, με τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού. Τι ποσό πρόσφερε ο Γιάννης Στουρνάρας στον ειδικό λογαριασμό στη μάχη που διεξάγεται για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού; Εψαξα, ρώτησα (τους… συνεργάτες του) και έμαθα…

***

Ο κ. Στουρνάρας θα συνεισφέρει συνολικά 7.000 ευρώ μέσα σε δύο μήνες. Δηλαδή 3.500 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς ο μηνιαίος μισθός του (καθαρός μετά τις κρατήσεις και τους φόρους) είναι – όπως ο ίδιος λέει – 7.000 ευρώ. «Δεν είναι λίγος;» ρώτησα, «τη στιγμή που άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες (ακόμα και τραπεζίτες συστημικών τραπεζών) αμείβονται περισσότερο;». Ιδού τι εξήγηση δίνουν για τον μισθό του οι πιο στενοί συνεργάτες του: «Ο κ. Στουρνάρας διατήρησε τη μείωση που έκανε στον μισθό του το 2012, στη διάρκεια των μνημονίων, ο προκάτοχός του στην τράπεζα Γ. Προβόπουλος. Από τότε δεν πήρε καμία αύξηση». Και πόση μείωση ήταν αυτή; Ρώτησα: «Κάπου 30%» μου απάντησαν. Αυτά μου είπαν, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω. Το καλύτερο όμως σας το φύλαξα για το τέλος. Ποιος καθορίζει τον μισθό του διοικητή; «Μόνος του μάλλον», μου είπαν, σε συνεννόηση ωστόσο με την ΕΚΤ. Μου ανάφεραν μάλιστα (σας το μεταφέρω έτσι ακριβώς όπως μου το είπαν) ότι «οι μισθοί των κεντρικών τραπεζιτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα και ότι ο κ. Στουρνάρας δεν λαμβάνει μεγάλο μισθό».

 ***

 Οι χρυσές λίρες στο κουτί με σοκολατάκια

 Ισως φανεί παράξενο, αλλά υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που κρύβουν χρήματα στο σπίτι τους, κάτω από τα κρεβάτια τους ή στα ντουλάπια τους, παρά την άρση των capital controls, παρά το γεγονός ότι φύγαμε από τα μνημόνια. Θέλετε ένα παράδειγμα; Την Τρίτη 31 Μαρτίου, ώρα 11 το πρωί, ενώ στις τράπεζες, εν μέσω κορωνοϊού, σχηματίζονταν ουρές, μια κυρία, περίπου 65 ετών, φορώντας μάσκα και γάντια πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδος κατευθείαν στα ταμεία. Από την τσάντα της έβγαλε ένα μεταλλικό κουτί (σαν αυτό που έχει μέσα σοκολατάκια), το ακούμπησε στο ταμείο και είπε στον ταμία: «Εδώ μέσα υπάρχουν 600 χρυσές λίρες, θέλω να τις ξεφορτωθώ να τις πουλήσω». Ο έκπληκτος ταμίας τις μέτρησε και ήταν όντως 600. Εάν υπολογίσει κανείς ότι η αξία της καθεμίας λίρας (όπως με πληροφορήσαν από την τράπεζα) είναι 333 ευρώ, τότε η κυρία έφυγε από την Τράπεζα της Ελλάδος με 190.800 ευρώ, τα οποία προφανώς θα τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι της, αφού τα πάντα είναι κλειστά και δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα.

 ***

 Φεστιβάλ και κορωνοϊός

Ο πολιτισμός είναι μία από τις ελάχιστες διεξόδους από την αδυσώπητη καθημερινότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού. Και στη βάση αυτή θέλω να σας ενημερώσω για ένα θέμα από τον χώρο του πολιτισμού με πολιτικές προεκτάσεις. Σας έχω πει επανειλημμένα πως η Νέα Δημοκρατία δεν διέπεται από κομματικούς ρεβανσισμούς. Σας το επαναλαμβάνω. Και αυτή τη φορά κομίζω και πρόσθετα στοιχεία. Σας πληροφορώ λοιπόν πως ύστερα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία του ΔΣ της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή, στις 9 Μαρτίου 2020, με τριετή θητεία, ο Γιάννης Kαπλάνης. Ποιος είναι ο κ. Καπλάνης; Ενα από τα «χρυσά παιδιά» του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Τι γνωρίζει από πολιτισμό και φεστιβάλ ο κ. Καπλάνης; Δεν μπορώ να σας πω. Αυτό όμως που πληροφορούμαι είναι πως όσα γνώριζε για πατέντες όταν πήγε στον ΟΒΙ, τόσα γνώριζε και όταν έφυγε. Ισως λοιπόν ο πολιτισμός να του ταιριάζει καλύτερα. Αλλωστε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του…

***

Το αντίο του Τσιόδρα στον Γλέζο

Οταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τελείωνε την ενημέρωσή που έκανε, αναφέρθηκε στον Μανώλη Γλέζο: «Θέλω να απευθύνω κι εγώ σήμερα με όλους τους Ελληνες τον χαιρετισμό στον άνθρωπο που ήταν ο πρώτος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, που με το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη έδωσε το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε μια τυχαία συνάντηση που είχε με τον άνθρωπο-σύμβολο της Αντίστασης: «Δεν θα ξεχάσω την ειλικρινή συζήτηση που είχα μαζί του πριν από μερικά χρόνια, σε μια εντελώς τυχαία αλλά ευεργετική για μένα συνάντηση» είπε ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε: «Ας αντιμετωπίσουμε κι εμείς ηρωικά αυτή την πάλη με τον αόρατο εχθρό».