Με μια μικρή καθυστέρηση, έφθασε (με το μαύρο SUV Audi του) στο Mega ο Αλέξης Τσίπρας.

Προηγήθηκαν ένας αστυνομικός σκύλος που μύρισε για λόγους ασφαλείας σχεδόν όλους τους χώρους του καναλιού και βεβαίως προπομπός του ήταν και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μαζί του ήταν και ο διευθυντής του γραφείου τύπου Νίκος Ανδριόπουλος.

Τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο διευθυντής του Mega Σταμάτης Μαλέλης και αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο μακιγιάζ για τα περαιτέρω.  Αλλωστε είχε καθυστερήσει και βιαζόταν.

Καθ΄οδόν προς στο στούντιο συνάντησε ορισμένους εργαζόμενους, τους οποίους άλλους έσπευσε να χαιρετήσει δια χειραψίας και άλλους να τους ασπαστεί: « Δεν φοβάστε τον κορωνοϊό; Οι χειραψίες και τα φιλιά λένε ότι πρέπει να αποφεύγονται», παρατήρησε κάποιος, έτσι για να σπάσει την αμηχανία της στιγμής: «Εάν είναι να έρθει ο κορωνοϊός άς έρθει, τι να κάνουμε», είπε χαμογελώντας και μπήκε στο στούντιο. Στο στούντιο του Mega, του καναλιού που όταν ο κ. Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση και εν συνεχεία στην κυβέρνηση, πολέμησε όσο κανείς άλλος.

Εκεί απάντησε στις ερωτήσεις της παρουσιάστριας του δελτίου Δώρας Αναγνωστοπούλου και του διεθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση: «Εχει περάσει πολύς χρόνος από την προηγούμενη φορά που βρέθηκα στο Mega. Αυτή τη φορά όμως ήρθα σε κανάλι που έχει άδεια», είπε, έτσι για να διασκεδάσει την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο του Mega.

Οπως του είπε μάλιστα ο κ. Καρακούσης το κανάλι είναι ανοικτό και δεν έχει αποκλεισμούς.

***

Ασπίδα της Ευρώπης η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (φωτογραφία) πέταξαν με μεταγωγικό ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Εβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

Μέσα στο θορυβώδες Σινούκ, με τα κόκκινα δίχτυα για καθίσματα, οι ηγέτες της ΕΕ πρόσεξαν από τα λίγα παράθυρα που διαθέτει το ελικόπτερο τη μεθοδευμένη τουρκική πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί οι Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νταβίντ Σασόλι, Μαργαρίτης Σχοινάς και Aντρέι Πλένκοβιτς είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύθηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων. Επισκέφθηκαν το σημείο στο οποίο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι Ευρωπαίοι περπάτησαν μέχρι το φυλάκιο όπου ακούγονταν οι φωνές αλλά κάθισαν αρκετά μέτρα μακριά για ευνόητους λόγους. Χαιρέτησαν τους στρατιώτες. Ο τελευταίος στρατιώτης που χαιρέτησε ο Πρωθυπουργός όταν τον ρώτησε πώς τον λένε απάντησε… «Κυριάκος».

«Δεν πιστεύω να τον έβαλες επίτηδες εκεί» είπε ο Μητσοτάκης στον διοικητή. Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία. Και το σημαντικότερο; Αποδείχθηκε κάτι το αυτονόητο: ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης.

***

Οικονομική χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασαν μέσω των δηλώσεών τους την πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα, με την πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώνει έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 700 εκατ. ευρώ. Διακινητής μεταναστών η Τουρκία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

***

Αντίσταση στον κορωνοϊό

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην Αλεξανδρούπολη και αντάλλαξε δεκάδες χειραψίες με τους κατοίκους. Τη στιγμή που, πρώτον, στην Ευρώπη (και κυρίως στη Γερμανία) υπουργοί δεν ανταλλάσσουν ούτε με τη Μέρκελ χειραψία φοβούμενοι τον κορωνοϊό και, δεύτερον, από το πρωί της Τρίτης είχε κυκλοφορήσει μια fake είδηση ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, μπορεί στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο να κρατούν αποστάσεις από τις χειραψίες και από τα φιλιά (κυρίως από τα λεγόμενα «σταυρωτά»), αλλά η ηγεσία της Ευρώπης που ήρθε στην Αλεξανδρούπολη χαιρέτησε διά χειραψίας τον Πρωθυπουργό και ορισμένοι έδωσαν και τους καθιερωμένους ασπασμούς του καλωσορίσματος.

***

Οι υπερπατριώτες

Μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό των ημερών εμφανίστηκαν και ορισμένοι υπερπατριώτες να ζητούν από τους κατοίκους της περιοχής του Εβρου να πάρουν το ντουφέκι τους και να συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας και του Στρατού. Ανάρτησαν μάλιστα σχετικές φωτογραφίες, στο Δέλτα του Εβρου κρατώντας τα κυνηγητικά τους όπλα, δημιουργώντας έτσι ατμόσφαιρα έντασης. Επικίνδυνα πράγματα, θα μου πείτε. Η διαφύλαξη των συνόρων ήταν και παραμένει δουλειά του Στρατού και της Αστυνομίας και σε αυτήν δεν πρέπει να εμπλακεί το πλήθος.

***

Και κάτι ακόμα. Ολοι αυτοί που έσπευσαν στις Καστανιές κρατώντας ελληνικές σημαίες και τραγουδώντας τον Εθνικό Υμνο καλό θα ήταν προτού αρχίσουν να τον τραγουδούν να μάθουν πρώτα τα λόγια του. Εθνικός Υμνος είναι αυτός, απαιτεί σεβασμό και τιμή. Δεν δικαιολογείται να διαστρέφονται οι στίχοι του Σολωμού από κάτι τύπους που φώναζαν… «χαίρω, ω χαίρω λευτεριά».

***

Η ακρίβεια στο μέτρημα

«Από τις 06.00 το πρωί της Καθαρής Δευτέρας ως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Εβρου, συνολικά σε 5.183 άτομα» αναφέρει άτυπη κυβερνητική ενημέρωση. Απλώς ένα μεγάλο ρισπέκτ σε αυτόν που μετράει τους επίδοξους εισβολείς στα σύνορα με τόσο μεγάλη ακρίβεια σε δύσκολες συνθήκες: «5.183 άτομα» μέτρησε σε ένα 24ωρο!

***

Ανακατατάξεις στο Μαξίμου

Ανακατατάξεις και ανασχεδιασμοί στο Μέγαρο Μαξίμου. O μέχρι πρότινος σύμβουλος στρατηγικής και ευρωπαϊκών θεμάτων του Πρωθυπουργού,  δημοσιογράφος Δημήτρης Μητρόπουλος αντικαθίσταται από τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένη Σουρανή. Παράλληλα ο κ. Μητρόπουλος θα παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ως ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Μαθαίνω ότι μπορεί να του αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες αλλά ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος δεν το θεωρεί υποβάθμιση, αφού, όπως λέγεται από διάφορες πηγές στο Μαξίμου, δεν είναι διπλωμάτης καριέρας και επανήλθε στις ίδιες αρμοδιότητες που είχε επί μία διετία προ των εκλογών, ως πολιτικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο υπάρχει μια μικρολεπτομέρεια. Για ποιον λόγο ο κ. Μητσοτάκης τού αφαίρεσε τώρα τις αρμοδιότητες ευρωπαϊκών θεμάτων; Μήπως επειδή θέλει ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη στο εσωτερικό;

***

New entry στο πρωθυπουργικό επιτελείο

New entry στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ο Θανάσης Μπακόλας. Ο κ. Μπακόλας θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ χαρακτηρίζεται και «άνθρωπος ειδικών αποστολών» τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Πλέον αναλαμβάνει σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ με έδρα τις Βρυξέλλες. Μαθαίνω ότι είχε ενεργό ρόλο στα περισσότερα εκ των τελευταίων ταξιδιών του κ. Μητσοτάκη τους προηγούμενους μήνες, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με αξιωματούχους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προεκλογικά ήταν ο σύνδεσμος του γραφείου Μητσοτάκη με την καμπάνια του Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ διατηρεί σχέσεις και με αρκετούς συνεργάτες ηγετών της ΕΕ.

***

Προσλήψεις δημοσιογράφων και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Και οι προσλήψεις δημοσιογράφων από αρχηγούς κομμάτων συνεχίζεται: Στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με πληροφορούν ότι προσελήφθη ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας. Ο πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις από τη ΝΔ λόγω των τοποθετήσεών του εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη προσελήφθη στο Γραφείο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζω πως όταν ήταν στην ΕΡΤ αποκάλεσε… γερμανοτσολιά τον επικεφαλής του EuroWorking Group.

***

Η άφοβη Λίνα

Η είδηση για την άφιξη κρουαζιεροπλοίου με περισσότερα από 500 άτομα από τη Γένοβα της Ιταλίας προκάλεσε στους εργαζομένους στην Ολυμπία δικαιολογημένη ανησυχία. Για να διασκεδάσει τις ανησυχίες των κατοίκων, κατέφθασε στην Ολυμπία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και ενώ ακούγονταν εισηγήσεις να μη λειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος με τον φόβο πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού από τους προερχόμενους από την Ιταλία τουρίστες, η υπουργός δήλωσε στους υπαλλήλους ότι ο χώρος θα λειτουργήσει κανονικά και η ίδια θα είναι δίπλα τους. Και κάθισε εκεί δίπλα τους για ένα διήμερο.