Καρπούς αρχίζει να αποδίδει η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, βρέθηκε στην Αμερική για σειρά επαφών με εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων η εταιρεία-κολοσσός παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Cinespace Studios.

Μόνιμη εγκατάσταση

Πρόκειται για την εταιρεία με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο στις ΗΠΑ μετά από εκείνα του Λος Αντζελες, η οποία βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και γυρίζει ταινίες κατόπιν της συμφωνίας που είχε κάνει με την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποί της εξέφρασαν στη σημερινή κυβέρνηση το ενδιαφέρον τους για πιο μόνιμη εγκατάσταση, με δικές τους υποδομές και στούντιο, επειδή η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη βιομηχανία του θεάματος με την εναλλαγή φυσικών τοπίων, τα ιστορικά μνημεία, τις τουριστικές υποδομές αλλά και το εκπαιδευμένο προσωπικό σε σειρά ειδικοτήτων. Επιπλέον, η χώρα μας προσφέρει ισχυρά επενδυτικά κίνητρα.

Αν τελικώς υπάρξει συμφωνία, θα πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση, με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο για την Ελλάδα. Η Cinespace Studios, εκτός από τις εγκαταστάσεις που έχει στο Σικάγο, διαθέτει και παράρτημα στο Τορόντο, όπου βρίσκεται το μοναδικό στούντιο στον κόσμο το οποίο φιλοξενεί τις πέντε κύριες ψηφιακές πλατφόρμες κάτω από την ίδια στέγη: NETFLIX, AMAZON, HULU, DISNEY / FOX και APPLE TV.

Στο Αμπου Ντάμπι

Παράλληλα, μετά την έλευση την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα του υπουργού Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan Al Jaber, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας 30 αξιωματούχων οι οποίοι συμμετείχαν στο Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας, ετοιμάζεται ελληνική αποστολή προς το Αμπου Ντάμπι. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και μαζί του θα έχει έλληνες επιχειρηματίες για να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας με συναφείς επιχειρήσεις τόσο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όσο και στο Αμπου Ντάμπι. Η αποστολή αυτή αναμένεται να επισκεφθεί τις δύο αραβικές χώρες προς το τέλος Μαρτίου.

Ανάχωμα στους Τούρκους

Στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν για την ευημερία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ βλέπουν την Ελλάδα ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, μέσω σειράς πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων η Expo 2020, η οποία διοργανώνεται στο Ντουμπάι και η ελληνική παρουσία αναμένεται να είναι σημαντική.

Στη διάρκεια του φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, συζητήθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων, από το εμπόριο ως την άμυνα, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την ενέργεια κ.ά.

Ενδιαφέρον από τα ΗΑΕ

Η πλευρά των ΗΑΕ έδειξε ενδιαφέρον για τέσσερα έργα. Συγκεκριμένα, για το παραθαλάσσιο οικόπεδο στις Γούρνες Ηρακλείου, έκτασης 345.567 τ.μ., μια επένδυση που μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ με την ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Επίσης, για την ΕΑΒ και για τη ΔΕΠΑ. Συζήτησαν ακόμη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για το «Ελ. Βενιζέλος», μέσω συνεργασίας με κάποια από τις εταιρείες που συμμετέχουν ήδη στον διαγωνισμό, ο οποίος έχει κλείσει, και την αύξηση της συμμετοχής τους στo μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Το κυριότερο, τη δημιουργία ενός sovereign fund με ελληνική συμμετοχή και πολλαπλάσια δική τους, για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αν προχωρήσουν τα σχέδια αυτά, θα πρόκειται για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το θέμα του χρέους

Η ανάπτυξη φιλοεπενδυτικού κλίματος στη χώρα μας και ακόμη περισσότερο η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων ως αναπτυξιακού εργαλείου θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης και στο ζήτημα του χρέους. Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, στη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027, τις οποίες δεν έκρυψε λέγοντας ότι «κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους, οπότε δεν κατέστη συμφωνία». Πρόκειται για τις ίδιες χώρες που επέβαλαν το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο των μνημονίων στην Ελλάδα, το οποίο οδήγησε σε συρρίκνωση του ΑΕΠ και αύξηση του χρέους. Με εντολή του κ. Μητσοτάκη, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζει αυτές τις ημέρες την ελληνική εκδοχή της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup μετά το τέλος της πέμπτης αξιολόγησης, στα μέσα Μαρτίου.

Η πορεία των ομολόγων

Η ελληνική Debt Sustainability Analysis (DSA) θα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους που θέτουν οι θεσμοί στις δικές τους αναλύσεις, αλλά ταυτόχρονα και τα νεότερα στοιχεία από τη θεαματική πορεία των ομολόγων στις αγορές και τις τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης για τον ρυθμό ανάπτυξης. Τα νέα δεδομένα συνηγορούν ότι για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια όχι μόνο έχουν σταθεροποιηθεί οι δαπάνες για τόκους αλλά μειώνονται όσο προχωρούν οι νέες εκδόσεις τίτλων του Δημοσίου με αισθητά χαμηλότερο κόστος. Θα είναι ένα αυστηρά τεχνοκρατικό κείμενο, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, με πολιτική στόχευση: να είναι ατού στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου. Οπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τρία κανάλια: Ο μηχανισμός μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από τη μια χρονιά στην άλλη να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2019 και να ισχύσει και για τις επόμενες χρονιές. Να αλλάξει η χρήση των ANFA’s και SMP’s. Να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για το Μεταναστευτικό και παράλληλα να μην υπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Εφόσον αποδώσει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, τότε από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα ισχύουν οι δεσμεύσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι άξονες του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου

Τη Δευτέρα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, επικεφαλής 15μελούς επιστημονικής ομάδας, παρουσίασε τους άξονες του Νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. Πρόκειται για τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, ώστε να επιτύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο.
Tο Αναπτυξιακό Σχέδιο θα αναλύσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης και βάσει αυτής θα χαράξει την πορεία για την ανάπτυξή της, μέσω συγκεκριμένων στόχων, εφικτών και μετρήσιμων, οι οποίοι θα συμβάλουν στην αξιολόγηση των αναπτυξιακών πολιτικών (π.χ. αύξηση των εξαγωγών κατά 15% ετησίως για τα επόμενα 5 έτη). Επίσης, θα καθοριστούν οι πηγές και ο τρόπος χρηματοδότησης των δράσεων του Σχεδίου Ανάπτυξης, ενώ προτείνεται να οριστεί ένας φορέας συντονισμού και επίβλεψης όλου του Αναπτυξιακού Σχεδίου ώστε να υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θα έχουν τεθεί. Τον Μάιο αναμένεται μεγαλύτερη εξειδίκευση του σχεδίου, η τελική εκδοχή του οποίου θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.