Πυρετός επικρατεί τελευταίως στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου. Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού αρχίζουν πια να νιώθουν την πίεση του χρόνου. Πέρασαν ήδη επτά μήνες από τις νικηφόρες εκλογές του περασμένου Ιουλίου και άπαντες συνειδητοποιούν και μαζί αποδέχονται ότι η περίοδος χάριτος έληξε. Οι κυβερνώντες αναγνωρίζουν πλέον ότι αναμετρούνται ευθέως με τα προβλήματα του τόπου και έχουν προφανώς ανάγκη από καθαρά και ευκρινή αποτελέσματα. Στη βάση των παραπάνω επιταχύνεται η αξιολόγηση υπουργείων, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, των πάντων. Οπως μεταδίδεται από τα ενδότερα του Μαξίμου, ο πρώτος ανασχηματισμός προετοιμάζεται συστηματικά και οργανωμένα και θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη του προσεχούς Μαρτίου.

Ο πυρήνας της κυβέρνησης κατά τα φαινόμενα δεν απειλείται, ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές και μετακινήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θεωρούν αμετακίνητο το δίδυμο Σταϊκούρα Σκυλακάκη. Η επίδοση του οικονομικού επιτελείου θεωρείται ξεχωριστή. Η ταχεία υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δανεισμού σε επίπεδα μικρότερα του 1% επιβραβεύει, αν μη τι άλλο, τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Παρά ταύτα, προβληματίζουν οι επιδόσεις των δύο υφυπουργών του οικονομικού επιτελείου που εποπτεύουν τις τράπεζες και τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Οπότε ενδεχόμενες αλλαγές στις προαναφερόμενες ζώνες δεν θα αποτελέσουν έκπληξη.

Από εκεί και πέρα, μεγάλη συζήτηση φαίνεται πως γίνεται ενδοκυβερνητικά για τα αλληλοσυμπληρούμενα στην παρούσα φάση υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, όπου έχει καταγραφεί έλλειμμα συνεννόησης και συναντίληψης. Η μεταναστευτική πολιτική επίσης εξελίσσεται σε αγκάθι για την κυβέρνηση, όπως και προβληματίζει εντόνως η μεγάλη εξάρτηση των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών παραγόντων από τις τοπικές κοινωνίες. Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται φοβικά και δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες. Ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει πλέον στην ευρωπαϊκή εμπλοκή και βοήθεια, καθώς και στις προδιαγραφόμενες γερμανοτουρκικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, τις μόνες ίσως ικανές να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές. Ο Πρωθυπουργός πάντως ελπίζει ότι προϊόντος του χρόνου και υπό την επίδραση πλήθους διεθνών παραγόντων και συνθηκών, διπλωματικών και άλλων, θα επέλθει κάποιου τύπου ισορροπία στο ανατολικό μέτωπο της χώρας. Και έτσι θα ελευθερωθεί προκειμένου να συνεχίσει το έργο του και να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας.

Η μεγάλη πόρτα της ΔΕΗ

Οσοι παρακολουθούν από κοντά την πρωθυπουργική δραστηριότητα και κίνηση γνωρίζουν ότι έχει επενδύσει τα περισσότερα στην οικονομία και ιδιαιτέρως στο αναπτυξιακό της σκέλος. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει κάμποσες πόρτες σε μεγάλες ξένες επενδύσεις. Γι’ αυτό και εκθειάζει τον Αδ. Γεωργιάδη και προσφέρει κάλυψη στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος χειρίζεται τον κρίσιμο για τις επενδύσεις ενεργειακό τομέα. Στα δύο αυτά υπουργεία, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος. Η περίπτωση της ΔΕΗ και της συνδεδεμένης ΔΕΠΑ απασχολεί εντόνως τον Πρωθυπουργό. Θεωρεί τις δύο εταιρείες κομβικής σημασίας για την προσέλκυση ισχυρών διεθνών επιχειρηματικών ομίλων και κεφαλαίων. Το ενδιαφέρον της ιταλικής ΕΝΕL θεωρείται δεδομένο για τη ΔΕΗ, ενώ για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρονται όμιλοι από όλον τον κόσμο. Μέχρι και πορτογαλικά σχήματα έχουν εμφανιστεί. Ταυτόχρονα αποδίδεται μεγάλη σημασία στην κινητοποίηση των Γερμανών, το ενδιαφέρον των οποίων για την Ελλάδα θα πάρει μορφή συγκεκριμένη στη σύνοδο του Βερολίνου στις αρχές Μαρτίου. Επίσης ο Πρωθυπουργός αποδίδει εξαιρετική σημασία στις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και τους ελκύει η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί ο ρόλος του διδύμου της νεοσύστατης Οικονομικής Διπλωματίας, των κ.κ. Κώστα Φραγκογιάννη και του συμπατριώτη του Γρηγόρη Δημητριάδη – είναι Καβαλιώτες και οι δύο -, οι οποίοι επιδεικνύουν μοναδική κινητικότητα. Η χώρα μας εμφανίζεται για πρώτη φορά οργανωμένη και καλά προετοιμασμένη σε οικονομικού ενδιαφέροντος διεθνείς συναντήσεις, προκαλεί θετική εντύπωση και μαζί ενδιαφέρον. Αν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός επαφών και συναντήσεων με Αραβες, Κινέζους, Γερμανούς, Γιαπωνέζους και Αμερικανούς, σίγουρα θα αποδώσει καρπούς. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει από πρώτο χέρι την προσπάθεια της Οικονομικής Διπλωματίας και γι’ αυτό οι υπεύθυνοι αναμένουν να διευκολύνει την προσπάθειά τους προωθώντας στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που ενσωματώνει το προσωπικό του υπουργείου Ανάπτυξης σε εκείνο του υπουργείου Εξωτερικών.

Πίσω στα παλιά Δεξιάς και Αριστεράς

Το δυστύχημα είναι πάντως ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να παρακολουθήσει το αναγεννητικό κύμα εξωστρέφειας. Μένει προσκολλημένο στα παλιά, στα προβλεπτά και συνήθη. Την Παρασκευή εξελίχθηκε προ ημερησίας συζήτηση για τα εργασιακά, η οποία θύμιζε παλαιές εποχές και απεδείχθη εν τέλει βάση για την εμπέδωση των ιστορικών διαφορών που καταδιώκουν τη Δεξιά και την Αριστερά. Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε μια ευκαιρία να διαδηλώσει τον δεσμό του με τους φτωχούς και και ο Μητσοτάκης να διακηρύξει τους δεσμούς του με την ελεύθερη αγορά. Ωστόσο η εξέλιξη και οι ανάγκες της χώρας απαιτούν υπέρβαση των κλασικών διαφορών και κινητοποίηση των πάντων προς μια κοινή πορεία ανόρθωσης. Το δυστύχημα είναι ότι από τέτοιες συνήθεις διενέξεις προσφέρεται έδαφος για την εμφάνιση των πάσης φύσεως λαϊκιστών. Ο Γ. Βαρουφάκης βρήκε χώρο να υπενθυμίσει ότι ηχογραφούσε τους ξένους στις συνεδριάσεις του Εurogroup και ο Κ. Βελόπουλος να αναδείξει το μένος του κατά των εγκλωβισμένων φτωχοδιαβόλων που προσπαθούν να επιβιώσουν στην πατρίδα μας. Εχει φθάσει ωστόσο ο καιρός για κάποιου τύπου αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα. Ο καιρός των μονοσήμαντων προσεγγίσεων έχει παρέλθει.

Οι «εξυγιαντές»

Και οι διοικήσεις των τραπεζών επίσης αντιμετωπίζουν πολιτικά διλήμματα τούτο τον καιρό. Καλούνται να αποφασίσουν αν θα εγκαλέσουν δικά τους πρόσωπα, επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις για παλαιές υποθέσεις χρηματοδοτήσεων που ερεύνησε ή ερευνά η Δικαιοσύνη. Οι περισσότεροι των τραπεζιτών θεωρούν ότι οι καιροί και οι συνθήκες δεν προσφέρονται για άλλες δικαστικές περιπέτειες. Τώρα είναι καιρός για ρίσκο και δυναμικές αποφάσεις, που δεν πρέπει να υπονομευτούν από αγώνες άγονους. Ωστόσο, στους κόλπους των τραπεζών ενυπάρχουν και οι λεγόμενοι «αλεξιπτωτιστές εξυγιαντές», οι οποiοι επιμένουν να καθίσουν στο σκαμνί οι όποιοι υπεύθυνοι, παραγνωρίζοντας την ιστορική ρήση του Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος σημείωσε σε ανύποπτο χρόνο, μετά τη μεγάλη κρίση του 1929, ότι «των χρεοκοπιών ακολουθούν ατέρμονοι και αναποτελεσματικοί δικαστικοί αγώνες που δεν οδηγούν πουθενά, γιατί απλούστατα τα λεφτά έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα».

Και μια και πιάσαμε τις τράπεζες, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τους έξω, από τη Φρανκφούρτη συγκεκριμένα, για νέα πρόσωπα. Ητοι για ανάδειξη νέων τραπεζικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα, από τις εμπορικές τράπεζες μέχρι το ΤΧΣ και την κεντρική τράπεζα. Τώρα, τι θα κάνει η κυβέρνηση είναι ένα θέμα. Ορισμένοι θα ήθελαν πιθανώς, αλλά οι καιροί δεν γνωρίζουμε αν το επιτρέπουν. Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει πάντως ότι έχει λάβει υπόσχεση από τον Πρωθυπουργό για δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ιδωμεν…

Το ξέπλυμα του Πάνου

Τέτοιο ξέπλυμα, με στέγνωμα και σιδέρωμα μαζί, δεν έχει ξαναγίνει. Μιλάμε για την πρώτη μετά την εκλογική κατάρρευση του περασμένου Ιουλίου τηλεοπτική εμφάνιση του αρχηγού των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου. Τι καλός, τι χρυσός και αγαθός προπάντων, έτοιμος για νέα θαύματα. Αψεγάδιαστος παραδόθηκε ο Πάνος στο ευρύ κοινό έπειτα από μερικούς μήνες «αγρανάπαυσης» και λήθης. Εχει ωστόσο και η μπουγάδα τα όριά της. Και ας γνωρίζουν βεβαίως οι «καθαριστές» ότι δεν είναι όλοι αμνήμονες…

***

Και οι Ελληνίδες βρίσκονται πλέον στα κόκπιτ μαχητικών αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους. Γυναίκα υποσμηναγός είναι συγκυβερνήτης στα Φάντομ, στην 338 Μοίρα Διώξεως Βομβαρδισμού, ενώ μία άλλη είναι εκπαιδευόμενη στα Μιράζ-2000. Αλλά δεν είναι οι μοναδικές. Για παράδειγμα, η Μαρίνα Κωνσταντίνου από την Πάτρα, που ήταν η πρώτη γυναίκα αρχισμηνίας-ιπταμένη στην ιστορία της Σχολής Ικάρων που έγινε αρχηγός, αποφοιτά στο τέλος της χρονιάς. Προσφάτως άρχισε τις πτήσεις. Βρίσκεται στην Καλαμάτα, στην 361 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος και εκπαιδεύται στα Τ-6. Είναι κόρη της παιδιάτρου Ασπασίας Μούτου και του καθηγητή νευροχειρουργικής Δημήτρη Κωνσταντίνου που έχασε τη ζωή του στις κορυφές των Ανδεων (μια τραγωδία που είχε συγκλονίσει την κοινωνία της Πάτρας): «Μικρή σκεφτόμουν να γίνω γιατρός διότι ήταν οι γονείς μου, αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία. Αγαπώ πολύ τα αεροπλάνα» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της.