Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Δομή Προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.

Το ΚΥΤ Βαθέος «φιλοξενεί» 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες όταν η χωρητικότητα του Κέντρου δεν ξεπερνά τα 650 άτομα. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα δεν εστιάζονται μόνο από τους ίδιους τους πρόσφυγες που βιώνουν καθημερινά μία κατάσταση που καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους.

Αντιδρούν και οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα στις 4 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία δημαρχείου, μία συγκέντρωση που στηρίζει και ο δήμαροχς Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

Ο ίδιος μιλώντας στα «ΝΕΑ» υπογράμμισε ότι είναι ευτύχημα που δεν υπήρξαν νεκροί στις πρόσφατες συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ανά πάσα στιγμή, μία «σπίθα» μπορεί να φουντώσει εκ νέου την ένταση που υποβόσκει.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι πρόσφυγες οι οποίοι μετά τα τελευταία επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν και τραυματισμοί πολλοί φοβούνται να επιστρέψουν στις παραγκουπόλεις της Σάμου.

Μεταφέρονται 700 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα στο ΚΥΤ της Σάμου θα μεταφέρει σήμερα από το νησί 700 αιτούντες άσυλο προς το λιμάνι του Πειραιά και από εκεί θα μετακινηθούν σε δομές που βρίσκονται διάσπαρτες στην ενδοχώρα.

Προφανώς και η μετακίνηση 700 προσφύγων από τους συνολικά 7.000 που ζουν υπό συνθήκες ασφυξίας στο ΚΥΤ δεν λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να ακολουθήσει και άλλα κύματα προσφύγων προς δομές της ενδοχώρας ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να είναι ανθρώπινες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, άλλα 300 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από το νησί έως το τέλος της εβδομάδας.

Εικόνες ντροπής

Για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο, με φόντο και τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν πρόσφατα  στο ΚΥΤ του νησιού μεταξύ Αφγανών και Σύρων μεταναστών, είχε μιλήσει στο One Channel  ο Νίκος Στεφανής, μέλος του Δ.Σ Επιμελητηρίου Σάμου .

Είχε αναφέρει  πως το κέντρο μεταναστών βρίσκεται στις παρυφές της πόλης και χωρίζεται μόνο από ένα δρόμο. ενώ αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στο νησί, ο ίδιος υπογράμμισε πως πρόκειται για σκηνές, στις οποίες δεν είναι συνηθισμένη η τοπική κοινωνία της Σάμου.

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι οι χειρότερες που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη » υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής.

Προβληματισμός από τις νέες αφίξεις

Την ώρα πάντως που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφορήσει  τις Δομές προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, νέα «κύματα προσφύγων» έρχονται στα νησιά από τα τουρκικά παράλια καθιστώντας την κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη.

Κλειστές οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης

Σήμερα, όπως έχει γίνει γνωστό, κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης ενώ οι Δημοτικοί Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και η Υπηρεσία Αποκομιδής Απορριμμάτων θα λειτουργήσουν κανονικά.