Γιατί πανηγυρίζουν στην Τουρκία με την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στη πρωθυπουργία της Βρετανίας; Τι σχέση μπορεί να έχει η καρικατούρα του από χθες -και επίσημα- κατοικεί στο νούμερο δέκα του Ντάουνιγκ Στριτ με έναν λαό αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά;

Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για «απόγονο των Οθωμανών». Σύμφωνα λοιπόν με τα τουρκικά ΜΜΕ ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και φανατικός υποστηρικτής του Brexit είναι ο δισέγγονος του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Αλί Κεμάλ. Ένα γεγονός που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για πολλούς Τούρκους.

Παρά τις κάποιες υποτιμητικές παρατηρήσεις του για τη Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν και οι δηλώσεις του 2016 σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία θα έπρεπε να προβάλει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τουρκικά μέσα αποκαλούν τρυφερά τον Τζόνσον «Μπόρις ο Τούρκος».

Ο Μπόρις Τζόνσον και η καταγωγή από την Τουρκία

«Ο απόγονος των Οθωμανών γίνεται πρωθυπουργός», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu. «Για την Αγγλία, ένας πρωθυπουργός με ρίζες στο Τσάνκιρι», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην επαρχία από την οποία κατάγεται ο Αλί Κεμάλ στην κεντρική Τουρκία.

Όπως και ο Τζόνσον, ο προπάππος του ήταν δημοσιογράφος που μπήκε στην κυβέρνηση, μία κίνηση που αποδείχθηκε δυσοίωνη. Στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Αλί Κεμάλ συνελήφθη και λιντσαρίστηκε από εθνικιστές που επεδίωκαν την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον μέσω του Twitter και προέβλεψε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα βελτιωθούν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον συνεχάρη επίσης ανεβάζοντας βίντεο όπου εμφανίζονται Τούρκοι δημοσιογράφοι να ρωτούν τον Μπόρις Τζόνσον για τις ρίζες του στο Τσάνκιρι, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα το 2016.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Demiroren» μετέδωσε δήλωση κατοίκου του χωριού Κάλφατ του Τσάνκιρι, ο οποίος είπε ότι είναι τιμή που κάποιος από το χωριό τους έγινε πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο Τζόνσον οφείλει την ξανθή και ατίθαση κόμη του στους Τούρκους προγόνους του.

«Τους προγόνους του τους αποκαλούν »ξανθιά παιδιά». Από εκεί έχει κληρονομήσει τα μαλλιά του», είπε ο Μουσταφά Μπαλ.