Ένας έφηβος που κινδύνευε να καταδικαστεί σε θάνατο επειδή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των σιιτών της Σαουδικής Αραβίας όταν ήταν παιδί δεν θα εκτελεστεί, όμως θα παραμείνει στη φυλακή.

Ο Μουρτάτζα Κουρέιρις, που ήταν 13 ετών όταν συνελήφθη το 2014, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, ποινή που περιλαμβάνει και τον χρόνο που έχει ήδη μείνει προφυλακισμένος. Μπορεί να ζητήσει αναστολή της ποινής του αφού εκτίσει συνολικά 8 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι είναι δυνατόν να αποφυλακιστεί το 2022.

Οι σαουδαραβικές αρχές κατηγορούσαν τον 13χρονο ότι κατασκεύασε και εκτόξευσε βόμβες μολότοφ σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και ενός φαρμακείου, στο οποίος χρησιμοποίησε και όπλα, αφού τον είχε στρατολογήσει ένας «τρομοκρατικός» πυρήνας.

Η Σαουδική Αραβία δέχεται σφοδρή κριτική από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον περασμένο Οκτώβριο. Τον Απρίλιο το βασίλειο εκτέλεσε 37 άνδρες, στην πλειονότητά τους σιίτες. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ένας νέος που είχε συλληφθεί όταν ήταν 16 ετών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η οργάνωση αυτή, με ανάρτησή της στο Twitter δήλωσε «ανακουφισμένη» για την απόφαση να μην καταδικαστεί σε θάνατο ο Μουρτάτζα Κουρέιρις.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ