Το ενδεχόμενο να αναλάβει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στο σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Belene», φαίνεται πως εξετάζει η Βόρεια Μακεδονία, μετά την πρόσκληση της Βουλγαρίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στο εν λόγω έργο.

Εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, φαίνεται πως έχει εκδηλωθεί αρχικά ενδιαφέρον και τώρα γίνονται λεπτομερείς αναλύσεις.

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερωθούν για τη στάση που θα υιοθετήσει και θα ακολουθήσει η χώρα, όπως και για τα σχετικά βήματα που ενδέχεται να αναλάβει, δήλωσε ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στα Σκόπια, Marko Bislimovski.

Ειδικοί αναλυτές στη Βόρεια Μακεδονία και τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υποστηρίζουν την πρόταση και εκτιμούν πως η χώρα θα πρέπει να λάβει μέρος στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής «Belene».

Τα αποθέματα άνθρακα

Τα αποθέματα άνθρακα της Βόρειας Μακεδονίας είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια χάρη στην λειτουργία του Θερμοηλεκτρικό Σταθμό «Bitolya», υποστηρίζει ο Marko Bislimovski.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο άνθρακας αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι υποχρεωμένη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της να προσφεύγει σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τον λόγο αυτόν, όπως καταλήγει, είναι προς το συμφέρον της χώρας και απολύτως λογικό η Βόρεια Μακεδονία να επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια και συγκεκριμένα στο σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Belene» δυναμικότητας 500 MW.

Πηγή: ibna.gr