Φωτιά στο ήδη εύφλεκτο τοπίο της Μέσης Ανατολής βάζει η χθεσινή επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν. Οι εκρήξεις, που πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν από τορπίλες, εκδηλώθηκαν με διαφορά μισής ώρας στα δύο τάνκερ τα οποία εκκενώθηκαν άμεσα, με μόνο έναν μικρό τραυματισμό. Το περιστατικό γίνεται μόλις ένα μήνα ύστερα από παρόμοια επίθεση σε τέσσερα τάνκερ που έπλεαν στην ίδια περιοχή – και προκάλεσε, μεταξύ άλλων, άλμα στις τιμές του πετρελαίου.

Τα δύο δεξαμενόπλοια που εξέπεμψαν SOS είναι το Front Altair, της νορβηγικής εταιρείας Frontiline Ltd. με σημαία Νήσων Μάρσαλ που είχε φορτώσει 750.000 τόνους νάφθας από το Αμπου Ντάμπι και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά που έπλεε από τη Σαουδική Αραβία προς τη Σιγκαπούρη με φορτίο μεθανόλης και υπέστη ρήγμα στη δεξιά πλευρά του κύτους πάνω από την ίσαλο γραμμή. Και τα δύο πλοία όταν χτυπήθηκαν βρίσκονταν περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 μίλια ανοιχτά των ιρανικών ακτών, κοντά στα, μεγάλης στρατηγικής σημασίας, Στενά του Ορμούζ.

Πλοία του 5ου στόλου των ΗΠΑ που βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν σε βοήθεια. Τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το Front Altair βυθίστηκε, κάτι που όμως η πλοιοκτήτρια εταιρεία το διέψευσε. Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί, ενώ «το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως 44 μέλη των δύο πληρωμάτων απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τα δύο τάνκερ και μεταφέρθηκαν σε λιμάνι του Ιράν. «Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν  από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (στο νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

-Πότε λήγει το τελεσίγραφο που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στο Ιράν για την πυρηνική συμφωνία;

-Τι έδειξε η έρευνα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση των ΗΑΕ;

-Τι στάση κράτησε η Ιαπωνία;

Διαβάστε περισσότερα στα «Νέα» της Παρασκευής