Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»

Από τις 15 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» διανύει φέτος το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις από τις 15 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου στoυς Δελφούς, την Άμφισσα, την Ιτέα και το Γαλαξίδι της Φωκίδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ παρουσιάζονται σε φυσικούς χώρους και όχι σε κάποιο οργανωμένο θέατρο, δίνοντας έτσι στους θεατές ή στους ακροατές τη δυνατότητα να βιώσουν την ενέργεια αυτών των χώρων και την επίδραση της συμμετοχής τους στα έργα που παρουσιάζονται εκεί.

Το «Λάλον Ύδωρ» είναι ένα νεοσύστατο φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Έχει ως στόχο την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, σε σύνδεση με την ιστορία και το φυσικό κάλλος της περιοχής των Δελφών και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Φωκίδας.

Τον περασμένο χρόνο το φεστιβάλ είχε ως θέμα «Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός».

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι η «Νεότητα», καθώς εστιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε νέους σκηνοθέτες, νέους ερμηνευτές, νέα μουσικά σχήματα, νέους δημιουργούς, και φιλοδοξεί παράλληλα να προσελκύσει, πλην των άλλων, και ένα νεανικό κοινό.

Η νεότητα άλλωστε αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο των φετινών θεατρικών και μουσικών δρώμενων (Ίων, Η Πρώτη Αγάπη, Αντιγόνη, Ισμήνη, Ερωτόκριτος).

«Οι καλλιτεχνικοί στόχοι του Φεστιβάλ Δελφών Το Λάλον Ύδωρ είναι η καθαρή θεματική και συγκρότηση ταυτότητας, το βήμα σε νέες δημιουργικές φωνές, η σύνδεση των δρώμενων με τη μεγάλη ιστορία του τόπου των Δελφών και της Φωκίδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους και ειδικά στους νέους, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στην αισθητική του, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος του τόπου και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Μαραμής.

Όπως τονίζει, όραμά του είναι το φεστιβάλ να γίνει κέντρο αναθέσεων νέων έργων που πηγή έμπνευσής τους θα είναι η Φωκίδα, με κεντρική εστία τους Δελφούς. «Η πρώτη τριετία του Φεστιβάλ είναι πειραματική. Πρέπει να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην πράξη, κι αυτός είναι ένας λόγος που επεδίωξα να καταρτίσω ένα πρόγραμμα ουσιαστικό ως προς το περιεχόμενό του και όχι πληθωρικό ως προς τον αριθμό των εκδηλώσεων. Ένα πρόγραμμα σεμνό και λιτό αλλά περιεκτικό ως καλλιτεχνική πρόταση» προσθέτει.

Φέτος δημιουργείται πρώτη φορά και η «Νεανική Σκηνή της Ιτέας», όπου θα προσκαλούνται νεανικά μουσικά σχήματα της εγχώριας εναλλακτικής μουσικής σκηνής. Μέρος της θεματικής της νεότητας θα αποτελέσουν και οι προβολές και τα εργαστήρια κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Αnimasyros, ενώ συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο δήμαρχος Δελφών και πρόεδρος του Δ.Σ. «Δικτύου Δελφών», Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σημειώνει: «Το Φεστιβάλ Δελφών Το Λάλον Ύδωρ ξεκίνησε την πορεία του το 2018. Χρειάστηκε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία µας µε τους εταίρους µας στην Αυτοδιοίκηση και στο χώρο του Πολιτισμού. Απαιτήθηκε να φτιάξουμε οι τρεις βασικοί εταίροι (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμος Δελφών και Δήμος Δωρίδας) το Δίκτυο Δελφών, το θεσμικό µας εργαλείο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα. Το Φεστιβάλ Δελφών αποτελεί µια πρόκληση για την περιοχή µας, για την Περιφέρειά µας και για τη χώρα. Η μοναδικότητα του ιερού χώρου των Δελφών και η αυθεντικότητα όλης της ενδοχώρας της Φωκίδας µε τα μοναδικά παγκοσμίως αισθητικά τοπία και τον αξεπέραστο μνημειακό πλούτο. Η βίωση από γενιά σε γενιά και η κληρονομιά του πραγματικού πολιτιστικού αποθέματος ενός τόπου, που σε μικροκλίμακα εκφράζει και αντιπροσωπεύει µε πληρότητα την Ελλάδα, από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ιστορία µας. Αυτά είναι τα βασικά µας εφόδια, μαζί µε το καλλιτεχνικό όραμα του διευθυντή µας, ο οποίος, σε απόλυτη αρμονία µε τον τόπο και το συμβολισμό του, επέλεξε να δώσει το βήμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και στους εκφραστές της, µε την πίστη που όλοι μοιραζόμαστε ότι, µε σεβασμό ασφαλώς στο παρελθόν µας, πρέπει πάντα να εμπιστευόμαστε και να δίνουμε τη σκυτάλη στους νέους».

Το Φεστιβάλ Δελφών πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και υποστήριξη των δήμων Δελφών, Δωρίδος, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ 2019» υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 15 Ιουνίου
Ίων του Ευριπίδη σε μετάφραση-σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη
Θέατρο ‘Αλφα – Ιδέα
Δελφοί

Σάββατο 22 Ιουνίου
Η Πρώτη Αγάπη οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου
Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Ομάδα Ραφή
Σπίτι του Σικελιανού, Δελφοί

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 28, 29, 30 Ιουνίου
Animasyros-Εργαστήρια για παιδιά
Προβολές Κινουμένων Σχεδίων του Παγκόσμιου Κινηματογράφου
Δελφοί, ‘Αμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι

Σάββατο 29 Ιουνίου
Από την Αντιγόνη στη Μήδεια σε σύλληψη-σκηνοθεσία Κώστα Γάκη
Θέατρο ‘Αλφα – Ιδέα
Σπίτι του Σικελιανού, Δελφοί

Σάββατο 6 Ιουλίου
Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή με τους Vamos Ensemble
βασισμένο στο πρωτότυπο του Βιτσέντζου Κορνάρου
Συνοικία της Χάρμαινας, ‘Αμφισσα

Παρασκευή 12 Ιουλίου
Ο Καββαδίας ταξιδεύει της Κωνσταντίνας Γεωργαντά
Γαλαξίδι
Νεανική Σκηνή της Ιτέας

Σάββατο 13 Ιουλίου
Usurum
Ιτέα

Κυριακή 14 Ιουλίου
Penelope Trapped
Ιτέα

Δευτέρα 15 Ιουλίου
Ίαν Στρατής
Ιτέα

Παράλληλες εκδηλώσεις
Παρασκευή 19 Ιουλίου
Ισμήνη του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστόλου
Μαγικό Θέατρο ‘Αμφισσας – Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας
Σκαλιά της Χάρμαινας, ‘Αμφισσα

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk